ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/11/2017 09:59 EET | Updated 24/11/2017 09:59 EET

Συνδικαλιστές ΕΛ.ΑΣ.: «Οι αστυνομικοί κάνουν καλά τη δουλειά τους στα αεροδρόμια»

ARIS MESSINIS via Getty Images
Refugees stand in the departure hall of Athens International airport as they wait their flight to France as part of a EU relocation program, on October 18, 2017. The Greek Minister for Migration wished today that the program of relocation of refugees in the EU should be extended to other nationalities than at present, and especially to unaccompanied minors. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)

Έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. έχει προκαλέσει η απόφαση της Γερμανίας για εξονυχιστικούς ελέγχους των επιβατών που φτάνουν στα αεροδρόμιά της με πτήσεις από την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής κ. Γιώργος Καλλιακμάνης, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο γραφείο διερεύνησης ταξιδιωτικών εγγράφων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δηλώνει στο «Huffingtonpost» ότι «οι καταγγελίες της Γερμανίας δεν ευσταθούν. Θεωρούμε ότι τα κράτη μέλη της E.E. -και ειδικότερα χώρες που διαθέτουν τους πόρους- αντί να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορα τους (κάτι που προβλέπεται από τη σχετική συνθήκη) θα έπρεπε να ενισχύσουν τη χώρα μας με ανθρώπινο δυναμικό (Frontex) και υλικοτεχνική υποδομή, έτσι ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι σχετικοί έλεγχοι. Οι αστυνομικοί που κάνουν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο της Αθήνας έχουν κάνει ειδικές εκπαιδεύσεις, είναι έμπειροι και χρησιμοποιούν υλικοτεχνική υποδομή υψηλής τεχνολογίας για τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων. Ενδεχομένως τα προβλήματα να προέκυψαν από αρνητικές αναφορές (report) που μπορεί να έκαναν οι Γερμανοί-σύνδεσμοι που βρίσκονται στο αεροδρόμιο».

Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στη Γερμανία κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών, προκειμένου να επιβλέπουν τους ελέγχους που γίνονται σε επιβάτες που φτάνουν στα αεροδρόμια από την Ελλάδα. Ουσιαστικά ο ρόλος τους θα είναι να ενημερώνουν τις ελληνικές Αρχές για τυχόν περιπτώσεις υπερβολικής αυστηρότητας ή ενεργειών που δεν προβλέπονται από τη σχετική συνθήκη της Ε.Ε.