Οι βρετανικές τράπεζες μπορούν να διαχειριστούν ένα «άτακτο» Brexit χωρίς να χρειάζονται να μειώσουν το δανεισμό τους ή να διασωθούν από τους φορολογούμενους, ανέφερε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας μετά τον ετήσιο έλεγχο που διενήργησε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε τη διενέργεια των «stress tests» στις τράπεζες το 2014, καμία από τις μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας δεν θα χρειαστεί να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.
Τα stress tests υπολογίζονται κυρίως με βάση το ύψος των κεφαλαίων που διακρατούν οι τράπεζες στις αρχές του 2017. Η Barclays και η Royal Bank of Scotland απέτυχαν στο τεστ σε αυτή τη βάση, αλλά δεν χρειάζεται να αντλήσουν τώρα επιπλέον κεφάλαια καθώς τα αύξησαν κατά τη διάρκεια του έτους.
«(Η Τράπεζα της Αγγλίας)…κρίνει ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την πραγματική οικονομία, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση ενός άτακτου Brexit», ανέφερε ο διοικητής Μαρκ Κάρνεϋ σε συνέντευξη Τύπου. Η HSBC, η Lloyds Banking Group, η Santander UK, η Standard Chartered και η Nationwide Building Society πέρασαν τα τεστ χωρίς επιφυλάξεις.
Η βρετανική οικονομία έχει χάσει μέρος της δυναμικής της φέτος καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός – κυρίως λόγω της πτώσης της λίρας μετά την περυσινή ψήφο υπέρ του Brexit – πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2019 και η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας επανέλαβε ότι μια «έγκαιρη συμφωνία» για μια περίοδο εφαρμογής των μεταβατικών ρυθμίσεων θα περιόριζε τους κινδύνους στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ωστόσο, ακόμα και εάν η Βρετανία αποχωρήσει με άτακτο τρόπο από την ΕΕ, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι τα τελευταία τεστ υποδηλώνουν ότι οι τράπεζες είναι αρκετά ισχυρές για να διαχειριστούν την κατάσταση. Η κεντρική τράπεζα ανέφερε επίσης ότι δεν είναι σαφές εάν το τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντεπεξέλθει εύκολα σε ένα άτακτο Brexit εάν αυτό συμβεί παράλληλα με μια σοβαρή παγκόσμια ύφεση και με την επιβολή νέων υψηλών προστίμων για παρατυπίες στις τράπεζες.