Τα θύματά του συνήθιζαν να τον αποκαλούν «ο χασάπης των Βαλκανίων». Οι υποστηρικτές του έλεγαν πως αγαπούσε την πατρίδα του και προσπαθούσε απλά να υπερασπιστεί το λαό του. Ο Ράτκο Μλάντιτς, ένας εκ των πρωτεργατών της πολιορκίας στο Σαράγεβο και κατηγορούμενος για τη θηριωδία της Σρεμπρένιτσα, που θεωρείται η χειρότερη στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκεται πλέον στα χέρια των σερβικών αρχών δεκαέξι χρόνια μετά την απαγγελία του κατηγορητηρίου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
Διαβάστε επίσης:
AdvertisementAdvertisement
UN #HumanRights Chief #Zeid hails the momentous conviction of Ratko Mladic, the “epitome of evil” https://t.co/V45NpdnJ0n@ICTYnewspic.twitter.com/bTwUcmZ2k4
— UN Human Rights (@UNHumanRights) 22 Νοεμβρίου 2017
25 years ago Fikret Alic was photographed in a concentration camp in Bosnia. Today he’s in The Hague awaiting the verdict on his tormentor, Ratko Mladic pic.twitter.com/6LZhZvQQF9
— Matthew Price (@BBCMatthewPrice) 22 Νοεμβρίου 2017
Advertisement
Ο Ράτκο Μλάντιτς γεννήθηκε στο Καλίνοβικ της Βοσνίας. Το βαπτιστικό του όνομα, Ράτιμιρ (Rat i Mir) σημαίνει πόλεμος και ειρήνη. Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων Παρτιζάνων, ενώ σκοτώθηκε το 1945 κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης των Παρτιζάνων στο χωριό του δοσίλογου αρχηγού της ναζιστικής κροατικής οργάνωσης Ουστάσι, Άντε Πάβελιτς.
Ratko Mladic Is Convicted in 1990s Slaughter of Bosnian Muslims https://t.co/aKIX99jj5dhttps://t.co/q6rf0AMlIepic.twitter.com/W1VlN3SAPZ
— Adrian David Cheok (@adriancheok) 22 Νοεμβρίου 2017
Advertisement
Τον Ιούνιο του 1991 ο Μλάντιτς προήχθη σε αναπληρωτή Διοικητή του Στρατού στην Πρίστινα, στο Κόσοβο. Εκείνη την εποχή είχαν ξεκινήσει ήδη οι διαμάχες μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών κατοίκων της περιοχής.
Κατά το ίδιο έτος ο Μλάντιτς ανέλαβε τη διοίκηση του 9ου Σώματος του Γιουγκοσλάβικου Λαϊκού Στρατού(ΓΛΣ), το οποίο έστρεψε ενάντια στον αυτονομιστικό στρατό της Κροατίας στο Κνιν, της πρωτεύουσας της νεοϊδρυθήσας από τους Σέρβους κατοίκους Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα. Στις 4 Οκτωβρίου του 1991 προήχθη στο βαθμό του Υποστράτηγου.
Ratko Mladic tried to hide but couldn’t escape. Justice–a life sentence–has finally caught up with the Butcher of Srebrenica. https://t.co/tqZW37oHl2pic.twitter.com/y0bgaPWWoG
Advertisement— Kenneth Roth (@KenRoth) 22 Νοεμβρίου 2017
Ένα χρόνο αργότερα όταν η Εθνοσυνέλευση των Σέρβων της Βοσνίας αποφάσισε τη δημιουργία του σερβοβοσνιακού στρατού ο Μλάντιτς επελέγη ως επικεφαλής του. Μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το 2001, τα ίχνη του χάθηκαν τελείως.
O Ράτκο Μλάντιτς καταδικάστηκε και για την εμπλοκή του στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995 όταν έχασαν τη ζωή τους
τουλάχιστον 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι άνδρες, ηλικιωμένοι και αγόρια. Οι σερβικές δυνάμεις πολιόρκησαν την πόλη και την βομβάρδιζαν για πέντε ημέρες, προτού μπει σε αυτήν ο στρατηγός Μλάντιτς συνοδεία σερβικών τηλεοπτικών συνεργείων.

Αφότου ο πόλεμος στη Βοσνία τελείωσε, ο Μλάντιτς επέστρεψε στο Βελιγράδι ενώ φημολογείται πως κυκλοφορούσε ελεύθερα στην πόλη και εμφανιζόταν σε δημόσιους χώρους, έτρωγε σε εστιατόρια, πήγαινε ακόμα και στο γήπεδο. Μετά τη σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πιστεύεται πως είχε μεταβεί στο καταφύγιο που είχε την περίοδο του πολέμου, στο Χαν Πιέσακ, κοντά στο Σαράγεβο ή στο Μαυροβούνιο. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες παρέμεινε στο Βελιγράδι ή κάπου κοντά εκεί.
Το Μάιο του 2011 ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς ανακοίνωσε τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς από τις δυνάμεις ασφαλείας στο έδαφος της Σερβίας. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 31 Μαΐου, ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων μεταφέρθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στη Χάγη μετά την απόρριψη της έφεσης κατά της έκδοσης που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι του επικαλούμενοι λόγους υγείας. Η σύλληψη του αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας του Βελιγραδίου.
Η σύλληψή του είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε χιλιάδες Σέρβους οι οποίοι κινητοποιήθηκαν ενάντια στο γεγονός.
Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ οι διαδηλωτές αλλά και εκπρόσωποι του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος ανέφεραν τη σύλληψη ως εθνική προδοσία ενώ υπερασπίστηκαν τον Στρατηγό Μλάντιτς ως ήρωα.

Υπενθυμίζεται πως ο Ράτκο Μλάντιτς απομακρύνθηκε σήμερα από την αίθουσα του δικαστηρίου στη Χάγη επειδή άρχισε να φωνάζει στους δικαστές που διάβαζαν την ετυμηγορία στη δίκη του. Είχε προηγηθεί απόρριψη του αιτήματος αναβολής που υποβλήθηκε από τον συνήγορό του για λόγους υγείας.
Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε να επιβληθούν ισόβια στον Μλάντιτς, μια ποινή «την οποία αξίζει βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν». Η υπεράσπισή του, από την άλλη, αιτήθηκε την απαλλαγή του: ο πρώην επικεφαλής του στρατού των Σερβοβόσνιων δεν έχει αποδεχθεί ποτέ την ενοχή του, αν και έχει δηλώσει ότι «λυπάται για κάθε αθώο που σκοτώθηκε σε όλες τις πλευρές, σε όλες τις εθνοτικές κοινότητες της πρώην Γιουγκοσλαβίας». Έχοντας πάθει τρία εγκεφαλικά ο Μλάντιτς «μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή», προειδοποίησε ο δικηγόρος του Ντράγκαν Ίβετιτς.







(Mε πληροφορίες από wikipedia, New York Times, BBC, Aljazeera)