Δικαστήριο των Βρυξελλών έκρινε έξι άνδρες ένοχους για δολοφονία, περισσότερα από επτά χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας που στοίχισαν τη ζωή σε 32 ανθρώπους στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας και σε σταθμό του μετρό τον Μάρτιο του 2016.

Μετά από μια μακρά δίκη και 19 ημέρες διαβουλεύσεων των ενόρκων, το δικαστήριο των Βρυξελλών εξέδωσε την ετυμηγορία του.

Advertisement
Advertisement

Αρκετοί από τους δικάζοντες είχαν ήδη καταδικαστεί για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι μήνες νωρίτερα.

 

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συνελήφθη λίγες ημέρες πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

 

 

Advertisement

Κρίθηκε ένοχος στη Γαλλία πέρυσι για τις βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις στο Παρίσι το 2015, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άτομα. Η ετυμηγορία της δίκης στο Βέλγιο, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, τον βρήκε επίσης ένοχο για φόνο και απόπειρα δολοφονίας και στις Βρυξέλλες.

Ένας άλλος από αυτούς που κρίθηκαν τώρα ένοχοι και για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις, ο Μοχάμεντ Αμπρίνι, αναγνωρίστηκε σε κάμερα ασφαλείας να φεύγει από το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ, όταν τα εκρηκτικά του δεν εξερράγησαν.

Έγινε γνωστός ως ο ”άνθρωπος με το καπέλο” και ήταν μεταξύ πολλών υπόπτων που συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες λίγες εβδομάδες αργότερα.

Advertisement

 

 

Τέσσερις άλλοι άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για τρομοκρατική δολοφονία: Oι Ουσάμα Ατάρ, Οσάμα Κραγιέμ, Αλι Eλ Χαντάντ Ασουφί και ο Μπιλάλ Ελ Μακχουκχί.

Advertisement

Ο Kραγέμ είχε θεαθεί με τον βομβιστή του μετρό που ανατινάχθηκε στο Μάελμπεκ. Ο Aτάρ, ένας Βέλγος-Μαροκινός τζιχαντιστής που πιστεύεται ότι σχεδίαζε τις επιθέσεις στο Παρίσι από τη Συρία, δικάστηκε ερήμην και πιστεύεται ότι πέθανε στη Συρία.

Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκαν με διαφορά μιας ώρας στις 22 Μαρτίου 2016.

Δύο βόμβες εξερράγησαν λίγο πριν από τις 08:00 στις απέναντι άκρες της αίθουσας αναχωρήσεων του αεροδρομίου Zaventem, αφήνοντας πίσω τους 16 νεκρούς.

Advertisement

Στη συνέχεια, λίγο περισσότερο από μία ώρα αργότερα, μια ακόμη έκρηξη σημειώθηκε σε τρένο στο σταθμό του μετρό Mάελμπεκ στην ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, κοντά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Άλλοι 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη βομβιστική επίθεση.

Advertisement

Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι άλλοι τέσσερις άνθρωποι που πέθαναν τα χρόνια που ακολούθησαν τις βομβιστικές επιθέσεις θα πρέπει επίσης να θεωρηθούν θύματα των επιθέσεων, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 36.

Εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Πηγή: BBC

Advertisement