ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27/11/2017 12:59 EET | Updated 27/11/2017 13:04 EET

Κυβερνητικές πηγές: Η συζήτηση στη Βουλή είναι παταγώδης αποτυχία του Μητσοτάκη και της παραεξουσίας που τον καθοδηγεί

Eurokinissi

«Αποκαλύφθηκε η σκευωρία του Κ. Μητσοτάκη», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στις αποκαλύψεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τον Έλληνα μεσάζοντα που σαμποτάρισε την συμφωνία με την Σαουδική Αραβία. Η συζήτηση είναι «παταγώδης αποτυχία του Κ. Μητσοτάκη και της μιντιακής παραεξουσίας που τον καθοδηγεί», υπογραμμίζουν.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Ένα μιντιακό λόμπι είναι που σας καθοδηγεί»

Μητσοτάκης: «Ο κ. Τσίπρας είναι δεμένος χειροπόδαρα με τον κ. Καμμένο»

Όσον αφορά την ουσία της συζήτησης οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «η Σαουδική Αραβία ουδέποτε αμφισβήτησε ότι ο Παπαδόπουλος ήταν εκπρόσωπός της αλλά όλα ξεκίνησαν από την παρέμβαση ενός Έλληνα ενδιάμεσου στον πρέσβη στο Ριάντ. Αυτός είναι ο πραγματικός μεσάζοντας ο οποίος επιδίωκε χαμηλότερο τίμημα, δηλαδή λιγότερα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο».

Τέσσερα είναι τα ερωτήματα που θέτει η κυβέρνηση:

-Ποιανού τις θέσεις υιοθέτησε πλήρως η ΝΔ;

-Για ποιά συμφέροντα εργάζεται;

-Θα απαντήσει γιατί το έκανε;

-Θα ζητήσει συγγνώμη ο κ. Μητσοτάκης για τα ψέματά του;

Ο Κ. Μητσοτάκης «εκθέτει τη χώρα και όχι την κυβέρνηση» επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «τα υπόλοιπα τα είδε όλη η χώρα. Ακόμα μία παταγώδης αποτυχία της μιντιακής παραεξουσίας που καθοδηγεί τον κ. Μητσοτάκη και την ομάδα γύρω από αυτόν να πνίξουν τη χώρα στο βούρκο της συκοφαντίας. Η σκευωρία κατέρρευσε και τώρα είναι η ώρα να επιστρέψουμε στα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να απασχολούν τη χώρα. Τη φοροδιαφυγή, τις offshore και τη διαφθορά. Θα συζητηθούν όλα στην προ ημερησίας που ζήτησε ο ΠΘ και στην οποία πάλι θα είναι απολογούμενος ο Κ. Μητσοτάκης. Αλλά και να προσηλωθούμε στη μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, όσο και αν ο Κ. Μητσοτάκης και οι επιχειρηματίες καθοδηγητές του προσπαθούν να υπονομεύσουν αυτόν τον στόχο».

ΝΔ: Εμείς ήρθαμε στη Βουλή να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε

«Εμείς ήρθαμε στη Βουλή για να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Ο κύριος Τσίπρας, όμως, δεν απάντησε σε κανένα από τα έξι ουσιώδη ερωτήματα τα οποία έθεσε ο κ. Μητσοτάκης» ανέφεραν στο μεταξύ πηγές της ΝΔ για τη σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το πρώτο και βασικό ερώτημα, στο οποίο δεν απάντησε ο κ. Τσίπρας, είναι εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει συμφωνία. «Κατά την κυβέρνηση έγιναν όλα τέλεια. Εφόσον έγιναν όλα τέλεια, τότε γιατί δεν εισέρρευσαν στα ταμεία του Δημοσίου 66 εκατομμύρια ευρώ; Τι είναι αυτό που φταίει που τα λεφτά αυτά δεν υπάρχουν;» πρόσθεσαν.

Δεύτερο ερώτημα, στο οποίο ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εξής: «Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο κύριος Βασίλης Παπαδόπουλος ήταν ο επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας. Στις 21 Αυγούστου του 2017 ήρθε στην Ελλάδα το κλιμάκιο των εκπροσώπων της Σαουδικής Αραβίας. Ήταν πενταμελές. Σε αυτό, όμως, δεν περιλαμβανόταν ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος».

Ταυτόχρονα, τόνισαν ότι ο πρωθυπουργός «αποκάλυψε» μία αλληλογραφία με τον πρέσβη, στην οποία εμφανιζόταν ακόμη ένας μεσάζων. «Εμείς εδώ δεν ήρθαμε να διαλέξουμε ποιος είναι ο... ομορφότερος μεσάζων. Εμείς εδώ ήρθαμε να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον, να τηρήσουμε τον νόμο που προβλέπει ότι gοverment to gοverment δεν υπάρχουν μεσάζοντες. Και αυτό ακριβώς πιστοποιεί ο κ. Βίτσας με την τοποθέτησή του, την οποία ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε στα πρακτικά» επισήμαναν οι πηγές της ΝΔ και επέμειναν ότι «σε συμφωνίες κυβέρνησης με κυβέρνηση, σε συμφωνίες διακρατικές, σε συμφωνίες government to government δεν χωράνε μεσάζοντες. Είτε λέγονται Παπαδόπουλος, είτε λέγονται αλλιώς».

«Σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να συζητήσουμε ποιος άλλος ενδιαφέρθηκε γι' αυτό. Είναι προφανές ότι ο Παπαδόπουλος είναι μεσάζων. Και με την ομιλία του πρωθυπουργού εμφανίστηκε και άλλος. Αυτό είναι κατάφωρη παραβίαση του νόμου, υπογράμμισαν οι πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσαν: «Το πιο σημαντικό για τη ΝΔ είναι το πολιτικό ερώτημα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης και το οποίο περιμένουμε να απαντηθεί από τον πρωθυπουργό: Τα γνώριζε αυτά ο κ. Τσίπρας; Γνώριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχε μεσάζων και άλλος μεσάζων; Γνώριζε ο κ. Τσίπρας τι ακριβώς είχε συμβεί; Γνώριζε ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπήρχε ο κ. Παπαδόπουλος τον Αύγουστο που ήρθε το κλιμάκιο της Σαουδικής Αραβίας; Και εν τέλει πού είναι η συμφωνία; Πού είναι τα λεφτά;».

Αναφορικά, τέλος, με τα έγγραφα που έχει καταθέσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, οι πηγές της ΝΔ σημείωσαν ότι προκύπτει πως από τις 31 Αυγούστου του 2016 οι Σαουδάραβες έχουν επιφύλαξη για τον κ. Παπαδόπουλο. Ακόμη, τόνισαν ότι «ο κ. Καμμένος είχε σήμερα την αφέλεια να καταθέσει και το σημείωμα του πρέσβη της Ελλάδας, σύμφωνα με το οποίο Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται government to gοverment».