Ο Τσακαλώτος δεν περνάει καλά: «Θα ήμουν καλύτερος ΥΠΟΙΚ αν είχα σπουδάσει ψυχολογία και όχι οικονομικά»

Ο Τσακαλώτος δεν περνάει καλά: «Θα ήμουν καλύτερος υπ. Οικονομικών αν είχα σπουδάσει ψυχολογία και όχι οικονομικά»
EUROKINISSI

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σαφέστατα δυσκολεύεται. Όχι με τη θέση του, αλλά με όλες τις... παράπλευρες αρμοδιότητες που αυτή απαιτεί. Όπως για παράδειγμα το «μασάζ» στο «εγώ» κάποιων.

Έτσι, δεν άντεξε και «ξέσπασε», στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Αντιγόνης Λυμπεράκη.

«Θα ήμουν καλύτερος υπουργός Οικονομικών αν είχα σπουδάσει ψυχολογία και όχι οικονομικά, γιατί μεγάλο μέρος της δουλειάς μου είναι να κάνω "μασάζ" στο "εγώ" σε διάφορους», είπε ο υπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι από τις αρχές της δεκαετίας του '90 που ήλθε στην Ελλάδα με τη σύζυγό του (η οποία όπως είπε τα τελευταία είκοσι χρόνια βγάζει περισσότερα χρήματα από τον ίδιο), ο σεξισμός έχει αυξηθεί στην ελληνική τηλεόραση και κοινωνία, γεγονός που απέδωσε στο γεγονός ότι σημαντικά τμήματα του κέντρου και της αριστεράς δήλωσαν ότι στα οικονομικά δεν διαφέρουν σε τίποτα από τη δεξιά. Αναφερόμενος στην σεξουαλική παρενόχληση, είπε ότι το τελευταίο διάστημα ήλθε στην επικαιρότητα λόγω του Χόλιγουντ, όμως οι εργαζόμενες γυναίκες στα εργοστάσια και τα καταστήματα υφίστανται πολύ μεγαλύτερες παρενοχλήσεις.

Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι φαν της ανταγωνιστικότητας αλλά της παραγωγικότητας: «Είναι άλλο να θέλει κάποιος να πάει καλύτερα από πέρυσι και άλλο να θέλει να πάει καλύτερα από εσένα. Το δεύτερο επιτυγχάνεται και με αθέμιτες μεθόδους» είπε, ενώ αποκάλυψε ότι γνωρίζει τη συγγραφέα από το 1982 όταν πήγαν και οι δυο στο Σάσεξ για μεταπτυχιακό. Απέδωσε παράλληλα τη διαφορά των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στο γεγονός ότι οι δουλειές που απευθύνονται σε γυναίκες είναι χαμηλότερες εξειδίκευσης, ενώ απέρριψε την ύπαρξη οποιασδήποτε βιολογικής διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων.

«Παρενόχληση δεν κάνουν μόνο οι κακοί δεξιοί, το φαινόμενο διεισδύει και σε αριστερές, επαναστατικές καρδιές» ανέφερε από την πλευρά της η συγγραφέας του βιβλίου, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αντιγόνη Λυμπεράκη. «Δεν είμαι ευτυχισμένη», πρόσθεσε, «με την πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών γιατί αυτό σημαίνει ότι ο άνδρας συμφοιτητής μου (αναφερόμενη στον κ. Τσακαλώτο) θα δουλέψει περισσότερο, θα κάνει καριέρα και θα παίρνει υψηλότερο μισθό και για τον πρόσθετο λόγο ότι τα φύλα δεν είναι μόνο δύο αλλά υπάρχει ένα ευρύ φάσμα σεξουαλικότητας».

Το βιβλίο, «Γυναίκες στην οικονομία» από τη σειρά «Μικρές Εισαγωγές», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή