Σκάφος που θα μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, συνοδεία δεκάδων ακτιβιστών, βομβαρδίστηκε-χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα- από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Μάλτας νωρίς σήμερα, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωση της η διεθνή ΜΚΟ Συμμαχία του Στόλου Ελευθερίας (The Freedom Flotilla Coalition). 

Σημειώνεται πως η οργάνωση στην ανακοίνωση καλεί του πρέσβεις του Ισραήλ να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για «παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του συνεχιζόμενου αποκλεισμού της Γάζας και του βομβαρδισμού σκάφους με πολίτες». 

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, δεν έχει παράσχει στοιχεία πως η επίθεση έγινε από το Ισραήλ ενώ το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το ΒΒC, εξετάζει τις αναφορές για επίθεση στο σκάφος.

Η οργάνωση δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο φαίνεται πυρκαγιά σε ένα από τα σκάφη της, χωρίς όμως να υποδεικνύει ποιος μπορεί να ήταν υπεύθυνος για την επίθεση. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο σκάφος επέβαιναν τέσσερις πολίτες και 12μελές πλήρωμα και είναι όλοι ασφαλείς. 

Το πλοίο Conscience, κατευθυνόταν προς τη Μάλτα, όπου επρόκειτο να επιβιβαστεί μια μεγάλη ομάδα ακτιβιστών πριν αναχωρήσει για τη Γάζα, αλλά δεν είχε φτάσει στο λιμάνι, είπε η ομάδα.

Εκπρόσωπος της ΜΚΟ που μίλησε στο CNN, είπε πως μεταξύ των ακτιβιστών από 21 χώρες που θα επιβιβάζονταν ήταν και η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ και η συνταξιούχος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Μέρι Αν Ράιτ.

«Η επίθεση με drone φαίνεται ότι στοχοθέτησε τη γεννήτρια του πλοίου και το σκάφος τώρα κινδυνεύει να βυθιστεί ενώ σε αυτό επιβαίνουν 30 ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η μκο σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το πλοίο εξέπεμψε σήμερα κινδύνου αφού επλήγη 17 ναυτικά μίλια (31,5 χιλιόμετρα) ανατολικά της Μάλτας, στο οποίο ανταποκρίθηκε η Κύπρος στέλνοντας σκάφος, σύμφωνα με την οργάνωση.

Η κυβέρνηση της Μάλτας ανέφερε πως κοντινό ρυμουλκό κατευθύνθηκε προς το σημείο και ξεκίνησε επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς και ότι εστάλη μαλτέζικο περιπολικό πλοίο.Ύστερα από αρκετές ώρες, το σκάφος ήτα πλέον ασφαλές ενώ το πλήρωμα αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο ρυμουλκό.

Advertisement

Ένα άλλο πλοίο της ΜΚΟ σε παρόμοια αποστολή στη Γάζα το 2010 δέχθηκε επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και κατά την επιχείρηση εννέα ακτιβιστές σκοτώθηκαν.

Η συμμαχία αυτή κάνει εκστρατεία για τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας.

Advertisement