ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/11/2017 09:55 EET | Updated 29/11/2017 09:57 EET

Με 10 ακίνητα η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Eurokinissi

Με 10 ακίνητα από δύο οφειλέτες άρχισε την Τετάρτη η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Λίγο πριν τις 15:00, στο σύστημα (https://www.eauction.gr/) φαίνονταν να έχουν οι διαδικασίες φαίνονταν να έχουν ολοκληρωθεί για τα έξι εξ αυτών (τα οποία ανήκαν στον έναν εκ των δύο οφειλετών).

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Ρούσκας, η διαδικασία εκτυλίσσεται ομαλά. Παράλληλα, το πρωί έλαβε χώρα διαμαρτυρία έξω από το συμβολαιογραφικό γραφείο στην Ακαδημίας όπου γινόταν ο πρώτος πλειστηριασμός.

Το σημερινό «κρας τεστ» αναμένεται να σηματοδοτήσει το σταδιακό πέρασμα όλων των πλειστηριασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», σκοπός είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβολαιογράφων, από τον Μάρτιο και μετά το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Παράλληλα, θα διενεργούνται μέχρι τότε και οι φυσικοί πλειστηριασμοί, δηλαδή στα Ειρηνοδικεία.

Ο νόμος 4472/2017 προβλέπει ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στο εξής θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Για να γίνει ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αρκεί ο επισπεύδων να δηλώσει κατά τη δικαστική διαδικασία ότι επιθυμεί να γίνει ηλεκτρονικά.

Στη συνέχεια τα στοιχεία των ακινήτων θα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή πύλη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να δουν την περιγραφή, φωτογραφίες, πιστοποιητικά και αποτίμηση του ακινήτου. Οι ενδιαφερόμενοι θα εγγράφονται στη δημοπρασία και θα υποβάλλουν τις προσφορές τους ηλεκτρονικά.

Το σύστημα σε πραγματικό χρόνο θα ενημερώνει για την υψηλότερη τρέχουσα προσφορά, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιεί τα στοιχεία αυτού που έχει κάνει την προσφορά. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός της καθορισμένης διάρκειας, με δυνατότητα παράτασης αν υπάρχει υποβολή προσφορών της τελευταίας στιγμής.

Όλη αυτή η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα γίνεται με έδρα το γραφείο του συμβολαιογράφου, ενώ σε αυτούς θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, είτε είναι φυσικά πρόσωπα, είτε εκπρόσωποι νομικών προσώπων οι οποίοι εγγράφονται ως υποψήφιοι πλειοδότες.