Βρείτε το φεγγάρι: Η NASA προκαλεί σε παιχνίδι με φωτογραφία από το διαστημόπλοιο Cassini

Βρείτε το φεγγάρι: Η NASA προκαλεί σε παιχνίδι με φωτογραφία από το διαστημόπλοιο Cassini

Εκ πρώτης όψεως, μπορεί να φαίνονται δύο, όμως στην πραγματικότητα, εάν κοιτάξετε καλύτερα, θα διαπιστώσετε ότι είναι τρία: Ο λόγος για μια φωτογραφία την οποία τράβηξε το διαστημόπλοιο Cassini, στην οποία «πρωταγωνιστούν» ο Εγκέλαδος και η Ρέα, δύο από τα φεγγάρια του Κρόνου (διαμέτρου 504 και 1.527 χιλιομέτρων αντίστοιχα), το πρώτο πάνω και το δεύτερο κάτω από τους δακτυλίους – σήμα κατατεθέν του πλανήτη.

Open Image Modal

Ωστόσο, εάν κοιτάξει κανείς λίγο (έως πολύ) πιο προσεκτικά, θα διακρίνει, πάνω και αριστερά από τη Ρέα (και μόλις πάνω από τον δακτύλιο F) τον Άτλαντα – ο οποίος είναι διαμέτρου μόλις 30 χλμ).

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, σε απόσταση 2,8 εκατ. χιλιομέτρων από τη Ρέα, 2,1 εκατ. χλμ από τον Εγκέλαδο και 1,5 εκατ. από τον Άτλαντα.

Ο Κρόνος διαθέτει συνολικά 62 φεγγάρια- φυσικούς δορυφόρους με επιβεβαιωμένες τροχιές, 53 εκ των οποίων έχουν λάβει ονόματα και μόλις 13 εκ των οποίων έχουν διαμέτρους άνω των 50 χιλιομέτρων. Μεταξύ τους δεσπόζει ο Τιτάνας, το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι στο Ηλιακό Σύστημα, μετά τον Γανυμήδη του Δία. Ο Τιτάνας μάλιστα έχει τόσο μεγάλη μάζα, ώστε είναι σε θέση να συγκρατεί ατμόσφαιρα πυκνότερη αυτής της Γης.