Μια μελέτη δείχνει ότι οι άγριες γάτες είναι υπεύθυνες για τον θάνατο αρκετών ειδών που έχουν επανεισαχθεί στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, σε DNA που συλλέχθηκε από νεκρά ιθαγενή ζώα, που απελευθερώθηκαν σε απομακρυσμένες περιοχές της νότιας Αυστραλίας, αποκαλύφθηκε ότι οι αγριόγατες ήταν υπαίτιες για την πλειονότητα των θανάτων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει προκαλέσει κινητοποίηση στους αρμόδιους φορείς της χώρας, την ώρα που πληθαίνουν οι εκκλήσεις για περισσότερη χρηματοδότηση προγραμμάτων με στόχο την μείωση του πληθυσμού στις γάτες, σε εθνικό επίπεδο.

Advertisement
Advertisement
Γάτα – Φωτογραφία Αρχείου Nina Pearman via Getty Images

Η Κάθριν Μόσμπι, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, που υπογράφει την μελέτη, δήλωσε ότι χάρη σε πομπούς που τοποθετήθηκαν στα ζώα, σε επιτηρούμενη περιοχή, ενημερώθηκαν οι ίδιοι για τον θάνατό διάφορων θηλαστικών και γι′ αυτόν ακριβώς τον λόγο συλλέχθηκε υλικό DNA.

«Καταφέραμε να εξακριβώσουμε ότι οι γάτες ήταν υπεύθυνες για τους περισσότερους θανάτους μετά την απελευθέρωση των ζώων, κάτι που δεν ήταν εξαρχής εμφανές από την επιτόπια παρατήρηση», είπε η καθηγήτρια και πρόσθεσε: «Η μελέτη έδειξε ότι είχαμε υποτιμήσει σημαντικά την επίδραση που έχουν οι γάτες».

Παράλληλα, οι αδέσποτες γάτες έχουν κατηγορηθεί ότι εξαφάνισαν τα δύο τρίτα των θηλαστικών στην Αυστραλία από την ευρωπαϊκή αποίκηση και μετά. Η καθηγήτρια διευκρίνισε ότι ήταν «αρκετά δύσκολο» να προσδιοριστεί με ακρίβεια ποιο είδος ήταν υπεύθυνο για την θανάτωση των ζώων που επανεισήχθησαν στη χώρα.

Οι άγριες γάτες είναι ο Νο1 δημόσιος κίνδυνος

«Οι αλεπούδες είναι σίγουρα από τους χειρότερους θηρευτές και νομίζω ότι πολλές φορές, όταν απελευθερώνουμε είδη και σκοτώνονται αμέσως μετά, τείνουμε να ρίξουμε το φταίξιμο στην αλεπού», όπως δήλωσε η καθηγήτρια. 

Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Σύμφωνα με την Μόσμπι, «κάποιες φορές κατηγορούσαμε τις αλεπούδες, στην πραγματικότητα όμως ήταν οι γάτες πίσω από όλο αυτό». Η καθηγήτρια ανέφερε επίσης ότι η ομάδα έβρισκε ζωντανά ζώα όπως quolls, possums, bilbies και bettongs, αλλά με «σοβαρά τραύματα» στην πλάτη.

Quoll – Φωτογραφία Αρχείου ozflash via Getty Images

«Μερικές φορές τα τραύματα απαιτούσαν την άμεση μεταφορά των θηλαστικών σε κτηνιάτρους, οι οποίοι ήταν βέβαιοι ότι επρόκειτο για τραυματισμούς που προκλήθηκαν από γάτες», πρόσθεσε η καθηγήτρια.

Advertisement

Σύμφωνα με την Imogen Ebsworth, υπεύθυνη στο συμβούλιο για τα ξενικά είδη, δήλωσε ότι ακόμα και χωρίς τα αποτελέσματα της μελέτης, οι αδέσποτες γάτες είναι σχεδόν «ο νο1 δημόσιος κίνδυνος».

«Έχουμε αρκετά στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των εξαφανίσεων που έχουν προκαλέσει, καθώς και τον αριθμό των ειδών που απειλούνται άμεσα από τις γάτες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αποτελούν τεράστια απειλή για την άγρια ζωή στην χώρα μας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», τόνισε η Ebsworth.

Εθνικό σχέδιο για τις αδέσποτες γάτες 

Η ίδια, ζήτησε από όλα τα πολιτικά κόμματα, κατά την προεκλογική περίοδο, να δεσμευτούν για την πλήρη χρηματοδότηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης για τις αδέσποτες γάτες, αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Advertisement

«Ήταν πραγματικά ενθαρρυντικό να δούμε όλες τις πολιτείες εκτός από το Κουίνσλαντ να υπογράφουν το εθνικό σχέδιο για τις αδέσποτες γάτες. Στην ουσία, όλες οι κυβερνήσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους λέγοντας ότι χρειαζόμαστε συντονισμό, πόρους, στόχους και σχέδιο», κατέληξε.

Πηγή: ABC News

Advertisement