Ο Γερμανός πάστορας Μάρτιν Νιεμόλερ έγραψε τους ακόλουθους στίχους ποιήματος το 1946: «Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα, δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει…». Οι στίχοι του ποιήματος αυτού δεν είναι δυσοίωνοι αλλά ρεαλιστικά περιγραφικοί προς την ανθρώπινη ιδιοτελή φύση, είτε αυτή εκφράζεται σε επίπεδο κοινωνικών σχέσεων είτε σε επίπεδο πολιτικής κρατών.
Αυτή τη στιγμή έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για τον οποίο τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη και η Αμερική κάνουν δηλώσεις με τις οποίες καλούν Ινδία και Πακιστάν να σεβαστούν αμφότερες τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να μην προχωρήσουν σε πόλεμο με χρήση πυρηνικών. Δε θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι την ώρα που τα περισσότερα δυτικά κράτη και ανάμεσα σε αυτά η Ελλάδα «νίπτουν τας χείρας τους» αδυνατώντας να καταλάβουν τις παγκόσμιες διαστάσεις που μπορεί σύντομα να λάβει ο πόλεμος Ινδίας, Πακιστάν, ορισμένα άλλα κράτη όπως η Τουρκία κάνουν τα πάντα για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία του πολέμου προς όφελός τους.
Αρχικά θα εξεταστεί η διπλωματική στάση που κρατούν τα περισσότερα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη στιγμή αναφορικά με τον πόλεμο Ινδίας – Πακιστάν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα τοποθετηθεί ο επικίνδυνος ρόλος που επιδιώκει η Τουρκία, καπηλευόμενη τον πόλεμο, να διαδραματίσει σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη την οποία ο Ερντογάν δεν έχει πάψει να ονειρεύεται ως μία νέα οθωμανική αυτοκρατορία όπου θα βασιλέψει το Ισλάμ.
Η Κίνα παρόλο που ζήτησε αυτοσυγκράτηση τόσο από Ινδία, όσο και από Πακιστάν, είναι βέβαιο ότι ουσιαστικά θα στηρίξει το Πακιστάν. Γαλλία, Ιράν, Ρωσία και Ιαπωνία, ζήτησαν από Ινδία και Πακιστάν να συγκρατηθούν ώστε η κατάσταση να αποκλιμακωθεί.
Το Κατάρ που διατηρεί σχέση και με τις δύο χώρες παρέμεινε ουδέτερο ενώ το Ισραήλ πήρε φανερά το μέρος της Ινδίας. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ινδία, Ρεβέν Ραζ, έκανε φανερό σε δήλωσή του ότι το Ισραήλ υποστηρίζει το δικαίωμα της Ινδίας στην αυτοάμυνα. Με ανάρτηση στο Χ, ο Αζάρ δήλωσε: «Το Ισραήλ υποστηρίζει το δικαίωμα της Ινδίας για αυτοάμυνα. Οι τρομοκράτες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει μέρος για να κρυφτούν από τα ειδεχθή εγκλήματά τους κατά των αθώων».
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αναπληρωτής πρωθυπουργός Αμπντουλά μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν κάλεσε την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να μειώσουν τις εντάσεις και να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.
Όσον αφορά την Αγγλία, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε «οι τρέχουσες εντάσεις μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν προκαλούν σοβαρή ανησυχία. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προτρέπει την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συμμετάσχουν σε άμεσο διάλογο για την εξεύρεση μιας γρήγορης, διπλωματικής οδού προς τα εμπρός».
Αναφορικά με την Αμερική ο πρόεδρος Τραμπ αρχικά καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στο Πάχαλγκαμ του Κασμίρ, χαρακτηρίζοντάς την ως ”κακή” και εξέφρασε την ελπίδα ότι Ινδία και Πακιστάν θα επιλύσουν τις διαφορές τους. Στις 15 Μαΐου 2025, ο Τραμπ δήλωσε ότι η διαμάχη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έχει επιλυθεί, αποδίδοντας την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός στις προσπάθειες των ΗΠΑ να ενθαρρύνουν τις δύο χώρες να δώσουν προτεραιότητα στο εμπόριο αντί για τον πόλεμο. Η ινδική κυβέρνηση αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Τραμπ, δηλώνοντας ότι το εμπόριο δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης κατά τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ και ότι η κατάπαυση του πυρός επιτεύχθηκε χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Έτσι λίγο αργότερα ο Τραμπ ανασκεύασε, δηλώνοντας ότι βοήθησε στη μείωση της έντασης χωρίς να αναλάβει επίσημο ρόλο διαμεσολαβητή.
Τώρα θα εξεταστεί που τοποθετούνται μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ελλάδα και Τουρκία. Ξεκινώντας με την Ελλάδα, η χώρα μας και το Υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να στηρίξουν σθεναρά την Ινδία, ειδικά μάλιστα από την ώρα που η Τουρκία φανερά στηρίζει το Πακιστάν. Φαίνεται όμως ότι η ελληνική πλευρά έχει ολιγωρήσει με βάσει περιστατικό που έλαβε χώρα στις 6 Μαΐου 2025. Η ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε συγκέντρωση Ινδών μεταναστών στην Ελλάδα κατά της τρομοκρατίας έξω από την πακιστανική πρεσβεία. Μάλιστα αρχικώς, οι Ινδοί είχαν συγκεντρωθεί στο Κολλέγιο Αθηνών και είχαν λάβει άδεια για να προχωρήσουν στη συγκέντρωση αυτή που ήταν προγραμματισμένη στις 5 το απόγευμα.
Η αστυνομία προχώρησε σε ελέγχους διαβατηρίων των Ινδών χωρίς κανένα λόγο ενώ όλα αυτά τα χρόνια όταν Πακιστανοί κάνουν συγκεντρώσεις έξω από την Ινδική πρεσβεία κανείς δεν τους ελέγχει. Ανάμεσα στους Πακιστανούς που έχουν διαδηλώσει ανενόχλητοι υπέρ του Ισλάμ στην Ελλάδα υπήρξε και ο λόρδος Ναζίρ Άχμεντ του Ρότερχαμ, πρώην μέλος της Βρετανικής Βουλής των Λόρδων, ο οποίος καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2022 για απόπειρα βιασμού ανήλικης και σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο αγόρι, εγκλήματα που διαπράχθηκαν τη δεκαετία του 1970. Λίγους μήνες πριν την καταδίκη του, τον Αύγουστο του 2021, επισκέφθηκε την Αθήνα και συμμετείχε σε εκδήλωση της πακιστανικής κοινότητας, που διοργανώθηκε από το Οβερσίς Φόρουμ Ιντερνάσιοναλ του Πακιστάν χωρίς κανείς να τον ελέγξει.
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν γίνει η συγκέντρωση των Ινδών έξω από την πακιστανική πρεσβείαυ πήρξαν διαρροές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Πακιστανούς οι οποίοι δήλωναν το εξής. «Αν γίνει αυτή η συγκέντρωση εμείς θα κατέβουμε με 10-15 αμάξια για να κάνουμε αντισυγκέντρωση.». Επομένως έδωσαν το πάτημα στην ελληνική αστυνομία να ακυρώσει και τη συγκέντρωση των Ινδών ώστε να αποτραπούν φασαρίες από επεισόδια μεταξύ Ινδών και Πακιστανών. Καθώς αυτή τη στιγμή στην Ινδία υπάρχει οργισμένο κλίμα κατά της Ελλάδας, πρέπει η χώρα μας, προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ινδία, να επιτρέψει τη συγκέντρωση αυτή μέσα στις επόμενες μέρες.
Όσον αφορά στη διαχείριση της κατάστασης που κάνει η Τουρκία, μπορούμε να πούμε ότι φανερά ενισχύει στρατιωτικά το Πακιστάν καθώς στις 7 Μαΐου τουρκικό πολεμικό πλοίο έδεσε στο Καράτσι για να ενισχύσει το Πακιστανικό ναυτικό. Τις τελευταίες μέρες στην Ινδία έχουν βγει και έχουν μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης απόστρατοι στρατηγοί οι οποίοι όμως είναι κοντά στην κυβέρνηση Μόντι ως σύμβουλοι στο συμβούλιο ασφαλείας και ισχυρίζονται η Τουρκία απειλεί την Ινδία και την Ελλάδα. Ο στρατηγός Μπαξί ο οποίος είναι στην κυβέρνηση Μόντι και τον συμβουλεύει για θέματα εθνικής κυριαρχίας στην ουσία στοχοποίησε την Τουρκία. Οι Ινδοί προσπαθούν να υπερασπιστούν διπλωματικά την Ελλάδα παρόλο που η τελευταία κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντί τους ήταν απογοητευτική.
Ξεκινώντας την ανάλυση τού πώς η Τουρκία καπηλεύεται τον πόλεμο προς όφελός της, πρέπει να μας βάλει σε υποψίες ότι ο Γεραπετρίτης αυτή τη στιγμή αποθεώνεται από τον τουρκικό Τύπο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα Μιλιέτ. Επιπλέον πρέπει να στρέψουμε τα μάτια μας στην προκλητική διαχείριση της Κύπρου από την Τουρκία μεσούντος του Ινδοπακιστανικού πολέμου και στο ισλαμικό μέτωπο που σχηματίζεται αυτή τη στιγμή μπροστά μας μεταξύ Τουρκίας, Πακιστάν και Αζερμπαιτζάν.
Κατά την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, υπήρξε πολεμικό μανιφέστο κατά της Ελλάδας καθώς ο Ερντογάν μίλησε για χώματα που ανήκουν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μάλιστα ο Ερντογάν είχε φέρει μαζί του κόσμο από την Τουρκία για να δείξει προς τα έξω το πόσο ο τουρκικός λαός τον στηρίζει και σε όλο αυτό δεν υπήρξε καμία επίσημη απάντηση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. O Ερντογάν από την άλλη δέσμιος της μωροφιλοδοξίας του, διαχειρίζεται τους κατεχόμενους Κύπριους σχεδόν εκδικητικά θα λέγαμε, καθώς συμβουλεύει να «γνωρίζουν τη θέση τους» όσους διαμαρτύρονται για την ισλαμική κάλυψη του κεφαλιού στα δημοτικά σχολεία.
Το Πακιστάν, επίσης, δείχνει την υποστήριξή του στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Σεμπάζ Σαρίφ δήλωσε την «υποστήριξη του Πακιστάν προς τον λαό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν -ο νέος άξονας της ισλαμικής τρομοκρατίας- αποφεύγουν τους διπλωματικούς κανόνες. Δε θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι καθώς Τουρκία και Πακιστάν μοιάζουν πέρα από την ιδεολογία στον τρόπο δράσης του η παράνομη κατοχή της Κύπρου από τους Τούρκους είναι εν πολλοίς παρόμοια με την κατάσταση της παράνομης κατοχής του Μπαλουχιστάν από το Πακιστάν.
Γίνεται φανερό λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις αλλά πρέπει να δείξει σαφή στήριξη προς την Ινδία στον πόλεμο Ινδίας –Πακιστάν. Η Δανία που αντιλήφθηκε την απειλή που ελλοχεύει, υποχρέωσε όσους ανθρώπους μεταναστεύουν σε αυτήν να μην φορούν μπούρκα και να μάθουν τη δανέζικη γλώσσα. Ενωμένα τα Ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να σταθούν απέναντι στον άξονα Πακιστάν-Τουρκίας που έχει δημιουργηθεί με σκοπό να μας γυρίσει πίσω στο Μεσαίωνα και το σκοταδισμό.