Τρέχω για τις αξίες των προγόνων μου

Αν μπορείτε, ελάτε να συμμετέχετε μαζί μας στο "Navarino Challenge 2015", θα ήταν χαρά μου να σας συναντήσω. Εάν δεν μπορείτε, αναμένω την προσωπική σας δέσμευση, ότι θα ενστερνιστείτε τις αξίες που μας προσφέρουν οι ελληνικές μας ρίζες και θα φερθείτε στο σώμα σας με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Navarino Challenge

Το 490 π.Χ., οι Πέρσες εισέβαλαν στην Ελλάδα κατά μήκος των παράκτιων πεδιάδων του Μαραθώνα. Οι Αθηναίοι, που διέθεταν πολύ λιγότερες δυνάμεις, έστειλαν έναν αγγελιοφόρο (υπερμαραθωνοδρόμο) στη Σπάρτη, τον Φειδιππίδη, προκειμένου να στρατολογήσει Σπαρτιάτες για την συγκεκριμένη μάχη. Η Σπάρτη δεν είναι κοντά στην Αθήνα, καθώς απέχει σχεδόν 150 μίλια, με την διαδρομή να περιλαμβάνει ορεινά και βραχώδη εδάφη. Ωστόσο, ο Φειδιππίδης ήταν ο πιο δυνατός απ' όλους τους υπερμαθανωδρόμους. Αποδέχτηκε γενναία την αποστολή του και το επόμενο πρωί ξεκίνησε για τη Σπάρτη.

Τρέχοντας ξυπόλυτος και υπομένοντας την καυτή ζέστη, έφτασε στη Σπάρτη την επόμενη ημέρα. Ήταν ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα αντοχής, ένα εκπληκτικό επίτευγμα ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα παρά το ότι, επετεύχθη περισσότερα από 2.500 χρόνια πριν. Σε ανάμνηση του δρόμου του Φειδιππίδη, καθιερώθηκε και ο ετήσιος διεθνής αγώνας υπερμαραθωνίου δρόμου «Σπάρταθλον».

Αν είχα γεννηθεί στην εποχή του, θα γνώριζα τη θέση μου στον κόσμο, θα ήμουν υπερμαραθωνοδρόμος. Ζώντας το σήμερα, ακόμα κάνω τα πράγματα που έκανε ο Φειδιππίδης -είμαι ένας υπερμαραθωνοδρόμος- αλλά η δική μου, είναι μια ζωή στο περιθώριο, μια σκοτεινή ενασχόληση με ένα άθλημα που είναι κάθε άλλο παρά άγνωστο. Αλλά είναι αυτό που μου αρέσει να κάνω. Είμαι ελληνικής καταγωγής και ότι βρίσκεται στο DNA μου δεν μπορεί να αλλάξει.

Το τρέξιμο με έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα και εξωτικά μέρη του πλανήτη. Ωστόσο, πουθενά δεν απολαμβάνω να τρέχω περισσότερο, από όσο στην πατρίδα των προγόνων μου, την Ελλάδα. Μεγαλώνοντας, έχω αγκαλιάσει τον τρόπο ζωής των προγόνων μας, με συχνή εξάσκηση, αφιερώνοντας χρόνο στη δια βίου μάθηση, ακολουθώντας την παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και απολαμβάνοντας τη ζωή με την οικογένεια και τους φίλους. Αυτές είναι απλές αξίες και αρετές που ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει στη δική του ζωή και να διαπιστώσει ισάξια θετικά αποτελέσματα. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα στη ζωή που είναι πέρα από τον έλεγχό μας, αλλά από την άλλη πλευρά, μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να ελέγξουμε τις τροφές που επιλέγουμε καθώς και την διάρκεια της καθημερινής μας άσκησης. Η υγεία είναι πλούτος και όλοι μπορούμε να είμαστε υγιείς όταν τη θέτουμε στη ζωή μας ως ύψιστη προτεραιότητα. Έχω τρέξει με ανθρώπους που ήταν ξυπόλυτοι σε χωριά στην Πελοπόννησο καθώς και με ελίτ αθλητές και Ολυμπιονίκες και η χαρά είναι ακριβώς η ίδια.

Στόχος μου είναι να εμπνεύσω και άλλους ανθρώπους να γίνουν πιο δραστήριοι. Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι που μας κάνουν να μην αθλούμαστε, δεν υπάρχει χρόνος, η εργασία και τα οικονομικά μας προκαλούν άγχος. Ωστόσο, αυτά είναι και τα ίδια αίτια που θα πρέπει να μας δίνουν την ώθηση για να αθληθούμε. Η σωματική δραστηριότητα και το τρέξιμο βοηθούν στο να γίνει κάποιος καλύτερος. Σε φέρνουν πιο κοντά στην αρτιότητα, ώστε να μπορείς να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της ζωής με περισσότερη ενέργεια και σθένος.

Η πολυβραβευμένη διοργάνωση "Navarino Challenge" σχεδιάστηκε για να φέρει σε επαφή ανθρώπους όλων των ηλικιών και ικανοτήτων σε μια γιορτή άσκησης και αθλητισμού. Στην τρίτη χρονιά της διοργάνωσης, την οποία περήφανα έχω υπηρετήσει ως πρέσβης και οικοδεσπότης της, έχω παρατηρήσει τη διαφορά που έχει φέρει στη ζωή αρκετών ανθρώπων. Παράλληλα με την δραστηριότητα του τρεξίματος και τις διαφορετικές αποστάσεις των διαδρομών της διοργάνωσης, υπάρχει μια ποικιλία από επιπλέον αθλητικές δραστηριότητες. Το "Navarino Challenge" προσφέρει κολύμβηση με τον Ολυμπιονίκη & Παγκόσμιο Πρωταθλητή Σπύρο Γιαννιώτη, μαθήματα Tae Kwon Do από τον δις Ολυμπιονίκη, Αλέξανδρο Νικολαΐδη και μαθήματα pilates από την γυμνάστρια Μάντη Περσάκη. Διοργανώνονται ημερίδες σχετικά με τη διατροφή και την ορθή άσκηση, καθώς και παραδοσιακά Μεσογειακά γεύματα με τοπικά προϊόντα της περιοχής. Οι συμμετέχοντες φεύγουν από την διοργάνωση ανανεωμένοι και αναζωογονημένοι από τις δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου.

Όλα τα μεγάλα ταξίδια ξεκινούν με ένα μόνο βήμα. Τώρα είναι η ώρα για εσάς, να κάνετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας και να σταματήσετε τις δικαιολογίες, που θα βλάψουν μόνο εσάς στο τέλος. Αν μπορείτε, ελάτε να συμμετέχετε μαζί μας στο "Navarino Challenge 2015", θα ήταν χαρά μου να σας συναντήσω. Εάν δεν μπορείτε, αναμένω την προσωπική σας δέσμευση, ότι θα ενστερνιστείτε τις αξίες που μας προσφέρουν οι ελληνικές μας ρίζες και θα φερθείτε στο σώμα σας με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Είμαστε ένας λαός που έχει υπομείνει πολλά και έχει υποφέρει πολύ, αλλά είμαστε επίσης οι ιδρυτές των Ολυμπιακών Αγώνων και του Μαραθωνίου και οτιδήποτε βρίσκεται στο DNA μας δεν μπορεί να αλλάξει. OPA!

Dean Karnazes θα τρέξει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και θα συμβάλει στην ενημέρωση του κόσμου για τη Μεσογειακή διατροφή και την παιδική παχυσαρκία, στο "Νavarino Challenge" που θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 Σεπτεμβρίου 2015.

Για πληροφορίες και συμμετοχές επισκεφθείτε την ιστοσελίδα.

Δημοφιλή