ΔΙΕΘΝΕΣ
24/11/2017 03:47 EET | Updated 24/11/2017 03:47 EET

Οι πιο ανόητες ερωτήσεις που γίνονται στους Βορειοκορεάτες αποστάτες

EFE

Η πρόσφατη, δραματική αυτομόληση Βορειοκορεάτη στρατιώτη στη Νότια Κορέα μέσω της Αποστρατικοποιημένης Ζώνης έφερε στην επικαιρότητα το θέμα των Βορειοκορεατών αποστατών που εγκαταλείπουν το απομονωμένο καθεστώς της χώρας του. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, όταν κάποιος έχει ζήσει χρόνια στη συγκεκριμένη χώρα, είναι πολλά αυτά που οι γύρω του θα ήθελαν να τον ρωτήσουν σχετικά με το πώς είναι η ζωή στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν (και πριν από αυτόν, του Κιμ Γιονγκ Ιλ και του Κιμ Ιλ Σουνγκ).

Βεβαίως, κάποιες ερωτήσεις είναι μάλλον...ανόητες: Το BBC απευθύνθηκε σε τρεις αποστάτες και τους ζήτησε να απαντήσουν σε κάποιες από αυτές.

Η πρώτη ερώτηση προφανώς (μεταξύ σοβαρού και αστείου) είναι εάν είναι κατάσκοποι. Από εκεί και πέρα, στην ερώτηση εάν στη Βόρεια Κορέα οι άνθρωποι κλωτσάνε πέτρες για να παίξουν ποδόσφαιρο επειδή δεν υπάρχουν μπάλες, απαντούν πως...φυσικά και υπάρχουν μπάλες ποδοσφαίρου στη Βόρεια Κορέα: Πολλοί έχουν τέτοιες, και αρκετοί τις αγοράζουν ως δώρο για τα παιδιά τους στα γενέθλιά τους.

Άλλη μια ερώτηση είναι εάν στη Βόρεια Κορέα γυρίζονται...ρομαντικές ταινίες. Η απάντηση είναι ότι ναι, γυρίζονται, αλλά είναι πολύ...βορειοκορεατικές, από την άποψη ότι, το πολύ να δεις τους «ερωτευμένους»να κρατιούνται χέρι- χέρι. Επίσης, όταν λένε «σ'αγαπώ», μετά αρχίζουν να κυνηγιούνται, και όταν πεθαίνουν φωνάζουν πάντα κάτι σε «ζήτω ο Μεγάλος Ηγέτης Κιμ Ιλ Σουνγκ» ή «ζήτω το Κόμμα των Κορεατών Εργατών» (μάλιστα, όπως λέει η μια από τους αποστάτες, αυτή η ατάκα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σκηνή με...απόσπασμα εκτέλεσης).

Ερωτηθέντες εάν είδαν ποτέ τον Κιμ Γιονγκ Ιλ ή τον Κιμ Γιονγκ Ουν από κοντά, η μια από τους αποστάτες λέει ότι στην ύπαιθρο δεν ήθελαν να περάσουν οι ηγέτες, καθώς τα πράγματα...δυσκόλευαν. Άλλος ένας από τους τρεις λέει ότι το σπίτι τους ήταν δίπλα σε σιδηρόδρομο- και για αυτό έπρεπε να είναι όλα πεντακάθαρα- ακόμα και οι...πέτρες στις ράγες, που έπρεπε και αυτές να πλυθούν (!) και να ξαναμπούν στις θέσεις τους.