ΤΟ BLOG
11/02/2015 12:00 EET | Updated 13/04/2015 08:12 EEST

Αποτίμηση της Πρότασης Βαρουφάκη για το Χρέος

Παρότι ξεκάθαρα πρόκειται για μια στροφή προς το ρεαλισμό, η μείωση του χρέους κατά 17% που προτείνεται απέχει πολύ από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα 50%. Είναι κάτι που δύσκολα θα το διαχειριστεί η κυβέρνηση απέναντι στους ψηφοφόρους της.

ASSOCIATED PRESS

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης πρότεινε προ ημερών στους Ευρωπαίους εταίρους μια λύση αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους. Αυτή βασίζεται για μεν τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (195 δις) στη λογική της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δόσεων με γνώμονα μια ρήτρα ανάπτυξης που θα θεσπιστεί, για δε τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (€27 δις) την ανταλλαγή τους με διηνεκή ομόλογα, για τα οποία η Ελλάδα θα καταβάλλει μόνο τόκους και δε θα αποπληρώνει κεφάλαιο.

Η διάρθρωση του Ελληνικού Χρέους (επίσημα στοιχεία ΟΔΔΗΧ στις 30-9-2014) είναι ως εξής:

xreos

ΣΗΜ: Σε κόκκινο κύκλο τα ομόλογα που έχουν πιθανότητες αναδιάρθρωσης και περιλαμβάνονται στην πρόταση Βαρουφάκη. Τα υπόλοιπα δάνεια παραμένουν ως έχουν.

Η μέση διάρκεια λήξεως των δανείων του EFSF/GLF είναι 26 έτη. Η πρόθεση του κ. Βαρουφάκη είναι η Ελλάδα να έχει μια περίοδο χάριτος, έστω 20 χρόνια, και κατόπιν να πληρώνει με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας, έστω €3 δις ετησίως. Με αυτό τον τρόπο η τελευταία δόση θα δοθεί σε 85 χρόνια από σήμερα και η μέση διάρκεια του δανείου θα αυξηθεί σε 52,5 έτη. Επίσης να μειωθεί το μέσο επιτόκιο στο μισό από το σημερινό επίπεδο, ώστε να πληρώνει €1,3 δις χαμηλότερους τόκους ετησίως.

Η μέση διάρκεια λήξεως των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ είναι 5 έτη. Εδώ η πρόταση του κ. Βαρουφάκη περιλαμβάνει αφενός τη μείωση του επιτοκίου τουλάχιστον στο μισό και την πληρωμή τόκων στο διηνεκές (€0,7 δις ετησίως με υπόθεση εργασίας τα 50 έτη).

Στον παρακάτω πίνακα αποτιμούμε την επίδραση της πρότασης στην παρούσα αξία, τους τόκους και τη μέση διάρκεια του χρέους και συγκρίνουμε τις διαφορές με το σήμερα.

grafhma4

Παρατηρούμε ότι στο σύνολο του χρέους το μέσο επιτόκιο μειώνεται από 2,4% σε 1,7%, ενώ η μέση διάρκεια λήξεως των δανείων αυξάνεται από 17 σε 37 έτη. Το χρέος μειώνεται σε παρούσα αξία κατά €60,7 δις, ήτοι κατά 19% της αξίας του. Αντίθετα οι πληρωμές τόκων αυξάνονται κατά €7,6 δις (+10%), κυρίως λόγω της καταβολής τόκων στο διηνεκές για τα ομολόγα της ΕΚΤ.

Με βάση λοιπόν την πρόταση του κ. Βαρουφάκη οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις μειώνονται κατά €53,1 δις, δηλαδή κατά μόλις 17% της σημερινής αξίας του χρέους!

Είναι σαφές ότι ως προς το 1ο σκέλος (αναδιάρθρωση δανείων ESM) η πρόταση κρίνεται ως ρεαλιστική και ωφέλιμη. Ως προς το 2ο σκέλος όμως, η πρόταση πληρωμής τόκων στο διηνεκές για τα ομόλογα της ΕΚΤ χρήζει επανεξέτασης, ενώ είναι δύσκολα εφαρμόσιμη.

Παρότι ξεκάθαρα πρόκειται για μια στροφή προς το ρεαλισμό, η μείωση του χρέους κατά 17% που προτείνεται απέχει πολύ από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα 50%. Είναι κάτι που δύσκολα θα το διαχειριστεί η κυβέρνηση απέναντι στους ψηφοφόρους της.