ΤΟ BLOG
12/01/2017 06:32 EET | Updated 13/01/2018 07:12 EET

«Τα παιδιά μου είναι άρρωστα είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο»

Η Sana και οι τέσσερις κόρες της ζουν μαζί σε ένα δωμάτιο, σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη που έχει μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό. Η θερμοκρασία τη νύχτα πέφτει στους -7. Το κρύο είναι τόσο τσουχτερό που ακόμη και οι σωλήνες νερού έχουν παγώσει. «Χρειαζόμαστε ζεστό νερό. Δεν έχουμε ζεστό νερό για να κάνουμε μπάνιο», λέει. Υπάρχει ένα σύστημα θέρμανσης εγκατεστημένο στο εσωτερικό του εργοστασίου, αλλά λειτουργεί μόνο για μερικές ώρες τη νύχτα. Η υψηλή οροφή και οι τοίχοι χωρίς μόνωση κάνουν τις οικογένειες να αγωνίζονται για να ζεσταθούν. Η Sana χρησιμοποιεί μια συσκευή μαγειρέματος για να κρατήσει το δωμάτιο ζεστό για τα παιδιά της.

Anna Pantelia

Ενώ οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί δραματικά, εκατοντάδες πρόσφυγες και τα παιδιά τους ζουν σε καταυλισμούς στην ύπαιθρο και σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και παλιές αποθήκες ανα την Ελλάδα, αναγκαζόμενοι να υπομένουν θερμοκρασίες υπό του μηδενός και χιονοπτώσεις. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση και οι ανθρωπιστικοί φορείς προσπαθούν να μετακινήσουν τους ανθρώπους σε ασφαλέστερα και καλύτερα εξοπλισμένα καταλύματα, πολλοί εξακολουθούν να διαμένουν κάτω απο άθλιες συνθήκες.

Η Sana και οι τέσσερις κόρες της ζουν μαζί σε ένα δωμάτιο, σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη που έχει μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό. Η θερμοκρασία τη νύχτα πέφτει στους -7. Το κρύο είναι τόσο τσουχτερό που ακόμη και οι σωλήνες νερού έχουν παγώσει.

«Χρειαζόμαστε ζεστό νερό. Δεν έχουμε ζεστό νερό για να κάνουμε μπάνιο», λέει. Υπάρχει ένα σύστημα θέρμανσης εγκατεστημένο στο εσωτερικό του εργοστασίου, αλλά λειτουργεί μόνο για μερικές ώρες τη νύχτα. Η υψηλή οροφή και οι τοίχοι χωρίς μόνωση κάνουν τις οικογένειες να αγωνίζονται για να ζεσταθούν. Η Sana χρησιμοποιεί μια συσκευή μαγειρέματος για να κρατήσει το δωμάτιο ζεστό για τα παιδιά της.

Η Save the Children κατάφερε να φέρει σε επαφή την οικογένεια με δικηγόρο για να υποστηρίξει την αίτησή τους για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα σε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Sana ήδη έλαβε τα καλά νέα ότι εκείνη και η οικογένεια της θα μεταγκατασταθούν σύντομα στη Γερμανία, όπου βρίσκεται ο πατέρας της οικογένειας.

Οι κόρες της Sana έρχονται καθημερινά στους φιλικούς χώρους για τα παιδιά και συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Save The Children. Τα προγράμματά μας στην περιοχή της Αττικής χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και απο την Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας (ECHO).

Άλλοι, όπως η Elaha, μητέρα 2 παιδιών από το Αφγανιστάν δεν είναι τόσο τυχερή όσο η Sana. Ζει με το σύζυγό της και τα δύο παιδιά της, σε ένα προσωρινό χώρο μέσα στην αποθήκη. Δυστυχώς η οικογένειά της δεν πληροί τα κριτήρια για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα - συνεπώς είναι αναγκασμένοι να μείνουν εδώ. «Σκεφτόμαστε να γυρίσουμε πίσω στο Αφγανιστάν. Έίμαστε κολλημένοι εδώ τόσο πολύ καιρό και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Στο Αφγανιστάν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια μας, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ και να μην κάνουμε τίποτα». Η Elaha συνεχίζει: «Τα παιδιά μου είναι άρρωστα είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, έχουν αναπνευστικά προβλήματα και βήχουν όλη την ώρα. Φοράμε όσα ρούχα έχουμε για να κρατηθούμε ζεστοί».

Κάθε μέρα, η ομάδα της Save the Children προσφέρει υπηρεσίες σε παιδιά πρόσφυγες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας - πολλά από αυτά πάσχουν απο κρυολογήματα και υποφέρουν απο ψυχολογικά τραύματα μιας και είναι αναγκασμένα να ζουν κάτω απο άθλιες συνθήκες και χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως ιατρική περίθαλψη και ζεστό νερό. Η ζωή και η υγεία τους βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο. Καλούμε για άμεση βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ζεστά καταλύματα, ποιοτικότερη διατροφή και ιατρική περίθλαψη.

Photo Credits: Άννα Παντελιά