The Blog

Μουσακάς χωρίς αλεύρι και γάλα

Μετά από πολλές διαφορετικές προσπάθειες και με την βοήθεια και την εμπειρία της μαμάς μου, ο μουσακάς έγινε πραγματικότητα. Η διαφορά αυτής της συνταγής, λοιπόν, βρίσκεται μόνο στην μπεσαμέλ. Μπορείτε να φτιάξετε τον μουσακά σας όπως τον συνηθίζεται και απλά να αλλάξετε την μπεσαμέλ με τη δική μου πρόταση!
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Ο μουσακάς ήταν κάτι που μου έλειπε. Εάν αγαπάς την μελιτζάνα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να την συνδυάσεις από τον κιμά και την μπεσαμέλ. Το μόνο πρόβλημα, μέχρι τώρα ήταν ότι δεν τρώω ούτε γάλα, ούτε αλεύρι. Το έβαλα σκοπό, όμως, να φτιάξω μία μπεσαμέλ στα μέτρα μου!

Μετά από πολλές διαφορετικές προσπάθειες και με την βοήθεια και την εμπειρία της μαμάς μου, ο μουσακάς έγινε πραγματικότητα. Η διαφορά αυτής της συνταγής, λοιπόν, βρίσκεται μόνο στην μπεσαμέλ. Μπορείτε να φτιάξετε τον μουσακά σας όπως τον συνηθίζεται και απλά να αλλάξετε την μπεσαμέλ με τη δική μου πρόταση!

Υλικά:

Για τον κιμά:

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο κομμένη

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας πελτέ (χωρίς ζάχαρη)

½ φλιτζ. νερό

1 αβγό

αλατοπίπερο

Για τις μελιτζάνες:

4 μεγάλες μελιτζάνες

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ:

6 φλιτζ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας

6 κουτ. σούπας άμυλο ταπιόκα

½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

1 αβγό

αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Έτσι όπως έχουμε ολόκληρες τις μελιτζάνες, τις ξεφλουδίζουμε κάθετα (από το κοτσάνι, μέχρι την βάση) αφαιρώντας τρεις λωρίδες, μέχρι να έχουν ρίγες.

Τις κόβουμε σε ροδέλες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, αλείφοντάς τες με το ελαιόλαδο.

Τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά, αλλά στα μισά του χρόνου τις γυρίζουμε ανάποδα. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε λίγο να βγουν τα αρώματα και ρίχνουμε τον κιμά. Μόλις δούμε ότι ο κιμάς έχει πάρει χρώμα και έχει αρχίσει να ψήνεται, βάζουμε τον πελτέ και το νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε την φωτιά και τον αφήνουμε να ψηθεί για 30-40 λεπτά. Προσοχή, δεν θέλουμε να έχει καθόλου ζουμί ο κιμάς. Μόλις μαγειρευτεί τον βγάζουμε από την φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει ρίχνουμε μέσα και το αβγό χτυπημένο και ανακατεύουμε καλά.

Για την μπεσαμέλ τώρα, βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα αμυγδάλου (ή καρύδας) και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.

Μόλις το γάλα αρχίζει να ζεσταίνεται (προσοχή δεν θέλουμε να βράσει), κοσκινίζουμε το άμυλο ταπιόκας και ανακατεύουμε καλά, ώστε να μην σβολιάσει.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά. Στα, περίπου 5 λεπτά, το μείγμα θα αρχίζει να πήζει. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις πήξει εντελώς το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει χτυπάμε ένα αβγό και το βάζουμε στο μείγμα ανακατεύοντας καλά.

Η συναρμολόγηση:

Στρώνουμε σε ένα ταψί τις μελιτζάνες, ρίχνουμε από πάνω τον κιμά και στο τέλος βάζουμε την μπεσαμέλ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 περίπου λεπτά.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα του bubbles & avocados