The Blog

Μύκονος, Σταρ Aπαστράπτουσα και Χειμερινή

Κάτω από το ήπιο φθινοπωρινό φως, χωρίς την επιθετικότητα των καλοκαιρινών μελτεμιών, αυτό το μαγικό κυκλαδονήσι αποκαλύπτει το άλλο του πρόσωπο και προσφέρει εμπειρίες ανεκτίμητες. Κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο μέχρι τα Χριστούγεννα, στη Μύκονο τελούνται τα «χοιροσφάγια», το τελετουργικό της σφαγής του χοίρου και της παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων και προϊόντων. Οι γεύσεις στα χοιροσφάγια κρύβουν μέσα τους ένα ολόκληρο σύμπαν γαστρονομικής πατριδογνωσίας και αποκαλύπτουν ένα ακόμη πρόσωπο της Μυκόνου.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.
Memitina via Getty Images

Συνήθως ξέρουμε τη λαμπερή, κοσμοπολίτικη, απαστράπτουσα, καλοκαιρινή Μύκονο. Υπάρχει όμως και μία «άλλη» Μύκονος που ζει όλο τον χρόνο και αγαπιέται από αυτούς που ξέρουν να την ζουν χειμώνα - καλοκαίρι. Κάτω από το ήπιο φθινοπωρινό φως, χωρίς την επιθετικότητα των καλοκαιρινών μελτεμιών, αυτό το μαγικό κυκλαδονήσι αποκαλύπτει το άλλο του πρόσωπο και προσφέρει εμπειρίες ανεκτίμητες.

Κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο μέχρι τα Χριστούγεννα, στη Μύκονο τελούνται τα «χοιροσφάγια», το τελετουργικό της σφαγής του χοίρου και της παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων και προϊόντων. Οι γεύσεις στα χοιροσφάγια κρύβουν μέσα τους ένα ολόκληρο σύμπαν γαστρονομικής πατριδογνωσίας και αποκαλύπτουν ένα ακόμη πρόσωπο της Μυκόνου. Γλίνα, λίπος που νοστιμίζει τα φαγητά, τα σίσερα ή σύγλινα, τσιγαρισμένα κομματάκια χοιρινού που διατηρούνται στη γλίνα τους, η χοιροκεφαλή βραστή με λάχανα και μπόλικο λεμόνι, οι κεφτέδες «χοιροσφαΐσιοι», τα φλεμόνια στιφάδο και τα τηγανητά συκωτάκια, ανήκουν όλα στα χειμωνιάτικο σύμπαν του νησιού. Τα χοιροσφάγια μαζί με τα χειμωνιάτικα πανηγύρια είναι αφορμές για γλέντια και ταυτόχρονα ο καλύτερος τρόπος για ένα ταξιδιώτη να κρυφοκοιτάξει και να γευτεί λίγη πραγματική Μύκονο.

Τα πανηγύρια

Τα κατάλευκα σπίτια, με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, τα πολλά και πανέμορφα, άσπρα από την ασβέστη δρομάκια, θα κάνουν τις διακοπές σας εδώ κάτι ξεχωριστό. Ανοίγετε τα μάτια σας και βλέπετε από τη μία τα πολυτελή σπίτια και τα πανάκριβα αυτοκίνητα και σκάφη και από την άλλη την απλή καθημερινή ζωή. Με ένα περίεργο τρόπο, με ένα τρόπο που κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πως αυτά συνυπάρχουν. Γίνονται ένα! Και ο καθένας κρατάει αυτό που προτιμάει. Βλέπει με τα δικά του μάτια τη ζωή του να μπαίνει σε έναν τόπο ξεχωριστό... ανεπανάληπτο.

Η Μαντώ Μαυρογένους, ίσως η πιο διάσημη κόρη της Μυκόνου, έχει ακόμη το σπίτι της εδώ! Στην παραλία της Χώρας μπορείτε να δείτε την Καζάρμα, στις καμάρες της οποίας στεγάζονταν οι στρατιώτες της, ενώ στον επάνω όροφο κατοικούσε η ίδια.

Δίπλα στο Δημαρχείο της Χώρας, το λιτό και επιβλητικό κτίριο του Μαύρου, που υπήρξε το πρώτο δημόσιο σχολείο της Μυκόνου, χτισμένο επί Όθωνα, με ευδιάκριτα τα ρομαντικά στοιχεία της εποχής. Λίγο έξω από τη Χώρα και σταθερά προσανατολισμένοι προς το πέλαγος, σε ένα χαμηλό λόφο, είναι παραταγμένοι οι ολόλευκοι επιβλητικοί όγκοι των Κάτω Μύλων, κάτω από το χειμωνιάτικο φως αποτελούν μία τελείως διαφορετική εμπειρία. Ο εντυπωσιακότερος από τους ελληνιστικούς πύργους που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του νησιού είναι ο Πύργος του Ληνού, που σώζεται σε ύψος τεσσάρων επιπέδων. Αξίζει ένα πέρασμα.

Ένα ακόμη έξοχο δείγμα κυκλαδίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής και κόσμημα της Χώρας αποτελεί η εκκλησία της Παναγίας της Παραποτιανής, που είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπλεγμα πέντε εκκλησιών. Τέσσερις εκκλησίες αποτελούν τη βάση του οικοδομήματος και η πέμπτη επικάθεται σαν τρούλος.

Φεύγοντας, για να διατηρήσετε τη γεύση του νησιού για λίγο ακόμη, πάρτε μαζί σας κοπανιστή, ένα μαλακό τυρί με έντονα πιπεράτη γεύση, λούζα, χοιρινό φιλέτο ψημένο στον ήλιο με θρούμπι, ρίγανη και αλάτι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, «τ'ροβολιά» και λίγο ξινοτύρι.

Ένα ξενοδοχείο της Μυκόνου, στα Leading Hotels of the World

Στην πλέον αναγνωρισμένη οικογένεια πολυτελών ξενοδοχείων ανά τον κόσμο, την Leading Hotels of the World εντάχθηκε το Bill & Coo Suites and Lounge της Μυκόνου. Το ξενοδοχείο εισέρχεται στην αλυσίδα, μετά από μια σειρά διεθνών διακρίσεων για να επισφραγίσει την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και εγκαταστάσεων σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς του πλανήτη.

Βρίσκεται πολύ κοντά στη χώρα της Μυκόνου με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, οι προσεκτικά σχεδιασμένοι εσωτερικοί χώροι του, το μοναδικό lounge του, το διεθνώς αναγνωρισμένο και βραβευμένο εστιατόριο αλλά πάνω από όλα η εξαιρετική ομάδα των ανθρώπων του το αναγάγουν στην απόλυτη επιλογή διαμονής για όσους επιλέγουν το νησί της Μυκόνου για τις αποδράσεις τους.