Νέα δεδομένα στην υπόθεση Τσαλικίδη. Προς τα που θα στραφούν οι νέες έρευνες για τις υποκλοπές και το ρόλο της CIA

Νέα δεδομένα στην υπόθεση Τσαλικίδη. Προς τα που θα στραφούν οι νέες έρευνες για τις υποκλοπές και το ρόλο της CIA
Eurokinissi

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση του θανάτου του 39χρονου υπαλλήλου της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη ο οποίος βρέθηκε απαγχωνισμένος στο διαμέρισμά του στις 9 Μαρτίου του 2015, δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα μετά την αναφορά σε «δολοφονία» και όχι «αυτοκτονία» όπως είχαν αποφανθεί οι αρχές, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος». Υπενθυμίζεται πως ο άνδρας βρέθηκε νεκρός παραμονή της αποκάλυψης μεγάλου σκανδάλου παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων πολλών μελών της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Μετά από αυτή την εξέλιξη αυτή με την απόφαση του ΕΔΑΔ αξιωματικοί της ΕΛΑΣ αναφέρουν πως «ο θάνατος του 39χρονου Κώστα Τσαλικίδη είναι αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων που υπήρξαν από πράκτορες της CIA στην Ελλάδα για να προχωρούν στην παρακολούθηση 104 μελών της κυβέρνησης Καραμανλή, στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., υπόπτων για συμμετοχή στον ΕΛΑ αλλά και για σχέσεις με την Αλ Κάιντα». Η απόφαση δε του ΕΔΑΔ , τονίζουν πως «μεταβάλει λίγο το εντυπωσιακό όσο και δυσώδες παρασκήνιο της υπόθεσης που ερευνάται πάλι, ύστερα από 12 χρόνια».

Τονίζουν δε πως τώρα θα αναζητηθεί από τον εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη αν υπήρχε κάποιο πρόσωπο που θα μπορούσε να συνδέει τον άτυχο Τσαλικίδη με τον 68χρονο πράκτορα της CIA Γουίλιαμ Μπ. ή "Βασιλειάδη", όπως τον ήξεραν στην ΕΛ.ΑΣ. και ο οποίος ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα ότι οργάνωσε μέσω Vodafone το σύστημα των 14 τηλεφώνων σκιών. Υπάρχει, επίσης όπως αναφέρεται, «ένας αριθμός πρώην στελεχών της Αντιτρομοκρατικής, σημαντικών υπαλλήλων εταιρειών τηλεφωνίας, αλλά ίσως και βουλευτών που μπορεί να είχαν γνώση του παρασκηνίου και οι οποίοι αναζητήθηκαν στις έρευνες, μέχρι τώρα».

Η υπόθεση

Ο Κώστας Τσαλικίδης εργαζόταν στη Vodafone από το 1994 και το 2005 ήταν υπεύθυνος σχεδιασμού δικτύου και εξουσιοδοτημένος χρήστης του συστήματος νομίμων συνακροάσεων της Vodafone. Το σύστημα αυτό φερόταν τυπικά ότι ήταν κλειστό αφού τότε δεν είχε ακόμη συνδεθεί με τα συστήματα ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ. Ωστόσο υπήρχαν πληροφορίες ότι υπήρχε περιστασιακή χρήση του συστήματος, τότε, για σοβαρές υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και σε άλλες παράτυπες χρήσεις.

Για τη διερεύνηση των αιτιών του θανάτου έγιναν δύο έρευνες : Η πρώτη μεταξύ του 2005-2006 η οποία κατέληξε ότι ο θάνατος προήλθε από απαγχονισμό.

Μια συμπληρωματική έρευνα έγινε κατά τη διάρκεια 2012- 2014 που επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της πρώτης, ήτοι ότι επρόκειτο για αυτοκτονία.

Παρ' όλα αυτά οι δύο από τους τρεις ιατροδικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αιτία του θανάτου δεν είχε εντελώς διασαφηνιστεί.

Οι γονείς του Κώστα Τσαλικίδη, Παναγιώτης και Γεωργία Τσαλικίδη και ο αδελφός του Γεώργιος, δεν αποδέχθηκαν τα συμπεράσματα της έρευνας για αυτοκτονία και αντίθετα υποστήριξαν ότι ο θάνατός του ήταν συνδεδεμένος με την ιστορία των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Η οικογένεια Τσαλικίδη προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 19 Νοεμβρίου του 2014.

Οι 7 δικαστές του ΕΔΑΔ που εξέτασαν την υπόθεση, μιλούν για «ασυνέπειες» που εντοπίσθηκαν στις εκθέσεις τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης που έγιναν ύστερα από αίτημα των προσφυγόντων. Σε αυτές προστίθενται και άλλες ασυνέπειες όπως η έλλειψη αυτοκτονικού κινήτρου που επιβεβαιώνεται από την ψυχιατρική έκθεση.

Συνεπώς το Δικαστήριο κατέληξε ότι η παράλειψη των ελληνικών αρχών να διενεργήσουν επαρκή έρευνα για το θάνατο του Κ. Τσαλικίδη, σημαίνει παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στους προσφεύγοντες συνολικά 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Δημοφιλή