ΤΟ BLOG
28/04/2015 13:51 EEST | Updated 28/06/2015 08:12 EEST

Απόφαση Δέσμευσης πριν το μεγάλο Άλμα

Shutterstock / djgis

Οι λέξεις δέσμευση και αποφασιστικότητα γλιστρούν από το στόμα μας με ευκολία, σπάνια όμως χρονοτριβούμε για να σκεφτούμε τι σημαίνουν πραγματικά; Όταν έχουμε δεσμευτεί για κάτι απλό, ίσως και σημαντικό, πόσο συχνά αναρωτιόμαστε ειλικρινά αν η δέσμευση αυτή θα είναι αμετάκλητη, ή θα κλονιστεί και θα καταρρεύσει όταν τα πράγματα δυσκολέψουν; Πολλές φορές εγκαταλείπουμε τις προκλήσεις μας, όταν σαφώς θα μπορούσαμε να το παλέψουμε και να προχωρήσουμε για μια πρωτιά. Πάρα πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν στην επίτευξη των στόχων τους, λόγω της έλλειψης δέσμευσης και όχι για άλλο λόγο, και δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι ότι τις περισσότερες φορές αισθάνονται μία τεράστια απογοήτευση με τον εαυτό τους. Είμαστε οι χειρότεροι επικριτές του εαυτού μας - δεν χρειαζόμαστε την απόφαση τρίτων για να τιμωρηθούμε, τα καταφέρνουμε μόνοι μας μια χαρά. Απογοητεύσεις αυτή της μορφής μας καταρρακώνουν.

Μαγικό χάπι για την δέσμευση δεν υπάρχει, ούτε μαγικό φίλτρο για την αύξηση της αποφασιστικότητάς και της αντοχής μας, έχουμε όμως κάτι πολύ ισχυρότερο - την ψυχική μας δύναμη και τη λογική μας. Παρ' όλο ότι περιστασιακά το μυαλό μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός μας, χωρίς αμφιβολία όμως είναι το ισχυρότερο εργαλείο μας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε αυτή τη δύναμη, ώστε να την ρυθμίζουμε με ακρίβεια για να μας οδηγεί στην τελειότητα, και όχι στην κατηφοριά που οδηγεί στο βάραθρο της αυτο-απογοήτευσης.

Ένα από τα βασικά βήματα για την καλλιέργεια της σιδερένιας θέλησης, στην πραγματικότητα γίνεται πριν ακόμη δεσμευθούμε σε κάτι. Πριν θέσουμε τον στόχο μας, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για κάτι απλό ή μια δύσκολη πρόκληση ή έργο, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτός ο στόχος είναι όντως σημαντικός για εμάς. Είμαι παθιασμένος με την ιδέα αυτή; Θέλω πράγματι να την ολοκληρώσω, με εμπνέει με οποιοδήποτε τρόπο, και είναι στην πραγματικότητα δικός μου στόχος; Εάν η απάντηση δεν είναι καταφατική, τότε ίσως θα πρέπει να επιλέξουμε ένα διαφορετικό στόχο, ή να αλλάξουμε κατεύθυνση.

Οι στόχοι πρέπει να είναι δικοί μας. θα πρέπει να καθοδηγούμαστε από την εσωτερική μας φωνή, τη δική μας επιθυμία και τη δική μας δίψα για επιτυχία. Μπορεί να είμαστε μόνοι στην προσπάθειά επίτευξης ενός συγκεκριμένου στόχου, ή μπορεί να τον μοιραστούμε με πολλούς άλλους, αλλά εάν θέλουμε να επιτύχουμε το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας, τότε πρέπει να αποφασίσουμε για τον εαυτό μας, ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσουμε και ποιες θα απορρίψουμε. Πολύ συχνά προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τα όνειρά άλλων, επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να επιλέξουν διαδρομές και στόχους που άλλοι έχουν επιλέξει για μας, και κατά καιρούς επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να είναι θύματα εκφοβισμού, με αποτέλεσμα να αναλάβουμε προκλήσεις που αλλιώς θα απορρίπταμε.

Η αληθινή δέσμευση επιτυγχάνεται όταν εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε για την ζωή μας. Μερικές φορές συμβαίνουν πράγματα που είναι πέρα από τον έλεγχό μας και δεν έχουμε επιλογή σε κάποιο θέμα, τότε η αποφασιστικότητα είναι ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Μόνο όταν είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και ζούμε την ζωή μας, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τρομακτικά εμπόδια, και έχουμε την αποφασιστικότητα να πολεμήσουμε σε σκοτεινές συνθήκες, για να φτάσουμε στην διαύγεια, το φως και αισιόδοξα να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας. Μερικές φορές κερδίζουμε και μερικές φορές χάνουμε, αλλά καθορίζοντας τους στόχους μας ξεκάθαρα τότε αυξάνουμε τις πιθανότητές μας εκθετικά.

Αγωνιζόμενοι εμπλουτίζουμε τη ζωή μας - εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Επομένως επιλέξετε τους στόχους σας με προσοχή, δεσμευθείτε στις δικές σας προκλήσεις, υιοθετήσετε θετική στάση, περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς και αφοσιωμένους ανθρώπους, και θα έχετε τη μεγαλύτερη ευκαιρία για την επίτευξη των ονείρων σας και της προσωπικής αριστείας.


H Αλεξάνδρα Παναγιώτου, θα μιλήσει στο TEDxAcademy Youth που Θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαϊου στο Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Πειραιώς. Η εκδήλωση με θέμα "Τόλμησε να ονειρευτείς" απευθύνεται άτομα 16-23 ετών και έχει σκοπό να δημιουργήσει μια πλατφόρμα διαλόγου με τους νέους. Για περισσότερες πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων πατήστε ΕΔΩ.