Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά πριν από περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια οι επιστήμονες πιστεύιυν ότι η Γη μας πάγωσε εντελώς, χωρίς σχεδόν καθόλου υγρό ωκεανό ή λίμνες εκτεθειμένες στην ατμόσφαιρα. Αλλά τι ήταν αυτό που οδήγησε το κλίμα της Γης σε μια κατάσταση «Γης-Χιονόμπαλας»; Μια νέα μελέτη προτείνει ότι ένα ήδη ψυχρό κλίμα και τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες.

Οι εκρήξεις του ηφαιστειακού συστήματος Franklin – περίπου πριν από 720 εκατομμύρια χρόνια – απελευθέρωσαν τεράστιες ποσότητες φρέσκου πετρώματος, καλύπτοντας μια έκταση που εκτείνεται από τη σημερινή Αλάσκα, μέσω του βόρειου Καναδά μέχρι τη Γροιλανδία.

Advertisement
Advertisement

Παρόμοιας κλίμακας εκρήξεις έχουν συμβεί και σε άλλες εποχές, αλλά αυτή συνέπεσε με ήδη χαμηλές θερμοκρασίες. Και σε συνδυασμό με την απουσία φυτών (δεν είχαν ακόμη εξελιχθεί), αυτές οι εκρήξεις άφησαν πίσω τους ένα τεράστιο χαλί από φρέσκο πέτρωμα εκτεθειμένο σε έντονη αποσάθρωση.

Οι χημικές αντιδράσεις που σχετίζονται με την αποσάθρωση αφαιρούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Με τη βοήθεια κλιματικών μοντέλων, οι ερευνητές έδειξαν ότι η ταχεία διάβρωση σε τόσο μεγάλη έκταση θα μπορούσε να έχει μειώσει αρκετά το διοξείδιο του άνθρακα ώστε να ωθήσει τη Γη σε μια κατάσταση χιονόμπαλας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Geophysical Research: Planets, δείχνουν επίσης ότι παρόμοιας κλίμακας ηφαιστειακές εκρήξεις σε άλλες περιόδους της ιστορίας της Γης δεν κατάφεραν να προκαλέσουν συνθήκες χιονόμπαλας επειδή συνέβησαν όταν το κλίμα ήταν θερμότερο ή όταν η βλάστηση επιβράδυνε τον ρυθμό της αποσάθρωσης.

Πηγή: Guardian