Συναγερμός σήμανε στη Λιθουανία το πρωί της Τετάρτης 20 Μαίου, μετά από αναφορές για επίθεση με drones.
Η κινητοποίηση στη χώρα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ σε καταφύγιο έχουν μεταφερθεί ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας, καθώς και τα μέλη του Κοινοβουλίου.
Παράλληλα, εκδόθηκε προειδοποίηση και για το κτίριο του κοινοβουλίου στο Βίλνιους. «Λόγω του κινδύνου αεροπορικής επίθεσης, παρακαλούμε όλα τα άτομα που βρίσκονται στο κτίριο να μεταβούν στο πλησιέστερο καταφύγιο», ανέφερε σχετική ανακοίνωση που μεταδόθηκε μέσω του θυροτηλεφώνου του κοινοβουλίου.
Χαρακτηριστική είναι και φωτογραφία που δείχνει πολίτες να έχουν καταφύγει στον υπόγειο χώρο του κοινοβουλίου της χώρας.
Την ίδια ώρα, ο στρατός της Λιθουανίας απέστειλε μήνυμα στους κατοίκους της πρωτεύουσας, προειδοποιώντας: «Αμέσως βρείτε καταφύγιο σε ασφαλές μέρος, φροντίστε τους αγαπημένους σας, περιμένετε νέες συστάσεις».
🚨RUSSIAN ATTACK
— 𝗝𝘂𝗮𝗻𝗮 𝗜𝗻𝗲́𝘀 (@JuanaInesX) May 20, 2026
LITHUANIAN AUTHORITIES SAY A RUSSIAN ATTACK IS UNDERWAY AGAINST LITHUANIA
Children are taking shelter in schools under their desks due to air raid sirens.
In the city of Vilnius pic.twitter.com/nKjoUtbsxW
Νωρίτερα, το εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων της Λιθουανίας είχε ανακοινώσει ότι εξέδωσε συναγερμό ως απάντηση σε ένα drone που εντοπίστηκε στη γειτονική Λευκορωσία να κατευθύνεται προς τη Λιθουανία, σημειώνοντας ότι η προέλευσή του δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Με πληροφορίες από Reuters, The Guardian