Επιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ για τον στόχο των 121 βουλευτών παρά τις διαφοροποιήσεις

Η δύσκολη εξίσωση των «121» που αναζητά η Κουμουνδούρου
|
Open Image Modal
SOOC

Σε εξισώσεις με πολλαπλούς αγνώστους εξελίσσεται η προσπάθεια άθροισης των 121 βουλευτών που αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για να «μπολοκάρει» την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες κάλπες.

Ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης οι αντιπροσωπείες ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ συμφωνούσαν πως δεν θα πρέπει να δοθεί παράταση ζωής στην κυβέρνηση και κατά συνέπεια ψήφος στο πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία, στη Βουλή κυκλοφορούσε έγγραφο εντελώς διαφορετικού...προσανατολισμού το οποίο φέρονται να υπογράφουν τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους κκ Νίκο Τσούκαλη και Θωμά Ψύρρα αλλά και την κ. Νίκη Φούντα οι οποίοι αθροίζονται στην κρίσιμη «μάζα» των τουλάχιστον 20 συνολικά βουλευτών- όπως εκτιμάται ότι θα είναι οι συμφωνούντες - οι οποίοι βάσει του συγκεκριμένου κειμένου που αναμένεται να κατατεθεί ως πρόταση στο Προεδρείο της Βουλής, ζητούν: συναίνεση στην εκλογή ΠτΔ, έναρξη των διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή και συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών εντός του 2015.

Η διαφοροποίηση αυτή μπαίνει βέβαια στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου παράλληλα με τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου αφού εκτιμάται πως επιχειρείται για μια ακόμη φορά η δημιουργία «κλίματος» με απώτερο πάντα στόχο την παράταση του βίου της κυβέρνησης μέσα από τη διατύπωση νέων εκβιασμών προς τους πολίετες αλλά και τους βουλευτές, αρκετοί εκ των οποίων όπως σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν καλοβλέπουν τις πρόωρες κάλπες ασχέτως εάν δεν στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η τελευταία εξέλιξη με τους τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, μπορεί πρωτίστως πλήττει τη συνοχή του κόμματος αλλά επηρεάζει σαφώς και τους σχεδιασμούς της Κουμουνδούρου η οποία προσπαθεί μέσα και από την προσέγγιση με βουλευτές αλλά και με κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ, να «ψαλιδίσει» τον αριθμό των βουλευτών που θα συναινέσουν στην προεδρική εκλογή.

Ο κρίσιμος αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών

Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν πως ήταν λίγο- πολύ γνωστές οι προθέσεις των τριών βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, αυτό δεν σημαίνει ότι η επιβεβαίωση αυτών των προθέσεων δεν προκάλεσε και εκνευρισμό.

Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η δήλωση του Γραμματέα της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα μετά τη συνάντηση με τον Γραμματέα της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο: «Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, πώς είναι δυνατόν μια πολιτική δύναμη, ή, πολύ περισσότερο, πολιτικά πρόσωπα, να καταψηφίζουν ή ακόμα και να φεύγουν από τα κόμματά τους, να καταψηφίζουν την πολιτική της κυβέρνησης, να μην δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, να καταψηφίζουν το προϋπολογισμό και μετά να απεμπλέκουν, ίσως κάτω από ένα ιδιοτελές πολιτικό ή κομματικό συμφέρον, το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή για να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε».

Η συγκεκριμένη δήλωση, σαφώς αφορούσε και ανεξάρτητους βουλευτές στους οποίους επίσης εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια συγκέντρωσης των 121 βουλευτών από την οποία δεν παραιτείται. Η ουσία όμως της δήλωσης «αγγίζει» και τα τρία πολιτικά πρόσωπα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές, τους οποίους η Κουμουνδρούρου σχεδίαζε να προσεγγίσει, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι προβληματική αφού το επίμαχο κείμενο σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει πιθανότατα και δικές τους υπογραφές.

Γενικότερα μεταξύ αυτών που φαίνεται πως θα συνυπογράψουν το κείμενο είναι οι: Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου και Χρήστός Αηδόνης ενώ «θετικοί» φαίνεται να είναι οι Πάρις Μουτσινάς, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Κασσαπίδης. Ακούγονται δε και τα ονόματα του ανεξάρτητου Μίμη Ανδρουλάκη αλλά και της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Ρεπούση.

Σημειώνεται πως σήμερα η κυβέρνηση αριθμεί 155 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 71 ενώ οι ανεξάρτητοι ανέρχονται σε 23, το ΚΚΕ διαθέτει 12 βουλευτές, η ΑΝΕΛ 13, η ΔΗΜΑΡ 10 και η Χ.Α. 16 εκ των οποίων όμως οι περισσότεροι είναι προφυλακιστέοι.