The Blog

Στο γραφείο είστε... White Walker ή Keep Walker;

Μπορεί να μην έχουν χαρακτηριστικά μούμιας και μπλε μάτια, αλλά η παρουσία τους είναι διακριτή. Εκεί που τους έχεις αποχαιρετήσει με παχυλή αποζημίωση, αποχαιρετιστήριο πάρτυ, συγκίνηση ή ενίοτε μαύρη πέτρα και σκληρά λόγια, τσουπ! Ανασταίνονται! Και τους ξαναβλέπεις μετά από σύντομο χρονικό διάστημα εντός εταιρείας μεγάλους και τρανούς σε πιο ισχυρή θέση ή αναβαθμισμένους σε ρόλο εξωτερικού σύμβουλου που ξέρεις ότι παίρνει αποδοχές πολλαπλάσιες του δικού σου πολλαπλώς πετσοκομμένου μισθού.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Μπορεί να μην έχουν χαρακτηριστικά μούμιας και μπλε μάτια, αλλά η παρουσία τους είναι διακριτή.Εκεί που τους έχεις αποχαιρετήσει με παχυλή αποζημίωση, αποχαιρετιστήριο πάρτυ, συγκίνηση ή ενίοτε μαύρη πέτρα και σκληρά λόγια, τσουπ! Ανασταίνονται! Και τους ξαναβλέπεις μετά από σύντομο χρονικό διάστημα εντός εταιρείας μεγάλους και τρανούς σε πιο ισχυρή θέση ή αναβαθμισμένους σε ρόλο εξωτερικού σύμβουλου που ξέρεις ότι παίρνει αποδοχές πολλαπλάσιες του δικού σου πολλαπλώς πετσοκομμένου μισθού.

Τι οδηγεί στη... νεκρανάσταση;

Από όπου κι αν το διερευνήσεις - ακόμα και θεολογικά-, οι σωστές γνωριμίες είναι το κλειδί του γρίφου. Κι Εκείνος ήξερε το Θεό. Οι θνητοί μανατζαρέοι ξέρουν μικρούς θεούς ή έστω ημίθεους συνήθως στο Διοικητικό Συμβούλιο. Συγγενείς, κολλητοί, συνένοχοι σε κλίκες... Αρκετά ανάλογα παραδείγματα πρόσφατα από τον τραπεζικό κλάδο που έχει υποστεί συγχωνεύσεις επί συγχωνεύσεων. Προϊστάμενος που έφυγε με ένταση, μύδρους προς την εταιρεία και άλλα «νηφάλια», ξαφνικά επιστρέφει πλήρως ταγμένος στον ιερό σκοπό του οργανισμού και χλευάζει την ομάδα του που δεν ακολούθησε την ίδια τακτική: φεύγω εξοργισμένος δηλώνοντας ότι ήδη με έχουν ζητήσει από αλλού --> ψάχνομαι δυναμικά στην αγορά, αλλά στην Ελλάδα της κρίσης βλέπω ότι η ορμή δεν είναι αρκετή --> διερευνητικά και διαλλακτικά αρχίζω τις επαφές με τους παλιούς ανακαλώντας τις παλιές καλές στιγμές --> ξεχνάμε το «κέρατο» και τα ξαναβρίσκουμε --> επιστρέφω μετά βαΐων και κλάδων, λες και ποτέ δεν συνέβη.

Ανάλογες των προσωπικών σχέσεων οι επαγγελματικές...

Η νεκρανάσταση επίσης μπορεί να συμβεί και υπό τη μορφή εναλλαγών αναβάθμισης/ υποβάθμισης. Κι εδώ παίζει ρόλο το ποιους ξέρεις και πώς είναι οι σχέσεις σας κάθε φορά. Η κυκλοθυμία χτυπάει και το top management και ξεκινάει το σαδομαζοχιστικό παιχνιδάκι «μ' αγαπάς, δεν μ΄ αγαπάς».

Μια εταιρεία με δομές, διαφάνεια, διορατικότητα πολύ δύσκολα θα προσλάμβανε εκ νέου κάποιον που έφυγε έτσι. Αλλά οι άνωθεν γνωριμίες που λέγαμε απαλύνουν τις πληγές του παρελθόντος. Και όσο οι White Walkers του γραφείου πολλαπλασιάζονται, εσύ παραμένεις στο keep walking.

Τι μπορείς να κάνεις;

Να τους κάψεις έγκαιρα και να προλάβεις την επάνοδο, δύσκολο εκτός μικρής οθόνης. Βέβαια συχνά έχουν την τάση να καίγονται από μόνοι τους τελικά λόγω συμπεριφοράς. Η περίοδος χάριτος κάποτε τελειώνει, η γνωριμία επίσης. Μέχρι εσύ ο Keep Walker τότε αποφεύγεις τις κακοτοπιές και διερευνάς την μετακόμιση σε οργανωσιακά κλίματα άλλων περιοχών, πιο θερμών. Υπάρχει πάντα και η άλλη πλευρά του Τείχους...

Αναδημοσίευση από www.hrpassport.gr