Από το «χρυσό μάτι του ουρανού» στις «βέλτιστες πρακτικές»

Κάποτε το σεξ ήταν κρυφό, κάποτε δύσκολο (η γενιά της στέρησης ήταν εκείνη που οργίασε στην κυριολεξία) , κάποτε είχε ως μοναδικό στόχο την τεκνοποίηση, κάποτε υπήρξε μείζον κουλτούρα, κάποτε προϊόν. Στο μέλλον; Τι θα είναι στο μέλλον το σεξ;
Archive

Σεξ: το πιο δύσκολο θέμα στην λογοτεχνία. Αυτό και ο πόνος. Πως να γράψεις για σεξ χωρίς να περιπέσεις σε κοινοτοπίες; Βέβαια μιλάμε σε μια εποχή που η εύρεση σεξουαλικού συντρόφου γίνεται ήδη μέσω αλγορίθμων από διαφορά dating agencies. Όσο πιο result driven γίνεται η ζωή τόσο το αποτέλεσμα είναι σημαντικότερο από τη διαδικασία. Η επιθυμία πρέπει να ικανοποιηθεί σε όσα λιγότερα κλικ. Ορμόνες και bytes σε βέλτιστη συνεργεία.

Κάποτε το σεξ ήταν κρυφό, κάποτε δύσκολο (η γενιά της στέρησης ήταν εκείνη που οργίασε στην κυριολεξία) , κάποτε είχε ως μοναδικό στόχο την τεκνοποίηση, κάποτε υπήρξε μείζον κουλτούρα, κάποτε προϊόν. Στο μέλλον; Τι θα είναι στο μέλλον το σεξ;

Στη συνέχεια ακολουθεί μια παλαιότερη ματιά στο ίδιο (πάνω-κάτω) ζήτημα.

ΣΗΜΕΡΑ (ΑΥΡΙΟ;)

Η διαδικασία βασίζεται σε ασκήσεις προώθησης του ομαδικού πνεύματος (team building exercises), με αποστολή (mission) την ίδια την ερωτική πράξη με ποιοτικές και ποσοτικές προδιαγραφές που ορίζονται με συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης και αποτελέσματος (key performance indicators).

Για την υλοποίηση της αποστολής, τα μέλη της ομάδας που έχουν το άμεσο ενδιαφέρον και οι οποίοι αποτελούν τους κύριους αποδέκτες των αναμενόμενων αποτελεσμάτων (key stakeholders) ξεκινούν με ανάλυση της δυναμικής της αγοράς (business dynamics), συνεχίζουν με ενέργειες προσδιορισμού των 'βέλτιστων πρακτικών' (best practices) και μεθόδων συγκριτικής ανάλυσης (benchmarking) προκειμένου να αναλύσουν τον ανταγωνισμό (competition analysis) και να τοποθετήσουν τους κύριους παίκτες σε ιεραρχική βάση (key players definition). Μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνεται η ανάλυση της αρχικής αποστολής και η 'λεπτολόγηση' αυτής (mission refinement) σε στρατηγικούς στόχους (strategy definition) με χρονικές, ποσοτικές και οικονομικές παραμέτρους υλοποίησης, καθώς επίσης και δεδομένα εισόδου - εξόδου για κάθε πλέγμα ενεργειών.

Για την ίδια την υλοποίηση της στρατηγικής, τα ενδιαφερόμενα μέλη της ομάδας έργου αναπτύσσουν αναλυτικό σχέδιο υλοποίησης (business - action plan), το οποίο ορίζεται από ένα πλέγμα αλληλοσυνδεόμενων ενεργειών με σκοπό την οργανωσιακή δόμηση του περιβάλλοντος ενδιαφέροντος (due diligence), την πιθανή συμμετοχή άλλων ενδιαφερόμενων μελών στις ενέργειες που θα υλοποιηθούν (outside interested parties), και στόχο την επίτευξη του επιθυμητού τελικού αποτελέσματος (output) σύμφωνα με τις αρχικές διατυπωμένες προδιαγραφές. Η όλη αυτή διαδικασία, συνοδεύεται από ανάλυση ευαισθησίας (sensitivity analysis) η οποία προσδιορίζει τις παραδοχές (assumptions) που λαμβάνονται υπόψη προκειμένου ο παίκτης της ομάδας να επιτύχει το σκοπό του. Κάθε φορά που αλλαγές είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό περιβάλλον τροποποιούν τις 'τιμές' και την 'αξία' - βαρύτητα αυτών των παραδοχών, ο παίκτης αναδιαμορφώνει το σχέδιο ενεργειών υλοποίησης της στρατηγικής, προκειμένου να ανταποκριθεί στη μεταβλητότητα του περιβάλλοντος.

ΠΑΛΙΑ

Shakespeare, Sonnets

ΧVIII.

Να σε συγκρίνω με μια μέρα θερινή;

Πιο αίθρια έχεις τη μορφή, πιο αγαπημένη·

σκορπούν τα μαγιολούλουδα οι ανέμοι,

τα καλοκαίρια έχουν θητεία μικρή.

Κάποτε καίει χρυσό το μάτι τ' ουρανού

κι άλλοτε καταχνιά πυκνή το σκοτεινιάζει.

Τ' ωραίο του ωραίου πεθαίνει: θύμα του καιρού

ή άθυρμα της τύχης που όλο αλλάζει.

Αλλά ο δικός σου ο ήλιος δεν θα δύσει,

δεν θα γνωρίσει η άνοιξή σου το χαμό,

την ομορφιά σου Άδης θρασύς δεν θα συλήσει,

παντοτινά θ' ανθείς, σ' αυτά τα λόγια εδώ.

Όσο έχουν μάτια οι άνθρωποι, όσο έχουνε πνοή,

τόσο θα ζουν κι αυτά και θα σου δίνουνε ζωή.

Μετάφραση ©Κώστας Κουτσουρέλης