The Blog

HuffPost RYOT: Φώτα, Κάμερα, Επίδραση

Δε θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένη που καλωσορίζω τη RYOT στην οικογένεια της HuffPost, και είμαι απίστευτα ενθουσιασμένη για το κοινό μας μέλλον--την κάλυψη ειδήσεων, το ξεκίνημα σπουδαίων πολιτιστικών συζητήσεων σε παγκόσμια κλίμακα και την ενημέρωση στο μέγιστο βαθμό για να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων .
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Arianna:

Από την πρώτη μέρα η The Huffington Post έχει αφοσιωθεί στη χρήση όλων των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας για να αφηγηθούμε τις πιο σημαντικές και διασκεδαστικές ιστορίες της εποχής μας. Μέσα στα χρόνια αγκαλιάσαμε και πειραματιστήκαμε με τις πιο νέες τεχνολογίες και πλατφόρμες που είχαμε στη διάθεσή μας, βρίσκοντας έτσι ένα νέο τρόπο να πλησιάσουμε το ολοένα αυξανόμενο παγκόσμιο κοινό μας - και εξίσου σημαντικά, να βρούμε νέα ακροατήρια. Οπότε σήμερα έχω τη μεγάλη χαρά να ανακοινώνω ότι η HuffPost εξαγόρασε την εταιρεία RYOT που ασχολείται με την εικονική πραγματικότητα και την εμβάθυνση στην αφήγηση ιστοριών, και δημιουργήσαμε την HuffPost RYOT. Από κοινού θα μπορούμε με βάση τα βίντεο της HuffPost να φέρουμε μια σειρά από καινούριες εμπειρίες στο παγκόσμιο κοινό μας, από εικονική πραγματικότητα μέχρι ταινίες μεγάλου μήκους και τεχνολογία 360°.

Όπως ξέρουν όλοι όσοι έχουν δοκιμάσει την εμπειρία από ένα σετ εικονικής πραγματικότητας ή την τεχνολογία 360° στο κινητό τους τηλέφωνο, υπάρχουν απίστευτες δυνατότητες. Και η RYOT φέρνει όλη την τεχνογνωσία που κάνει αυτές τις εμπειρίες δυνατές. Το παγκόσμιο όραμα της RYOT με οδηγό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Συνιδρυτή της Bryn Mooser και η απίστευτα δημιουργική ομάδα του που το υλοποιεί έχει μεταφέρει τους θεατές στη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αϊτής, στον αγώνα για διάσωση των ελεφάντων στην Κένυα, τη μουσική μιας μέταλ μπάντας Ινουίτ στη νήσο Μπάφιν και στη βόλτα που κάνει ένας άνθρωπος που παραιτείται από τη δουλειά του για να γυρίσει με δίτροχο τον κόσμο. Είμαστε πανευτυχείς που φέρνουμε όλο αυτό το περιεχόμενο στις 15 διεθνείς εκδόσεις μας και στους χρήστες μας σε όλο τον κόσμο.

Ο πραγματικός λόγος όμως που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τη RYOT δεν είναι μόνο τα απίθανα και «λαμπερά» τεχνολογικά της παιχνίδια - έχουν αφοσιωθεί στη χρήση τεχνολογίας αιχμής για ένα ευρύτερο σκοπό. «Αφηγούμαστε ιστορίες με δύναμη ψυχής που ωθούν τον κόσμο να αναλάβει δράση», όπως το θέτουν οι ίδιοι. Και ίσως είναι μιντιακό κάρμα, αλλά ο στόχος της RYOT - «να ενημερώσει, να ψυχαγωγήσει, και να δραστηριοποιήσει ώστε να φέρει την αλλαγή μέσα από την αφήγηση ιστοριών επόμενης γενιάς»- συμπίπτει με αυτόν της HuffPost: να ενημερώσει, να εμπνεύσει, να ψυχαγωγήσει και να ενδυναμώσει.

Οποιοδήποτε περιεχόμενο παράγει η RYOT πραγματοποιεί αυτό το στόχο. Είναι άδικο να προσπαθήσεις να αποδώσεις με λέξεις τις εμπειρίες που δημιουργούν, αλλά θα αναφέρω μερικά ακόμη παραδείγματα. Το μικρού μήκους ντοκυμαντέρ Body Team 12 - για αυτούς που είχαν αναλάβει το τρομακτικό έργο του να συλλέγουν τα πτώματα την εποχή που είχε κορυφωθεί η κρίση του ιού Έμπολα - αγοράστηκε από το ΗΒΟ και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ και κέρδισε το βραβείο καλύτερου μικρού μήκους ντοκυμαντέρ στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Tribeca. Τα φιλμ τους έχουν κερδίσει 11 βραβεία και έχουν προβληθεί σε 40 διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Φυσικά η πραγματική επιρροή τους δε μετριέται μόνο με βραβεία και επαίνους. Είναι ο συνδυασμός τεχνολογίας και στόχου που μπορούν να κάνουν την εικονική πραγματικότητα πραγματικά επιδραστική. Δεν υπάρχει καλύτερο μέσο για να χτίσουμε την ενσυναίσθηση - και η ενσυναίσθηση είναι αυτό που χρειαζόμαστε αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε. Αυτό τουλάχιστον ανακαλύψαμε εμείς στη HuffPost την τελευταία χρονιά στη συνεργασία μας με τη RYOT, στο The Crossing, για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα. Συνδυάζοντας την τεχνολογία και την αφήγηση, μπορέσαμε να δώσουμε σάρκα και οστά σε μια ανθρώπινη κρίση, που για πολλούς στον κόσμο, είχε γίνει κάτι το αφηρημένο. Και αυτό είναι μόνο η αρχή του τι μπορούμε να κάνουμε μαζί.

Δε θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένη που καλωσορίζω τη RYOT στην οικογένεια της HuffPost, και είμαι απίστευτα ενθουσιασμένη για το κοινό μας μέλλον--την κάλυψη ειδήσεων, το ξεκίνημα σπουδαίων πολιτιστικών συζητήσεων σε παγκόσμια κλίμακα και την ενημέρωση στο μέγιστο βαθμό για να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων.

Για να δείτε το βίντεο σε 360° στο κινητό σας, πηγαίνετε εδώ.

Bryn:

Εγώ και ο David Darg μεγαλώσαμε ζώντας και δουλεύοντας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στις αρχές του 2000 βρεθήκαμε στη Δ. Αφρική, ο David δούλευε σε πρότζεκτ για τον καθαρισμό του νερού στη Σενεγάλη ενώ εγώ ήμουν εθελοντής στο Ειρηνευτικό Σώμα σε ένα μικρό χωριό στη Γκάμπια. Η δουλειά μου ήταν να να βοηθώ τις κοινότητες στο να κάνουν αναδάσωση και να χτίζουν βιβλιοθήκες στα μικρά σχολεία που ήταν διασκορπισμένα σε κοντινά χωριά. Εκεί έγινα μάρτυρας του πώς η τεχνολογία επηρεάζει τον κόσμο. Χωριά που δεν ήξεραν ούτε τα σύνορά τους ξαφνικά συνδέονταν μέσω κινητών τηλεφώνων, και νέες φωνές μπορούσαν να μπουν στην παγκόσμια συζήτηση. Ήταν ξεκάθαρο πως η τεχνολογία θα άλλαζε τα πάντα.

Το ξαναείδα στην πράξη ξανά στην Αϊτή, μετά το σεισμό. Εγώ κι ο David γίναμε μάρτυρες του πως μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερναν κοντά τους ανθρώπους, όπως ποτέ στο παρελθόν. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ένωναν τους ανθρώπους και τους επέτρεπαν να συνομιλούν πέρα από πολιτιστικούς, κοινωνικούς και γεωγραφικούς διαχωρισμούς. Αυτό που είχε ενδιαφέρον για μένα δεν ήταν το πώς οι άνθρωποι επωφελούνται από το διαδίκτυο αλλά περισσότερο το πώς το διαδίκτυο κέρδιζε από νέες φωνές, ανθρώπους και ιδέες. Παρά τη δυνατότητα της απευθείας επικοινωνίας μεταξύ τους, οι ειδήσεις παρέμεναν μια πληροφορία «μίας κατεύθυνσης».

Ξεκινήσαμε το RYOT το 2012 για να το αλλάξουμε αυτό. Το RYOT ξεκίνησε με την απλή αποστολή να συνδέσουμε κάθε είδηση με μία δράση. Θέλαμε να δώσουμε στην είδηση μια χροιά περισσότερο δυναμική και λιγότερο θλιβερή. Να ενεργοποιήσουμε τους ανθρώπους περισσότερο από ότι το αντίθετο. Μέσα από τη διαδρομή της RYOT, αναζητήσαμε την επόμενη τεχνολογία που θα μας έφερνε πιο κοντά στην ιστορία και ανακαλύψαμε την εικονική πραγματικότητα. Αγοράσαμε κάποιες GoPro κάμερες και ξεκινήσαμε τα γυρίσματα σε όλο τον κόσμο. Για πρώτη φορά μπορούσες να έχεις μια πλήρη πρώτης τάξεως εμπειρία πάνω στα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο, από το σεισμό του Νεπάλ μέχρι τους δρόμους στο Χαλέπι και από τις παραλίες της Λέσβου μέχρι τις χαώδεις πολιτικές συγκεντρώσεις σε όλη την Αμερική.

Τώρα ξεκινάμε το επόμενο κομμάτι της διαδρομής μας και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τη The Huffington Post, με την οποία μοιραζόμαστε το ίδιο DNA. Η The Huffington Post χτίστηκε επίσης με την αρχή ότι θα πρέπει να παρακινούμε τους ανθρώπους να λένε τις ιστορίες τους με τη δική τους φωνή. Μαζί, προσθέτουμε την εικονική πραγματικότητα στα εργαλεία των συντακτών δημιουργώντας το μεγαλύτερο δίκτυο εικονικής πραγματικότητας και τεχνολογίας 360° στον κόσμο. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ντοκυμαντέρ που θα διεκδικούν βραβεία και θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε τα όρια της Εικονικής, Επαυξημένης και Μεικτής Πραγματικότητας στην υπηρεσία των ειδήσεων και της δημοσιογραφίας μέσω βίντεο. Θα εξοπλίσουμε τους πολίτες, τους ακτιβιστές και τους δημοσιογράφους με iPhone και GoPro κάμερες για να τους υποδεχθούμε σε ένα νέο γκρουπ αφηγητών, των οποίων τις φωνές μπορούμε να δυναμώσουμε. Ενθουσιασμένοι και γεμάτοι έμπνευση για αυτή τη νέα συνεργασία, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Ελάτε μαζί μας και γίνετε εσείς η είδηση...

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη The Huffington Post και μεταφράστηκε στα ελληνικά.