ΕΝΦΙΑ: Επιβαρύνσεις, δόσεις και εκπτώσεις

Παρά τους επικοινωνιακούς τακτισμούς της κυβέρνησης προκειμένου να απορροφήσει τους κραδασμούς από τη φορολογική καταιγίδα, η αύξηση συντελεστών για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας, η αύξηση των συντελεστών για τον υπολογισμό του κύριου φόρου επί των οικοπέδων και η άρση της μείωσης του κύριου φόρου κατά 20% των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εκτοξεύουν τα φορολογικά βάρη.
sooc

Με τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ ήρθαν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι-ιδιοκτήτες τη Δευτέρα μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών τους στο TAXIS δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στα ήδη επιβεβαρημένα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την υπέρμετρη φορολόγηση.

Παρά τους επικοινωνιακούς τακτισμούς της κυβέρνησης προκειμένου να απορροφήσει τους κραδασμούς από τη φορολογική καταιγίδα η αύξηση συντελεστών για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας, η αύξηση των συντελεστών για τον υπολογισμό του κύριου φόρου επί των οικοπέδων και η άρση της μείωσης του κύριου φόρου κατά 20% των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εκτοξεύουν τα φορολογικά βάρη.

Ιδιαίτερα οι αλλαγές που ψήφισε η κυβέρνηση και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που γλίτωσαν το 2015 τον συμπληρωματικό φόρο χάρη στο αφορολόγητο των 300.000 ευρώ, πέφτουν φέτος στο «δόκανο» του ΕΝΦΙΑ, καθώς το αφορολόγητο έπεσε από φέτος στις 200.000 ευρώ, δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα.

Παράλληλα επανέρχεται στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια που δεν εφαρμόστηκε φέτος λόγω τεχνικών δυσκολιών και λόγω του κινδύνου να εκδοθούν εξωπραγματικά εκκαθαριστικά που θα εξέθεταν σε υπερθετικό βαθμό την Φορολογική αρχή, επιβεβαιώνοντας έτσι με το πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ που θα επιβληθεί από τον επόμενο χρόνο ήρθε για να παραμείνει στα αγροτεμάχια και σε όλες τις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις.

Μετά τη μείωση του αφορολόγητου για το συμπληρωματικό φόρο, και την κατάργηση εκπτώσεων και απαλλαγών παραμένουν ωστόσο κάποιες εκπτώσεις βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων για ορισμένους ιδιοκτήτες.

Έτσι έκπτωση από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ βάσει κριτηρίων δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις του Ε9.

Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι απλή για τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη από την φορολογική αρχή.

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι φορολογούμενοι - ιδιοκτήτες δικαιούνται και σε τι ποσοστό έκπτωση και με βάση ποια κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια:

1) Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

2) Για έκπτωση 100% (πλήρης απαλλαγή) πρέπει να πληρούνται συνδυαστικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να ισούται ή να υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω,

β) συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 (συν 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος),

γ) σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων της οικογένειάς του έως 150 τ.μ.,

δ) ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης μείωση κατά 60% του φόρου δικαιούνται και ιδιοκτήτες ημιτελών κτισμάτων με την προϋπόθεση να είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Υπενθυμίζουμε ότι η πληρωμή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. με δόσεις σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 64 του ν. 4410/2016 (ΦΕΚ Α' 141/03-08-2016) για το έτος 2016 διαμορφώνεται ως εξής: η πρώτη δόση να καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2016 και η τελευταία μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2017.

Τέλος, οι φορολογούμενοι προκειμένου να πληροφορηθούν το ποσό της δόσης αλλά και να εκτυπώσουν την ταυτότητα οφειλής, θα πρέπει πρώτα να επισκεφτούν το ιστοτοπο του (www.gsis.gr), να μπουν στο Υποβολή Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων Ε9 και να εισέλθουν με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο taxisnet. Αμέσως μετά να επιλέξουν το έτος 2016 και δουν το εκκαθαριστικό τους. Στο εκκαθαριστικό σημείωμα αναγράφονται το ποσό της κάθε δόσης, καθώς και η ταυτότητα οφειλής η οποία ακολουθεί την οφειλή μέχρι την πλήρη εξόφληση. Οι ενδείξεις «εκτύπωση ειδοποίησης πληρωμής φόρου» ή «Στοιχεία Δόσεων» επιλέγονται και εκτυπώνονται από τους φορολογούμενους προκειμένου να πληρωθούν στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Δημοφιλή