Αστεροσκοπείο Κεκ: Τα δίδυμα τηλεσκόπια που άλλαξαν για πάντα την αστρονομία

Αστεροσκοπείο Κεκ: Τα δίδυμα τηλεσκόπια που άλλαξαν για πάντα την αστρονομία
|
Open Image Modal
The NASA Infrared Telescope Facility, Keck I, Keck II, and Subaru Telescopes at the Mauna Kea Observatories On the Big Island of Hawaii
Julie Thurston Photography via Getty Images

Η κατανόησή μας για το σύμπαν εξαρτάται από το πόσο καλά είναι τα τηλεσκόπιά μας. Δύο από τα πιο ισχυρά βρίσκονται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, 4145 μέτρων, κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου Μάουνα Κέα στη Χαβάη. Στεγάζει δύο δίδυμα τηλεσκόπια, τα Κεκ Ι και Κεκ ΙΙ, που με πλάτος 10 μέτρων είναι τα μεγαλύτερα του κόσμου σε διάμετρο, μετά το Μέγα Τηλεσκόπιο των Καναρίων.

Ο συνδυασμός της εξαιρετικής τοποθεσίας και των πολύ μεγάλων τηλεσκοπίων του Αστεροσκοπείου Γ.Μ. Κεκ έχει συνεισφέρει σημαντικά στην αστρονομική έρευνα.

W. M. Keck Observatory
(01 of10)
Open Image Modal
Με βάση ένα σχέδιο που χρονολογείται από το 1977, επιστήμονες και τεχνικοί στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και στα Εργαστήρια Λώρενς στο Μπέρκλεϋ ανέπτυξαν την τεχνολογία για την κατασκευή ενός μεγάλου επίγειου τηλεσκοπίου. (credit:Jason Swadley/Flickr)
(02 of10)
Open Image Modal
Το 1985 ο Χάουαρντ Κεκ, το δεύτερο από τα 6 παιδιά του επιχειρηματία πετρελαίων Γουίλιαμ Μάυρον Κεκ (ο οποίος είχε πεθάνει το 1963), δώρισε 70 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή αρχικώς του ενός τηλεσκοπίου, με τον όρο να δοθεί στο όργανο το όνομα του πατέρα του. (credit:rrriles/Flickr)
(03 of10)
Open Image Modal
Διοικείται από την «California Association for Research in Astronomy», μία μη-κερδοσκοπική εταιρεία της οποίας το διοικητικό συμβούλιο περιλαμβάνει αντιπροσώπους από το Καλτέκ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Η NASA εισήλθε στην εταιρεία τον Οκτώβριο του 1996. (credit:ttfnrob/Flickr)
(04 of10)
Open Image Modal
Τα τηλεσκόπια Κεκ είναι εξοπλισμένα με αρκετά διαφορετικά παρατηρησιακά όργανα, τόσο εικονοληπτικά όσο και φασματομετρικά, που επιτρέπουν παρατηρήσεις στο ορατό και στο εγγύς υπέρυθρο φως. (credit:Pet_r/Flickr)
(05 of10)
Open Image Modal
Με διάμετρο 10 μέτρων, το (σύνθετο) κύριο κάτοπτρο του κάθε τηλεσκοπίου Κεκ συλλέγει φως από μία επιφάνεια 75,76 τετραγωνικών μέτρων, και από αυτή την άποψη είναι ισχυρότερο από το Μέγα Τηλεσκόπιο των Καναρίων, που μπορεί να χρησιμοποιήσει το φως από μέρος μόνο, εμβαδού 73,4 τετρ. μέτρων, της επιφάνειας του κύριου κατόπτρου. (credit:Anita363/Flickr)
(06 of10)
Open Image Modal
Το συνολικό βάρος του κάθε τηλεσκοπίου ανέρχεται σε περισσότερους από 300 τόνους. (credit:Mozul/Flickr)
(07 of10)
Open Image Modal
Το καθένα από τα κύρια κάτοπτρα αποτελείται από 36 εξαγωνικά κάτοπτρα που λειτουργούν ως ένα (credit:French Peter via Getty Images)
(08 of10)
Open Image Modal
Η διακριτική ικανότητα του κάθε τηλεσκοπίου Κεκ είναι 0,04 ως 0,4 δευτερόλεπτα της μοίρας, ανάλογα με τον στόχο και τα όργανα που χρησιμοποιούνται, ενώ η εστιακή απόσταση είναι 17,5 μέτρα (εστιακός λόγος f/1,75). (credit:StephanHoerold via Getty Images)
(09 of10)
Open Image Modal
Κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων το ελεγχόμενο από υπολογιστή σύστημα αισθητήρων και εμβόλων ρυθμίζει τη θέση του κάθε εξαγώνου σε σχέση με τα γειτονικά του με ακρίβεια 4 δισεκατομμυριοστών του μέτρου, 2 φορές ανά δευτερόλεπτο (credit:Joe McNally via Getty Images)
(10 of10)
Open Image Modal
Αμφότερα τα τηλεσκόπια είναι εφοδιασμένα με συστήματα προσαρμοστικών οπτικών με καθοδήγηση από ακτίνα λέιζερ, που εκμηδενίζουν την επίδραση της ατμοσφαιρικής τύρβης. Υπήρξε το πρώτο σύστημα προσαρμοστικών οπτικών που λειτούργησε σε μεγάλο τηλεσκόπιο και ο εξοπλισμός του αναβαθμίζεται συνεχώς για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων. (credit:Joe McNally via Getty Images)