Υπό πίεση βρίσκεται η ούτως ή άλλως εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να ανταλλάσσουν χτυπήματα στον Λίβανο και τους Φρουρούς της Επανάστασης να απειλούν με σκληρή απάντηση αν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο. Παράλλληλα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ λένε πως ο Λίβανος δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία.
Οι Φρουροί της Επανάστασης σε ανακοίνωσή τους μέσω κρατικών ΜΜΕ είπαν ότι τα πλοία που σκοπεύουν να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ θα έπρεπε να ακολουθήσουν εναλλακτικές διαδρομές για να «συμμορφωθούν στις αρχές της ναυτική ασφαλείας και να είναι προστατευμένα από πιθανές συγκρούσεις με θαλάσσιες νάρκες». Παράλληλα, υποδεικνύονται οι εναλλακτικές διαδρομές.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε μεγάλο κύμα πληγμάτων στον Λίβανο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 182 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, με την Χεζμπολάχ να λέει ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ.
7.34 «Τριγμοί» στο ΝΑΤΟ
6.58 Τραμπ: Όλες οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν κοντά στο Ιράν μέχρι η Τεχεράνη να συμμορφωθεί στην αληθινή συμφωνία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως όλα τα αμερικανικά πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και προσωπικό θα μείνουν στις θέσεις τους κοντά στο Ιράν μέχρι η Τεχεράνη να συμμορφωθεί πλήρως στη συμφωνία.
«Όλα τα αμερικανικά πλοία, αεροσκάφη και στρατιωτικό προσωπικό, με επιπλέον πυρομαχικά, όπλα και οτιδήποτε άλλο είναι κατάλληλο και απαραίτητο για τη φονική δίωξη και καταστροφή ενός ήδη σημαντικά υποβαθμισμένου εχθρού, θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέσα και γύρω από το Ιράν μέχρι να συμμορφωθεί στην αληθινή συμφωνία που επετεύχθη» ανακοίνωσε μέσω Truth Social τη Μεγάλη Τετάρτη.
«Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν το κάνει, που είναι πολύ απίθανο, τότε αρχίζει ξανά το πυρ, μεγαλύτερο, καλύτερο και δυνατότερο από ό,τι έχει δει κανείς ποτέ στο παρελθόν. Συμφωνήθηκε, πολύ καιρό πριν και παρά όλη την ψευδή ρητορική για το αντίθετο – ΟΧΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ και τα Στενά του Ορμούζ θα είναι ανοιχτά και ασφαλή. Στο μεταξύ οι θαυμαστές ένοπλες δυνάμεις μας ετοιμάζονται και ξεκουράζονται, ανυπομονώντας, για την ακρίβεια, για την επόμενη κατάκτησή τους. Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ!».
6.46 Βανς: Εναπόκειται στο Ιράν να αποφασίσει αν θέλει να καταρρεύσει η εκεχειρία λόγω του Λιβάνου
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος αναμένεται να ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με το Ιράν το Σάββατο, δήλωσε ότι εναπόκειται στην ιρανική ηγεσία να αποφασίσει εάν θέλει η εκεχειρία να καταρρεύσει εξαιτίας του Λιβάνου.
«Αν το Ιράν θέλει να καταρρεύσει αυτή η διαπραγμάτευση εξαιτίας των συγκρούσεων στον Λίβανο (…) ενώ οι ΗΠΑ ουδέποτε δήλωσαν ότι αυτές αποτελούσαν μέρος της εκεχειρίας (σ.σ. διάρκειας δύο εβδομάδων, που συμφωνήθηκε το βράδυ της Τρίτης), είναι δική τους επιλογή. Πιστεύουμε ότι θα ήταν ανόητο, αλλά είναι δική τους επιλογή», είπε ο Βανς πριν από την αναχώρησή του από τη Βουδαπέστη.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων πως το Ισραήλ είχε προσφερθεί «να συγκρατηθεί λίγο» στον Λίβανο.
Ο Βανς υποστήριξε πως υπήρξε παρανόηση από την ιρανική πλευρά. «Θεωρώ πως οι Ιρανοί νόμιζαν πως ο Λίβανος συμπεριλαμβανόταν στην εκεχειρία, αλλά κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Ουδέποτε δώσαμε τέτοια υπόσχεση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
6.43 Σειρήνες σε οικισμούς του βορείου Ισραήλ – νέες επιθέσεις από τον Λίβανο
6.42 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ κατά τις πρώτες επιθέσεις εναντίον του από τότε που ΗΠΑ και Ιράν συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός. Η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της λέει πως οι επιθέσεις έγιναν λόγω αυτού που χαρακτήρισε ως παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ, το οποίο εξαπέλυσε τη μεγαλύτερή του επίθεση στο Λίβανο κατά τη διάρκεια του πολέμου τη Μεγάλη Τετάρτη.