Το θέμα της Σαουδικής Αραβίας στη Βουλή τη Δευτέρα

Το θέμα της Σαουδικής Αραβίας στη Βουλή τη Δευτέρα
Menelaos Myrillas / SOOC

Όλοι αναμένουν μια σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, στη συζήτηση που θα γίνει τη Δευτέρα στη Βουλή για την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία.

Ήδη οι τόνοι έχουν ανέβει από την προηγούμενη εβδομάδα, με την αντιπολίτευση να μιλά για σκάνδαλο, και την κυβέρνηση να καλύπτει τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Η συζήτηση γίνεται μετά από επερώτηση των βουλευτών της ΝΔ προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης, με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, παρείχε κάλυψη στον Πάνο Καμμένο, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση απαντάει τη Δευτέρα με έναν από τους κορυφαίους υπουργούς της, τον κ. Καμμένο» και ότι «η κυβέρνηση έχει εν συνόλω την ευθύνη για την υπόθεση». Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ζητούσε την ακύρωση της πώλησης, για ανθρωπιστικούς λόγους. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βούτσης απάντησε πως «κάθε βουλευτής έχει τη γνώμη του. Πόσο μάλλον όταν ανήκει και στην αρμόδια Επιτροπή, όπως ο Νίκος ο Φίλης, πλην όμως εγώ, σας επαναλαμβάνω ούτε σχολιάζω ούτε συντάσσομαι μ' αυτήν την άποψη»

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας με ανάρτηση του στο twitter κάνει λόγο για «αδίστακτους» και επικαλούμενος δημοσίευμα ιστοσελίδας υποστηρίζει ότι η διαρροή εγγράφου του υπουργείου Εξωτερικών έγινε σε συνεργασία με καταζητούμενο Έλληνα πράκτορα που έχει προσχωρήσει στις τάξεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Η ΝΔ από την πλευρά της προαναγγέλλει νέες αποκαλύψεις για την πώληση αμυντικού υλικού. Μέσω της εκπροσώπου του κόμματος Μαρίας Σπυράκη, γίνεται λόγος για συναντήσεις του Βασίλη Παπαδόπουλου (που τον χαρακτηρίζουν μεσάζοντα της συμφωνίας) στο υπουργείο Άμυνας.

Επίσης, κατά τον Ανδρέα Λοβέρδο, υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν πως το υπουργείο Άμυνας ήθελε οπωσδήποτε τη συνεργασία με τον επιχειρηματία Παπαδόπουλο. Υπογράμμισε ότι αρχικά το όνομα του μεσάζοντα δεν υπήρχε στο έγγραφο της συμφωνίας με το Ριάντ. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Σαουδική Αραβία είχε ενημερώσει δια του Έλληνα πρέσβη, ότι θέλει συμφωνία κράτος με κράτος και όχι με μεσάζοντα.

Ήδη η ΝΔ έχει δημοσιοποιήσει και σποτ, αναφέροντας ότι πρόκειται τα «5 λεπτά αποκαλύψεων για την υπόθεση Καμμένου που κάθε Έλληνας πρέπει να δει».

Το σποτ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πάνου Καμμένου, που έγραψε στο twitter:

ΓΕΕΘΑ: Αντίγραφα που είχαν διανεμηθεί στη ΓΔΑΕ τα δύο διαρρεύσαντα έγγραφα

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για τα έγγραφα που διέρρευσαν έδωσε το ΓΕΕΘΑ. «Τα δύο διαρρεύσαντα έγγραφα που παραδόθηκαν από τον βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδο στο προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων, προέρχονται από αντίγραφα που είχαν διανεμηθεί, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».