Δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτηρίζει ο Σάββας Καλεντερίδης την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρηματοδότηση αμυντικών συστημάτων και από τρίτες χώρες, που σημαίνει εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, με τα δικά της πολεμικά/αμυντικά προϊόντα. Επισημαίνει μάλιστα ότι η Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα είναι μέσα στις χώρες που θα πάρουν μερίδιο από το 35% των 150 δισεκατομμυρίων, λέγοντας όμως και κάτι πολύ σημαντικό:
«Όταν η Ελλάδα έχει υπογράψει μία Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας με την Τουρκία, αφαιρεί από τον εαυτό της το δικαίωμα να επικαλείται τις απειλές, όπως το casus belli και τις όποιες απειλές της Άγκυρας. Και ούτε μπορείς να ζητάς να σε στηρίζουν άλλοι, όταν εσύ ο ίδιος δε στηρίζεις τον εαυτό σου.
Βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτή την κατάσταση τώρα και θα βρεθούμε ακόμα χειρότερα, επειδή αυτά τα 105 δισεκατομμύρια είναι δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή θα βρεθούμε να χρηματοδοτούμε εμείς οι Έλληνες την τουρκική πολεμική βιομηχανία για να ενισχύσει την Ε.Ε., όταν με αυτά τα όπλα που παράγει η τουρκική αμυντική βιομηχανία, μπορεί να απειλεί τη χώρα μας»
Επιπλέον Σάββας Καλεντερίδης προβάλλει το επιχείρημα ότι αν βάλουμε την Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα, τότε θα υποστούμε όσο υφιστάμεθα από το 1952 ως από κοινού μέλη του ΝΑΤΟ. Δηλαδή δεν θα μπορούμε να επικαλεστούμε τίποτα επειδή είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Δεν θα μπορούμε να επικαλεστούμε την απειλή που υφιστάμεθα από την Τουρκία και να ζητήσουμε ούτε από τον ΝΑΤΟ να πάρει μέτρα μαζί με την Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα που χρησιμοποιεί το ΥΠΕΞ έναντι της Τουρκίας και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Άμυνας, με παράδειγμα τα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας προσερχόμενος αυτή την εβδομάδα στο Συμβούλιο Υπουργών με τους ομολόγους του. Σημείωσε ότι οι δηλώσεις Δένδια έγιναν κατά την είσοδο και δεν ξέρουμε τί ειπώθηκε μέσα στην αίθουσα, γιατί αν τα είπε έξω από την αίθουσα για εσωτερική κατανάλωση στην πατρίδα μας, θα έπρεπε ο κύριος Δένδιας να τα είχε πει και πριν την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας με την Τουρκία. Και πρόσθεσε:
«Εδώ μιλάμε για την πλήρη πολιτική παράνοια και παραλογισμό. Δεχθήκαμε να υπογράψουμε Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας, με ενεργό το casus belli, με ενεργό το τουρκολιβυκό μνημόνιο και με ενεργό το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Αυτό θα πρέπει να μπει στην εγκυκλοπαίδεια, την πολιτική εγκυκλοπαίδεια του μέλλοντος, ως ορισμός του πολιτικού παραλογισμού»
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην HuffPost και στον Σύμβουλο Έκδοσης και αρθρογράφο Τέρενς Κουίκ, ο ιδρυτής του «Ινφογνώμων» Σάββας Καλεντερίδης, αναφέρεται στο βέτο και στον ρόλο που πρέπει να παίζουν οι ισχυρές ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ως αποτρεπτική ισχύ Αλλά με βάση εθνικό σχέδιο. Λέγοντας ότι:
«Είναι παραλογισμός να προσπαθείς να αποκτήσεις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις αν δεν έχεις δόγμα αποτροπής και σε πολιτικό επίπεδο. Τι να τα κάνεις τα όπλα όταν (στην Διπλωματία) καταθέτεις τα όπλα»