Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 50.000 στρατιώτες, περιλαμβανομένων κάποιων εκ των πιο επίλεκτων δυνάμεών της, κοντά στο Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας, μα το Κίεβο έχει πάρει μέτρα για να εμποδίσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος καταβάλλει προσπάθειες για επιπλέον δυτική στήριξη στη χώρα του.

Η συγκέντρωση δυνάμεων λαμβάνει χώρα καθώς η Ρωσία φαίνεται να ετοιμάζεται για άλλη μια μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία, τη στιγμή που το Κίεβο περιμένει από τη Μόσχα να παρουσιάσει όρους για να προχωρήσουν οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός. Το Σούμι βρίσκεται πάνω στα σύνορα, απέναντι από το Κουρσκ, όπου η Ουκρανία είχε εισβάλει και καταλάβει ρωσικά εδάφη για μήνες, πριν απωθηθεί εν τέλει τον προηγούμενο μήνα- αν και λέει ότι κατέχει ακόμα κάποιους θύλακες εκεί. «Οι μεγαλύτερες, ισχυρότερες δυνάμεις τους είναι στο μέτωπο του Κουρσκ» είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το Reuters– «για να απωθήσουν τα στρατεύματά μας από την περιοχή του Κουρσκ και να ετοιμάσουν επιθετικές ενέργειες εναντίον του Σούμι».

Advertisement
Advertisement

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει πει ότι θέλει «νεκρή ζώνη» κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας με την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι είπε ότι θεωρεί πως η Ρωσία θέλει μια αποσπάσει μια περιοχή ουκρανικών εδαφών βάθους περίπου 10 χλμ. Τελευταία η Ρωσία κατέλαβε τέσσερα χωριά στην περιοχή και προχωρά αργά τις τελευταίες εβδομάδες σε τμήματα του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στην Κωστιαντινίβκα. Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως οι Ρώσοι απωθήθηκαν σε αυτή την περιοχή κατά 4 χλμ σε δύο ημέρες.

Ο Ζελένσκι ήταν να συναντήσει τον νέο Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς στο Βερολίνο την Τετάρτη, καθώς η Ουκρανία επιζητεί επιπλέον στρατιωτική στήριξη εν μέσω πρόσφατης κλιμάκωσης των ρωσικών βομβαρδισμών, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου. Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ. Ο Μερτς έχει επιδοθεί σε διπλωματικές προσπάθειες για επίτευξη κατάπαυσης πυρός και διατήρηση της δυτικής υποστήριξης στην Ουκρανία από τότε που ανέλαβε την καγκελαρία, πριν τρεις εβδομάδες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγορούν τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν πως κωλυσιεργεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Μερτς είπε τη Δευτέρα πως η Γερμανία και άλλοι μεγάλοι σύμμαχοι δεν επιβάλλουν πλέον περιορισμούς στην εμβέλεια χρήσης των όπλων που στέλνουν στην Ουκρανία για τον αγώνα της εναντίον της ρωσικής εισβολής. Η κυβέρνηση Μερτς δεν έχει πει αν θα στείλει μακράς εμβέλειας πυραύλους Taurus, κάτι που ο προκάτοχος του Μερτς, Όλαφ Σολτς, είχε αρνηθεί να κάνει, ενώ ο Μερτς το ζητούσε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Επίσης η γερμανική κυβέρνηση έχει πει ότι δεν θα παρέχει πλέον λεπτομέρειες για τα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη για «στρατηγική ασάφεια». Σημειώνεται πως οι πύραυλοι Taurus έχουν εμβέλεια 500 χλμ. Ο Ζελένσκι είπε ότι σχεδίαζε να συζητήσει την προμήθεια και χρήση όπλων μακράς εμβέλειας στις συνομιλίες με τον Μερτς. Ο ίδιος σημείωσε πως η Ουκρανία χρειάζεται 30 δισ. δολάρια επιπλέον χρηματοδότησης για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τη Ρωσία στην παραγωγή drones και πυραύλων, καθώς η Ρωσία σκοπεύει να παράγει 300-350 drones την ημέρα.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters