Τα μαγικά ταβάνια των τζαμιών του Ιράν

Τα μαγικά ταβάνια των τζαμιών του Ιράν
|
Open Image Modal
m1rasoulifard

Όταν γίνεται λόγος για τζαμιά στην Ελλάδα, η αφορμή είναι συνήθως η οργή του κόσμου για κάποιο τζαμί που πρόκειται να χτιστεί στην περιοχή του, λες και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια γειτονιά/πόλη/χώρα.

Σε αυτό το κείμενο δεν θα αναλύσουμε το συγκεκριμένο κοινωνικό φαινόμενο -ας πούμε απλά πως δείχνει έλλειψη παιδείας και πολιτισμού. Θα μιλήσουμε όμως για τζαμιά και πιο συγκεκριμένα για την εκθαμβωτική ομορφιά που κρύβουν στο εσωτερικό τους.

Ένας φωτογράφος από το Ιράν θέλησε να καταγράψει τον εσωτερικό πλούτο των τζαμιών της χώρας του και ξεκίνησε μια αποστολή με στόχο να φωτογραφήσει ένα κομμάτι τους που δεν βλέπουμε συχνά στις ειδήσεις και τα ΜΜΕ. Τα υπέροχα ταβάνια τους.

Από το 900 ετών Jamen Mosque στο Isfahan μέχρι το χρυσοποίκιλτο Masoumeh Mosque στο Qom, ο φωτογράφος με το όνομα «M1rasoulifard» στο Instagram ανεβάζει εικόνες εκπληκτικής ομορφιάς στον λογαριασμό του, παρουσιάζοντας την μεγαλοπρεπή και επιβλητική αρχιτεκτονική του πολιτισμού του και την σχεδόν μυστικιστική ομορφιά της μουσουλμανικής τέχνης.

Πολύπλοκα μοτίβα, ζεστά και ζωηρά χρώματα, εντυπωσιακά μωσαϊκά και μια πληθώρα γεωμετρικών σχημάτων είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των ταβανιών των τζαμιών, των οποίων η μεθυστική ομορφιά έχει σίγουρα γίνει κατά καιρούς η αιτία για αρκετά αυχενικά.