Ένας Αυστραλός ασθενής κατάφερε να ζήσει για 100 ημέρες με μια τεχνητή καρδιά τιτανίου, περιμένοντας μεταμόσχευση από δότη, σημειώνοντας την πιο μακροχρόνια περίοδο επιβίωσης με αυτήν την τεχνολογία μέχρι σήμερα.

Ο άνδρας, περίπου 40 ετών, υποβλήθηκε σε επέμβαση στο Νοσοκομείο St. Vincent’s του Σίδνεϊ τον περασμένο Νοέμβριο και τοποθετήθηκε η ΒiVACOR Total Artificial Heart (TAH), μια καινοτόμος τεχνητή καρδιά που αντικαθιστά και τις δύο κοιλίες μιας αποτυχημένης καρδιάς.

Advertisement
Advertisement

Τον Φεβρουάριο, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο με την τεχνητή καρδιά, η οποία τον υποστήριξε μέχρι την εύρεση κατάλληλου δότη στις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Νοσοκομείου St. Vincent’s, του Πανεπιστημίου Monash και της BiVACOR, της εταιρείας που ανέπτυξε τη συσκευή, ο ασθενής αναρρώνει ικανοποιητικά μετά τη μεταμόσχευση.

Η επιτυχία της ΒiVACOR TAH ανοίγει νέες προοπτικές για τη χρήση της ως μακροπρόθεσμης λύσης για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που περιμένουν μεταμόσχευση. Αν και η συσκευή βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση για ευρεία χρήση, τα αποτελέσματα θεωρούνται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Ο Daniel Timms, ιδρυτής της BiVACOR και επικεφαλής μηχανικός από την Αυστραλία, δημιούργησε τη συσκευή μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρδιοπάθεια.

«Είναι ενθουσιαστικό να βλέπουμε τόσα χρόνια δουλειάς να αποδίδουν καρπούς», δήλωσε. «Η γενναιότητα του ασθενούς και της οικογένειάς του θα ανοίξει τον δρόμο για αμέτρητους άλλους ανθρώπους που θα επωφεληθούν από αυτήν τη σωτήρια τεχνολογία».

 

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-chrese-nematos-mporei-na-meiosei-ton-kindeno-eykefalikoe-epeisodioe-kai-kolpikes-marmareyes_gr_679ca2dde4b0d0c917ebb8c0

 

Πώς λειτουργεί η ΒiVACOR TAH

Η τεχνητή καρδιά BiVACOR λειτουργεί με έναν μοναδικό κινούμενο μηχανισμό – έναν αιωρούμενο ρότορα που συγκρατείται στη θέση του από μαγνήτες.

Advertisement

Το σύστημα:

-Αντικαθιστά πλήρως τις δύο κοιλίες της καρδιάς
-Δεν διαθέτει βαλβίδες ή μηχανικά έδρανα, αποτρέποντας έτσι τη φθορά
-Αντλεί αίμα προς το σώμα και τους πνεύμονες, διατηρώντας τη φυσιολογική ροή

Ο καθηγητής Chris Hayward από το Victor Chang Cardiac Research Institute δήλωσε ότι η BiVACOR ανατρέπει τα δεδομένα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων καρδιάς. «Στην επόμενη δεκαετία, η τεχνητή καρδιά θα αποτελέσει εναλλακτική λύση για ασθενείς που δεν μπορούν να περιμένουν για δότη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Advertisement

 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/epistemones-konta-ste-therapeia-tes-rayismenes-kardias_gr_67bc9ef8e4b0669157bbe2f7

 

Advertisement

Το 2024, στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν 3.500 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, ενώ 4.400 άτομα μπήκαν στη λίστα αναμονής. Η νέα αυτή τεχνολογία φιλοδοξεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης για δωρητές καρδιών.

Advertisement

Η πρώτη εμφύτευση της συσκευής πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2024, όταν ένας 58χρονος ασθενής με τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια έζησε με την τεχνητή καρδιά για 8 ημέρες, μέχρι να βρεθεί δότης.

Άλλοι τέσσερις ασθενείς συμμετείχαν στις δοκιμές, οι οποίες στοχεύουν στην αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της συσκευής. Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να επεκταθούν σε 15 ασθενείς.

 

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/epistemones-konta-ste-therapeia-tes-rayismenes-kardias_gr_67bc9ef8e4b0669157bbe2f7

 

Η περίπτωση του Αυστραλού ασθενούς εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα της Monash University, που στοχεύει στην ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση τριών διαφορετικών τύπων τεχνητών καρδιακών συσκευών, με χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων αυστραλιανών δολαρίων (περίπου 31 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).