Με καλεσμένους οκτώ διακεκριμένους καθηγητές αμερικανικών και ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και θέμα «Βιοπολιτική, Βιοηθική και Δημοκρατία», θα πραγματοποιηθούν οι Τρίτοι Δελφικοί Διάλογοι, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στις 20 και 21 Ιουνίου.

Με καταστατικό στόχο την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού πόλου στους Δελφούς, έναν από τους πλέον εμβληματικούς τόπους του αρχαίου ελληνικού στοχασμού, το Ε.Π.Κε.Δ. εγκαινίασε το 2023 τους Πρώτους Δελφικούς Διαλόγους, οι οποίοι συνεχίστηκαν την επομένη χρονιά με τους Δεύτερους. Το 2025 ακολουθούν οι Τρίτοι Διάλογοι, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα.

Advertisement
Advertisement

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός (Harvard University), «οι πρωτοφανείς εξελίξεις σε πολλούς επιστημονικούς τομείς (με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την ιατρική, τη βιοϊατρική, τη γενετική τεχνολογία, την επιστήμη των υπολογιστών και τη φυσική), καθώς και στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανόμενης της τεχνητής νοημοσύνης, παρέχουν στα πολιτικά (και οικονομικά) κέντρα εξουσίας εξαιρετικά εξελιγμένους μηχανισμούς και εργαλεία ”βιοπολιτικής”, δηλαδή διαχείρισης, ρύθμισης, επιτήρησης και εν γένει διαμόρφωσης σημαντικών πτυχών της ζωής των πολιτών».

Επισημαίνει, «ότι  Οι Τρίτοι Δελφικοί Διάλογοι θα διερευνήσουν μια σειρά σύνθετων ερωτημάτων που προκύπτουν από αυτή τη νέα πραγματικότητα, μεταξύ των οποίων τα εξής:

  • Πώς επανακαθορίζονται οι αρχές και οι προτεραιότητες της βιοηθικής ως αποτέλεσμα των προαναφερθεισών εξελίξεων, ιδίως στο χώρο της ιατρικής και της γενετικής τεχνολογίας;
  • Σε ποιον βαθμό και με ποιον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην συγκέντρωση επιστημονικού και τεχνολογικού κεφαλαίου και γνώσης σε λίγους ερευνητικούς και επιχειρηματικούς φορείς, αφενός, και στην προστασία και διεύρυνση των δημοκρατικών ιδανικών και των πολιτικών δικαιωμάτων, αφετέρου;
  • Ποιες είναι οι απειλές που οι εξαιρετικά σύνθετοι και εξελιγμένοι βιοπολιτικοί μηχανισμοί συνεπάγονται για τους δημοκρατικούς θεσμούς;»

Ο διευθυντής, καθηγητής Ανδρέας Γκόφας αναφέρει «ότι το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) αποτέλεσε από την απαρχή της λειτουργίας του ένα φάρο πολιτισμού και στοχασμού, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη Δημοκρατία. Σήμερα, καθώς οι έννοιες της βιοπολιτικής και της βιοηθικής επανέρχονται στο προσκήνιο με ιδιαίτερη ένταση, το Κέντρο αναδεικνύεται ως ιδανικός χώρος διαλόγου για τα καίρια ερωτήματα της εποχής μας.

Στον 21ο αιώνα, η πρόοδος της βιοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των επιστημών της ζωής δεν επηρεάζει μόνο την καθημερινότητά μας, θέτει θεμελιώδη ερωτήματα για το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης στο μέλλον και για την ευθύνη της κοινωνίας απέναντι στην ανθρώπινη ζωή. Οι πολιτικές αποφάσεις γύρω από το σώμα, την υγεία, την αναπαραγωγή και την τεχνολογική ενίσχυση του ανθρώπου αναδεικνύουν ένα νέο πεδίο, όπου συναντώνται με ένταση η ηθική, η επιστήμη και η δημοκρατική λογοδοσία.

Στο περιβάλλον των Δελφών, με τη βαθιά ιστορική του φόρτιση ως τόπου προφητείας, σοφίας και διαβούλευσης, η διεξαγωγή των 3ων Δελφικών Διαλόγων προσφέρει την ευκαιρία για μια ουσιαστική εμβάθυνση στον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονες τεχνολογίες και οι πολιτικές βιοεξουσίας επηρεάζουν τη Δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Εδώ, όπου η πολυφωνία και η σύνθεση απόψεων αποτελούν διαχρονική αξία, διαμορφώνεται το κατάλληλο πλαίσιο για να επανεξετάσουμε τις αρχές που θέλουμε να διέπουν τον σύγχρονο πολιτισμό μας». 

 

Advertisement

Ομιλητές και Θέματα

 

Timothy Campbell, Cornell University

Οι χρήσεις της δημοκρατίας: επαναπροσδιορίζοντας τη βιοπολιτική

Advertisement

 

Didier Fassin, College de France

Οι κοινωνικές ανισότητες ως ηθική πρόκληση για τη δημοκρατία

Advertisement

 

James Faubion, Rice University

Αντιβιοπολιτική και βιοαυτολογία

Advertisement

 

Advertisement

Michael Hardt, Duke University

Η δημοκρατία και το παγκόσμιο πολεμικό «καθεστώς»

 

Advertisement

Frederic Keck, CNRS-Collège de France

Το δημοκρατικό δυναμικό της κυνηγετικής εξουσίας: μαθήματα σοφίας από τους κυνηγούς ιών

 

Elaine Scarry, Harvard University

Θερμοπυρηνική μοναρχία: Μπορεί μία και μόνο απλή γλωσσική πράξη

(speech act) να καταστρέψει ολόκληρο τον πολιτισμό;

 

Daniel Wikler, Harvard University

H βιοηθική στην εποχή της παραπληροφόρησης

 

Demetrios Yatromanolakis, The Johns Hopkins University

Περί Βιοπολιτικής: από τον πολιτικό πραγματισμό του Πλάτωνα στη μετα-ανθρώπινη κυβερνητική

 

Info 

Οι Διάλογοι θα μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο, ενώ τα πρακτικά τους θα δημοσιευτούν σε ειδική έκδοση. Είσοδος ελεύθερη.

Ζωντανή μετάδοση:eccd.gr/delphidialogues2025