Καθώς η AI επανακαθορίζει το τοπίο της παγκόσμιας αγοράς εργασίας, η ζήτηση για εξειδικευμένα στελέχη στον τομέα της Τεχνητή νοημοσύνη φτάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Τα τελευταία στοιχεία της LinkedIn αποκαλύπτουν ποιες δέκα χώρες προηγούνται παγκοσμίως στη συγκέντρωση ταλέντου στην τεχνητή νοημοσύνη – και τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, αναφέρει το CNBC.
Ο «Δείκτης Συγκέντρωσης Ταλέντου στην AI» για το 2025, που δημοσίευσε η πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης, βασίζεται στην ανάλυση εκατομμυρίων προφίλ χρηστών.
Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη τόσο προηγμένες τεχνικές δεξιότητες, όπως η μηχανική μάθηση και η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, όσο και τη γενικότερη ψηφιακή εξοικείωση με εργαλεία AI, όπως το ChatGPT και το GitHub Copilot.
Η δεκάδα με την υψηλότερη συγκέντρωση AI ταλέντου σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο:
Ισραήλ – 1,98%
Σιγκαπούρη – 1,64%
Λουξεμβούργο – 1,44%
Εσθονία – 1,17
Ελβετία – 1,16%
Φινλανδία – 1,13%
Ιρλανδία – 1,11%
Γερμανία – 1,09%
Ολλανδία – 1,07%
Νότια Κορέα – 1,06%
Ο Chua Pei Ying, επικεφαλής οικονομολόγος της LinkedIn για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ανέφερε ότι χώρες με μικρό πληθυσμό όπως η Σιγκαπούρη, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο καταφέρνουν να ξεπερνούν τις προσδοκίες τους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, «πυγμαχώντας πάνω από το βάρος τους». Η επιτυχία τους αποδίδεται στη δημιουργία ευνοϊκών οικοσυστημάτων για την ανάπτυξη AI δεξιοτήτων, χάρη σε στοχευμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και στρατηγικές επενδύσεις στην εκπαίδευση και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.
Αν και η Ινδία δεν έχει ακόμη εισέλθει στη δεκάδα των κορυφαίων χωρών στην τεχνητή νοημοσύνη, καταγράφει εντυπωσιακή πρόοδο. Από το 2016 έως το 2024, η συγκέντρωση ταλέντου στον τομέα της AI αυξήθηκε κατά 252%, ενώ μόνο μέσα στο 2024 η πρόσληψη ειδικών στον κλάδο σημείωσε άνοδο 33,4% — ξεπερνώντας ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες (24,7%) και τη Σιγκαπούρη (25%).
Η Ιρλανδία αναρριχήθηκε κατά τέσσερις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη φτάνοντας στην 7η θέση, ενώ η Νότια Κορέα έχασε έδαφος, πέφτοντας από την κατάταξη κατά τρεις θέσεις και καταλήγοντας στη 10η. Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία συνεχίζουν να αποτελούν σταθερό σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της AI στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Microsoft και της LinkedIn, το 66% των εργοδοτών δηλώνει ότι δεν θα προσλάμβανε υποψήφιο χωρίς γνώσεις τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το 71% προτιμά κάποιον με λιγότερη εμπειρία αλλά με AI δεξιότητες, παρά έναν πιο έμπειρο χωρίς αυτές.
Στη Σιγκαπούρη, οι εργαζόμενοι αφιερώνουν 40% περισσότερο χρόνο στην εκμάθηση δεξιοτήτων AI σε σχέση με τον μέσο όρο των συναδέλφων τους στην υπόλοιπη Ασία, σύμφωνα με τα δεδομένα της LinkedIn.