Η τυφλή αντιπολίτευση της ΝΔ την οδήγησε σε αδιέξοδο

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Δευτέρας, η ΝΔ ανακοίνωσε ότι σχεδόν δε συνέβη τίποτα! Για άλλη μια φορά, τονίζεται στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό. Άλλη μια ημερομηνία πέρασε χωρίς συμφωνία και μάλιστα με απροσδιόριστο χρόνο της ολοκλήρωσής της. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι: η επιστροφή των θεσμών συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες της κυβέρνησης! Πώς είναι δυνατόν να πιέζει κανείς την κυβέρνηση να κλείσει την συμφωνία, την οποιαδήποτε συμφωνία, εδώ και τώρα και μόλις γίνεται το προσύμφωνο, να βάζει τις φωνές ότι αυτό περιέχει επώδυνα μέτρα για τον λαό;
NurPhoto via Getty Images

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Δευτέρας, ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι υπάρχει μια κατ' αρχήν πολιτική συμφωνία (προσύμφωνο) σε ένα συνολικό πακέτο η οποία δεν έχει ακόμη πλήρως ολοκληρωθεί. Το εν λόγω πακέτο, περιέχει θέματα που μεταξύ άλλων αφορούν τόσο τις συντάξεις όσο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ. Και προσέθεσε ότι: «Υπάρχει γενικώς μια αλλαγή φιλοσοφίας στο ελληνικό ζήτημα, όπου το πρωταρχικό, δεν είναι πλέον η εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, αλλά η προώθηση βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών». Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να δημιουργήσουν νέα περιθώρια για την άσκηση αναπτυξιακών πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση. Και όλα αυτά συμβαίνουν με τον άκαμπτο Σόιμπλε να υποχωρεί, διότι το ελληνικό ζήτημα από περιφερειακό, έγινε κεντρικό θέμα, κρίσιμο για τη σταθερότητα της ΕΕ. Και αυτό δεν συνέβη χωρίς κόπο από την ελληνική κυβέρνηση.

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Δευτέρας, η ΝΔ ανακοίνωσε ότι σχεδόν δε συνέβη τίποτα! Για άλλη μια φορά, τονίζεται στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό. Άλλη μια ημερομηνία πέρασε χωρίς συμφωνία και μάλιστα με απροσδιόριστο χρόνο της ολοκλήρωσής της. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι: η επιστροφή των θεσμών συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες της κυβέρνησης! Πώς είναι δυνατόν να πιέζει κανείς την κυβέρνηση να κλείσει την συμφωνία, την οποιαδήποτε συμφωνία, εδώ και τώρα και μόλις γίνεται το προσύμφωνο, να βάζει τις φωνές ότι αυτό περιέχει επώδυνα μέτρα για τον λαό; Και ενώ αυτό περιέχει επώδυνα μέτρα, να μη ζητάς από την κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση και να αρνηθεί το προσύμφωνο. Για κάθε λογικό άνθρωπο και τα δυο ταυτόχρονα δεν γίνονται! Η αντίφαση είναι συγκλονιστική, όταν μάλιστα ο αρχηγός και η αδερφή του, πρότειναν να ποινικοποιηθεί η καθυστέρηση της συμφωνίας!

Δυστυχώς δεν υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση στη χώρα. Το πολιτικό σύστημα είναι πολύ αδύναμο. Στελέχη και ηγετίσκοι που δεν αντιλαμβάνονται τις συγκλονιστικές αλλαγές στην παγκόσμια σκακιέρα, τις ευκαιρίες και τους κινδύνους και την υποχρέωσή τους να εγγυηθούν την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, αυτήν την κρίσιμη για όλους στιγμή. Και όταν αναφέρομαι στο αδύναμο πολιτικό σύστημα, δεν εξαιρώ κυβερνητικά στελέχη, που ενώ δεν γνωρίζουν, δεν ρωτάνε αυτούς που γνωρίζουν, ώστε να αποφεύγονται λάθη και καθυστερήσεις. Και όταν αναφέρομαι στα στελέχη της αντιπολίτευσης δεν εννοώ να παραιτηθούν από τον έλεγχο της εξουσίας. Θα ήθελα όμως, αντί να κραυγάζουν και να βρίζουν, να δείξουν την υπεροχή τους με επεξεργασμένες προτάσεις και τεκμηριώσεις.

Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμοι για τα εθνικής σημασίας ζητούμενα, με κορυφαίο αυτό του κλεισίματος της αξιολόγησης, ώστε να φανεί ποιος μπορεί να βάλει μπρος την μηχανή της οικονομίας και της ανάπτυξης. Έτσι μετακινούνται οι ψηφοφόροι αναζητώντας τον καλύτερο για την διακυβέρνηση της χώρας. Και με την πολιτική που ακολουθεί ο αρχηγός της ΝΔ απλά συσπειρώνει το ποσοστό της ΝΔ. Καμιά σοβαρή πολιτική μετατόπιση από άλλους χώρους δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Αν μάλιστα οι εκλογές αργήσουν και στο μεταξύ η οικονομία αρχίζει να δείνει αναπτυξιακά αποτελέσματα, με την πολιτική που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σοβαρά εκτεθειμένος.

Η επόμενη μέρα μετά τη συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης ασφαλώς και δεν είναι εύκολη και δεδομένη. Η πολιτική σταθερότητα είναι το πρώτο προαπαιτούμενο για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες από τον εγχώριο και τον διεθνή τομέα. Μπορεί σήμερα το φορολογικό πλαίσιο να είναι εξ αντικειμένου βαρύ, αλλά αυτό μεταβάλλεται αν η προστιθέμενη αξία των παραγομένων αγαθών και υπηρεσιών δημιουργεί υψηλή ζήτηση. Και ευτυχώς σε αυτόν τον τόπο, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου τα περιθώρια ποιοτικής αναβάθμισης είναι μεγάλα, από τον τουρισμό και την διατροφική αλυσίδα, έως την βιομηχανία και τις τεχνολογίες αιχμής. Μιλήστε μας λοιπόν για όλα αυτά και αποκαλύψτε μας τα συγκεκριμένα σχέδιά σας. Οι επενδύσεις δεν είναι φαγητό, να παραγγείλεις δυο μερίδες!

Δημοφιλή