Εισαγωγή στη Νέα Γεωπολιτική Δομή: Η Σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν ως Καθρέφτης του Συστήματος

Ο πόλεμος των δώδεκα ημερών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δεν είναι μια μεμονωμένη περιφερειακή διένεξη, αλλά γεωστρατηγικό μέτωπο όπου τέμνονται οι παγκόσμιες ροπές ισχύος, αφηγήματα μεγάλων δυνάμεων και αρχιτεκτονικές μελλοντικών συνασπισμών. Η ανάλυση επιχειρεί να ονομάσει και να αποκωδικοποιήσει το νέο διεθνές σύστημα ισχύος όπως έχει διαμορφωθεί, χαρτογραφώντας δομή, λειτουργία και αλληλεπιδράσεις δρώντων, μετώπων και μηχανισμών.

Advertisement
Advertisement

Μέσω αυτής της σύγκρουσης, εισάγεται για πρώτη φορά ένα νέο θεωρητικό εργαλείο στρατηγικής κατανόησης, για ανάδειξη μηχανισμών, θεμελιωδών δομών και στρατηγικών στοχεύσεων της νέας διεθνούς αρχιτεκτονικής. Η σύγκρουση εντάσσεται σε ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον με αλληλένδετα μέτωπα (Μέση Ανατολή, Ανατολική Ευρώπη, Ειρηνικός), που αντιπροσωπεύουν τον ενιαίο ανταγωνισμό Δύσης-Ανατολής.

Η λογική επιμέρους μετώπων έχει καταρρεύσει καθώς βρισκόμαστε σε εποχή πολυθεματικής σύγκρουσης συνασπισμών, όχι κρατών, με τη σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν να μην αποτελεί απλώς μια αντιπαράθεση. Αποτελεί το κατεξοχήν δοκιμαστήριο μιας νέας αρχιτεκτονικής ισχύος.

Η ανάγκη για μια νέα ονομασία που να ανταποκρίνεται στα υφιστάμενα δεδομένα, αλλά και για μια νέα θεωρητική προσέγγιση αυτής της μεταβατικής εποχής, οδήγησε στη διατύπωση μιας νέας θεώρησης /Συστήματος, η οποία προτείνει διαφορετικό τρόπο ερμηνείας του διεθνούς συστήματος. Η ονομασία Δικεντρικό – Πολυπολικό Σύστημα Ισχύος δεν αποτελεί απλή γλωσσική σύνθεση. Αντανακλά έναν στρατηγικό αναστοχασμό πάνω στη φύση της σύγχρονης εποχής. Η δομή του συστήματος αντλεί χαρακτηριστικά τόσο από τη διπολική σταθερότητα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου όσο και από την Πολυπολική ρευστότητα της προπολεμικής εποχής. Η λειτουργία του όμως υπερβαίνει και τα δύο.

Αυτή η σύνθετη λειτουργία είναι που συγκροτεί την υβριδική πραγματικότητα του παρόντος διεθνούς συστήματος και αποτελεί το υπόβαθρο της νέας θεωρητικής πρότασης που ακολουθεί.

Χαρτογραφώντας την Αρχιτεκτονική Δομή της Διεθνούς Πολικότητας: To Νέο Δικεντρικό – Πολυπολικό Σύστημα Ισχύος

Το μονοπολικό σύστημα που κυριάρχησε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου υποχωρεί, αφήνοντας πίσω του ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον με νέα κέντρα ισχύος και διαφορετικά πρότυπα οργάνωσης. Η σταθερότητα των προηγούμενων μοντέλων αντικαθίσταται από έναν κόσμο όπου η ισχύς δεν συγκεντρώνεται σε έναν ή δύο ηγεμόνες, αλλά διανέμεται σε πολλαπλά επίπεδα εντός δύο κυρίαρχων συνασπισμών. Αυτή η νέα πραγματικότητα αποτυπώνεται στη θεωρία του Δικεντρικού Πολυπολικόυ Συστήματος Ισχύος.

Η θεμελιώδης αρχή της θεωρίας είναι ότι η παγκόσμια ισχύς οργανώνεται πλέον γύρω από δύο κύρια γεωστρατηγικά κέντρα, τα οποία εμπεριέχουν πόλους. Το πρώτο είναι το Δυτικό Μπλοκ, με τον Δυτικό Συνασπισμό, ηγεμόνα τις Ηνωμένες Πολιτείες και συμμαχικές δυνάμεις την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες του ευρύτερου δυτικού κόσμου. Το δεύτερο είναι το Ανατολικό Μπλοκ, με τον Άξονα του Παγκόσμιου Νότου, στον οποίο συμμετέχουν αναθεωρητικές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και άλλοι δρώντες που επιδιώκουν την ανατροπή του αμερικανικού status quo.

Advertisement

«Εν το παν, και εξ ενός πολλά και πολλών» Ηράκλειτος 544-484 π.Χ.

Τα δύο αυτά κέντρα δεν είναι μονολιθικά. Λειτουργούν ως συνασπισμοί δυνάμεων με κοινή στρατηγική και ενιαία εξωτερική συμπεριφορά, διατηρώντας παράλληλα την πολυπλοκότητα στο εσωτερικό τους στρώμα. Η εξωτερική αυτή ενότητα μπορεί να παρομοιαστεί με μία μεμβράνη, η οποία προστατεύει, ενοποιεί και συντονίζει τα συμφέροντα των επιμέρους πόλων, επιτρέποντας στον συνασπισμό να δρα ως ενιαίο κέντρο ισχύος στη διεθνή σκηνή.
Στο εσωτερικό επίπεδο, τα κράτη-μέλη λειτουργούν σαν γρανάζια ενός στρατηγικού μηχανισμού, με τα εθνικά τους συμφέροντα να ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη γεωστρατηγική κατεύθυνση του κέντρου ισχύος στο οποίο ανήκουν.

Advertisement

Ο σημερινός Δυτικός Συνασπισμός, στη μορφή του ως συγκροτημένο μπλοκ ισχύος, δεν προέκυψε εξ αμύνης, αλλά συγκροτήθηκε από θέση υπεροχής. Η μονοπολική στιγμή, αντί να οδηγήσει σε στρατηγική χαλάρωση, λειτούργησε ως καταλύτης για τη στρατιωτική, τεχνολογική και θεσμική ενοποίηση της Δύσης. Μέσα από την κορύφωση της αμερικανικής ισχύος, οικοδομήθηκε προληπτικά μια συμμαχία κρατών με κοινό στρατηγικό ορίζοντα, που λειτουργεί σήμερα ως βασικός πυλώνας του δυτικού μπλοκ.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο John Mearsheimer, κάθε υπερσυγκέντρωση ισχύος εγγενώς γεννά αντισυστημικούς ανταγωνιστές. Η στρατηγική ανισορροπία που δημιούργησε το μονοπολικό σύστημα των ΗΠΑ πυροδότησε τη βαθμιαία σύγκλιση αναθεωρητικών δυνάμεων. Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν, αντιλαμβανόμενες τον δυτικό επεκτατισμό ως υπαρξιακή απειλή, διαμόρφωσαν σταδιακά έναν νέο άξονα, με σκοπό την ανατροπή του status quo και τη θεμελίωση ενός εναλλακτικού κέντρου ισχύος.

Το Trunk Set System

Η δομή του Δυτικού Συνασπισμού περιγράφεται με το μοντέλο Trunk Set και αναπαριστά την ανατολική οπτική, δηλαδή πώς ο αντίπαλος συνασπισμός βλέπει τη συλλογική Δύση. Φανταστείτε ένα σύνολο από βαλίτσες στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη. Η μεγαλύτερη βαλίτσα, η οποία στηρίζει τις υπόλοιπες ως βάση του οικοδομήματος, αντιστοιχεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υπόλοιπες βαλίτσες είναι συμμαχικά κράτη που προσθέτουν ειδικά χαρακτηριστικά: πληροφορίες, οικονομική, τεχνολογική ή στρατιωτική ισχύ, χωρίς όμως να καθορίζουν τη συνολική κατεύθυνση. Η ισχύς στο Trunk Set ρέει κάθετα, από τη βάση προς τα επάνω. Η ηγεμονία είναι σαφής, καθετοποιημένη και θεσμικά πειθαρχημένη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιβάλλουν μόνο στρατιωτική κυριαρχία. Επιβάλλουν αφήγημα, κανονιστικότητα, τεχνολογικά πρότυπα και ιδεολογική πλαισίωση. Εδώ, η αυτονομία των κρατών περιορίζεται λόγω της ανάγκης διατήρησης της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας, γεγονός που συχνά υποβαθμίζει την κρατική κυριαρχία.

Advertisement

Το Matryoshka System

Αντίθετα, στην απέναντι πλευρά, ο Άξονας του Παγκόσμιου Νότου λειτουργεί με βάση το μοντέλο Matryoshka και αναπαριστά τη δυτική οπτική, δηλαδή πώς η Δύση αντιλαμβάνεται τη δομή του ανταγωνιστικού συνασπισμού. Όπως στις ρωσικές κούκλες Matryoshka, κάθε στρώμα περιέχει και ενισχύει το επόμενο. Η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και οι υπόλοιποι δρώντες δεν οργανώνονται ιεραρχικά, αλλά αλληλοστηρίζονται μέσα από μία οριζόντια και στρατηγικά αλληλεξαρτώμενη δομή. Εδώ δεν υπάρχει αποκρυσταλλωμένος ηγεμόνας. Αντιθέτως, δυνάμεις διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία λειτουργώντας ως μνηστήρες ηγεμονίας, υπάρχει μερική ελευθέρια κινήσεων χωρίς να επιβάλλεται ενιαία πηγή εντολών ή θεσμικού καταναγκασμού.

Η Γκρίζα Ζώνη ή Swing States

Το μοντέλο βασίζεται στη συλλογική ενίσχυση, στο αντι-αφήγημα, στην περιφερειακή πρωτοβουλία και στη στρατηγική συνένωση δυνάμεων με κοινό στόχο την αποδόμηση της δυτικής αρχιτεκτονικής ισχύος.

Μεταξύ των δύο πόλων εκτείνεται η Γκρίζα Ζώνη. Εδώ ανήκουν τα λεγόμενα Swing Powers ή Swing States, όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία. Τα κράτη αυτά δεν εντάσσονται οργανικά σε κανέναν από τους δύο συνασπισμούς. Αντιθέτως, διατηρούν υψηλό βαθμό ελευθερίας κινήσεων και αξιοποιούν τη Γεωστρατηγική τους θέση για να διαπραγματεύονται ταυτόχρονα με κάθε πλευρά, αποσπώντας οφέλη. Η Γκρίζα Ζώνη δεν αποτελεί απλώς ουδέτερο χώρο. Λειτουργεί ως πεδίο ενεργής διαμόρφωσης της παγκόσμιας ισορροπίας, ένα εκκρεμές που επηρεάζει όχι μόνο τη σταθερότητα των δύο συστημάτων αλλά και καθορίζει σε ποια κατεύθυνση θα γύρει η πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου.

Advertisement

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο αυτή η χαλαρή και ασαφώς οριοθετημένη γεωπολιτική κατηγορία θα μπορούσε, με την πάροδο του χρόνου, να μετεξελιχθεί σε νέο αυτόνομο κέντρο ισχύος και, αν αυτό συμβεί, αν θα υπάρξει κάποια δύναμη που, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα του μεγέθους και της ισχύος της, θα επιχειρήσει να θέσει υπό τον έλεγχό της το σύνολο της Γκρίζας Ζώνης, μετατρέποντάς την σε ενιαίο κέντρο επιρροής ικανό να καθορίζει τις παγκόσμιες ισορροπίες βάσει των δικών του συμφερόντων.

Advertisement

Οι Ροές Ισχύος -Flows of Power

Στην καρδιά της θεωρίας βρίσκεται η έννοια των Flows of Power. Η ισχύς δεν είναι στατική. Ρέει. Ρέει κάθετα στον Δυτικό Συνασπισμό, από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τους συμμάχους. Ρέει οριζόντια στον Άξονα του Παγκόσμιου Νότου, μεταξύ κόμβων που συντονίζονται χωρίς να υποτάσσονται. Οι ροές αυτές δεν περιορίζονται στη στρατιωτική ή οικονομική ισχύ. Επεκτείνονται στο αφήγημα, την τεχνολογία, την πληροφόρηση, τους θεσμούς και την πολιτισμική επίδραση.

Το Δικεντρικό Πολυπολικό Σύστημα Ισχύος δεν είναι στατικό μοντέλο. Είναι μία ανοιχτή γεωπολιτική δομή σε συνεχή εξέλιξη. Δεν βασίζεται στη σταθερότητα αλλά στη ρευστότητα. Το ερώτημα δεν είναι ποιος έχει περισσότερη ισχύ, αλλά ποιος έχει τον έλεγχο της αρχιτεκτονικής μέσω της ισχύος. Ποιος μπορεί να επιβάλει το αφήγημα, να προσελκύσει τα Swing Powers και να διαμορφώσει τον παγκόσμιο κώδικα. Στον 21ο αιώνα, ο ανταγωνισμός δεν περιορίζεται στα πεδία μαχών. Κρίνεται στις δομές, στα συστήματα και στις ροές ισχύος που διαμορφώνονται αθόρυβα, πίσω από τις γραμμές.

Αποδοχή ή Επιβολή του Νέου Συστήματος Ισχύος;

Η παγκόσμια αρχιτεκτονική ισχύος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με την ιστορική μετάβαση να εξαρτάται από τις στρατηγικές επιλογές των ηγεμόνων, όχι από τις προθέσεις τους. Το δίλημμα δεν αφορά εάν θα κυριαρχήσει το Δικεντρικό – Πολυπολικό Σύστημα, αλλά πώς θα εδραιωθεί: μέσω ελεγχόμενης αποδοχής ή βίαιης επιβολής.

Advertisement

Στο πρώτο σενάριο, η στρατηγική σιωπή Ρωσίας και Κίνας θα οδηγήσει σε αποκοπή του Ιράν από μηχανισμούς στήριξης, κατάρρευση του θεοκρατικού καθεστώτος και γεωστρατηγική επιστροφή της Περσίας στον Δυτικό χώρο. Παράλληλα, η Ουκρανία θα παραχωρηθεί στη ρωσική σφαίρα επιρροής ως αποδεκτός γεωγραφικός χώρος, και η Ταϊβάν θα ενσωματωθεί στην κινεζική ενδοχώρα. Η ισορροπία θα διαμορφωθεί μέσω άτυπης γεωστρατηγικής συμφωνίας μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, που αποδέχεται τη νέα δομή με τοπικές διενέξεις, χωρίς μετωπική σύγκρουση συνασπισμών.

Στο δεύτερο σενάριο, αν Μόσχα και Πεκίνο προτιμήσουν τη συνοχή του Άξονα (έναντι ατομικών συμφερόντων), θα στηρίξουν ενεργά την Τεχεράνη. Το Ιράν θα μετατραπεί σε πεδίο αναχαίτισης και επιβίωσης του αντιδυτικού μπλοκ, με τη Μέση Ανατολή ως πρωτεύον μέτωπο συστημικής αναμέτρησης και αντίβαρο του Ουκρανικού μετώπου, ενώ πιθανόν η Κίνα να κινηθεί στον Ειρηνικό. Η παγκόσμια γεωγραφία θα πολωθεί, ενοποιώντας συγκρούσεις σε επί μέρους θέατρα και δημιουργώντας πόλεμο ροών, αφηγημάτων και κυριαρχίας.

Τα γεγονότα θα αποκαλύψουν το επικρατούν σενάριο. Οι ηγεμονικές δυνάμεις επιλέγουν όχι απλώς μεταξύ ειρήνης και πολέμου, αλλά μεταξύ αποδοχής ανασχηματισμού ισχύος ή επιβολής του μέσω σύγκρουσης.

Το Νέο Δικεντρικό – Πολυπολικό Σύστημα είναι ήδη εδώ, ως βαθύς μετασχηματισμός που διαμορφώνει τη νέα παγκόσμια τάξη. Οι κρατικοί δρώντες πλέον λειτουργούν σε περιβάλλον στρατηγικής διασύνδεσης, όπου η επιτυχία ή αποτυχία τους εξαρτάται όχι μόνο από τη μονομερή ισχύ, αλλά και από τη σχετική ισχύ του συνασπισμού τους κατά την κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέρος Α: Από το Μαϊντάν στην Τεχεράνη – Ο Οδικός Χάρτης για τη Στρατηγική Ανατροπή του Ιράν

Μέρο Β: Από το Μαϊντάν στην Τεχεράνη- Ο Οδικός Χάρτης για την Πτώση των Αγιατολάχ