Σαντορίνη: στα όρια της διασημότητας

Η μανία του ανθρώπου να προκαλεί τη φύση και να κινείται στο όριο, εδώ στη Σαντορίνη, είναι καταιγιστική. Οι οικισμοί σε έναν ανελέητο διαγωνισμό ορίων φτάνουν στο χείλος των βράχων. Σε πολλές περιπτώσεις κατακτούν το απόλυτο. Και επιζείς, προχωράς, μπαίνεις στη διάθεση της οριακής κίνησης.
D. Stathopoulos

Σταρ. Διασημότητα διεθνούς βεληνεκούς. Η Σαντορίνη. Μαγευτική, δυνατή, απόκοσμη ομορφιά. Η δύναμη του ηφαιστείου, η δύναμη της φύσης, μαγεύει τον επισκέπτη. Τα βράχια, τα χρώματα, οι άνθρωποι. Νησί δεμένο απόλυτα με την ιστορία του, καθώς οι επιρροές είναι τόσο έντονες που κανείς δεν μπορεί να τις αγνοήσει. Η καλντέρα διάσημη σε ολόκληρο τον πλανήτη θα σας μαγέψει με τη δύναμή της.

Η μανία του ανθρώπου να προκαλεί τη φύση και να κινείται στο όριο, εδώ στη Σαντορίνη, είναι καταιγιστική. Οι οικισμοί σε έναν ανελέητο διαγωνισμό ορίων φτάνουν στο χείλος των βράχων. Σε πολλές περιπτώσεις κατακτούν το απόλυτο. Και επιζείς, προχωράς, μπαίνεις στη διάθεση της οριακής κίνησης. Απολαμβάνεις το απόκοσμο, το απόλυτο... Η αρχιτεκτονική απλότητα σε συνδυασμό με την πολιτισμική έγχυση δομών και κουλτούρας. Οι παραλίες... Μαύρη, κόκκινη. Τα χρώματα της θάλασσας. Η ποιότητα των προϊόντων λόγω και του ηφαιστειακού υπεδάφους, αναγνωρίσιμα διεθνώς. Τα σπίτια... υπόσκαφα. Και ζεις, ενσωματώνεσαι, απολαμβάνεις! Είσαι στο νησί των ανατροπών, στο νησί του κόσμου. Στη Θήρα, ή αλλιώς Σαντορίνη.

Η θηραϊκή γη, η ελαφρόπετρα αλλά και η πυριτικού περιεχομένου άμμος, απογειώνουν το υπέδαφος αναφορικά με την καλλιέργεια. Με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες, ενσωματώνει εκείνα τα χαρακτηριστικά και τις καλλιέργειες που την κάνουν ισχυρή δύναμη στα ποιοτικά προϊόντα. Κρασί, ντοματάκι, φάβα. Συνυφασμένα με το νησί και τους ανθρώπους της.

Ακρωτήρι. Ο πιο αξιόλογος από τους προϊστορικούς οικισμούς την περιοχή του Αιγαίου. Τα ευρήματα μαρτυρούν ότι η πρώτη κατοίκηση έγινε το 4000 π.Χ. Μεγάλος σε έκταση, σύστημα αποχέτευσης, μοναδικής καλλιτεχνικής δημιουργίας τοιχογραφίες. Όλα αυτά τα στοιχεία μαρτυρούν τη μοναδικότητά του, αλλά δίνουν και μία εικόνα για την ανάπτυξη που εμφάνισε η περιοχή. Τα ευρήματα επίσης μαρτυρούν και κάτι ακόμη. Το νησί είχε ανατύξει εμπορικούς δεσμούς με την Κρήτη αλλά και με άλλα σημεία της σημερινής Ελλάδας, της Αιγύπτου, ακόμη και της Συρίας.

Καλντέρα, Νέα και Παλιά Καμένη, Θηρασιά. Ο γύρος της Καλντέρας και των μικρών νησιών της με καΐκι είναι μια μοναδική εμπειρία. Κατεβείτε στο λιμανάκι της Νέας Καμένης και περπατήστε μέχρι τον κρατήρα του ηφαιστείου, σε μια διαδρομή περίπου 30 λεπτών μέσα σε ένα απόκοσμο τοπίο. Κολυμπήστε στα ιαματικά νερά των Θερμών Πηγών, όπου αναβλύζει θειάφι, στο πίσω μέρος της Παλαιάς Καμένης.

Το διάσημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης είναι μαγευτικό, από όποιο σημείο της καλντέρας κι αν το παρατηρήσετε. Δημοφιλή σημεία είναι ο Προφήτης Ηλίας στο Ημεροβίγλι και βέβαια η Οία.

Η Οία είναι ο πρώτος οικισμός στην Ελλάδα που χαρακτηρίστηκε διατηρητέος και είναι χτισμένη στο βορειότερο άκρο του νησιού και ολόκληρος ο οικισμός είναι σμιλευμένος στον κοκκινωπό βράχο. Περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια της και θαυμάστε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Ο Εμπορειός, χτισμένος στους πρόποδες του βουνού Προφήτης Ηλίας, είναι ένας μεσαιωνικός οικισμός χτισμένος από ηφαιστειακή πέτρα. Θαυμάστε την πλαστικότητα των σχημάτων που προσδίδει το ηφαιστειακό υλικό, την οχυρωματική αρχιτεκτονική του και τους ερειπωμένους ανεμόμυλους που φτάνουν σε ύψος τα 6 μέτρα.

«Σαντορίνη, προορισμός όλο το χρόνο»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας «Σαντορίνη, προορισμός όλο το χρόνο», που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ.Νομικός.

Την έναρξη της συνάντησης πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, συμπαρουσιάζοντας με τον Πρόεδρο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου κ. Νίκο Νομικό, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Μανώλη Καραμολέγκο και τον Εκπρόσωπο του Συλλόγου Εστιατόρων κ. Βασίλη Ζαχαράκη, την ιδέα και τις σκέψεις υλοποίησης της πρωτοβουλίας να γίνει η Σαντορίνη προορισμός όλο το χρόνο.

Τη συνάντηση παρακολούθησαν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κ. Γεράσιμος Ζαχαράτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι «Η Σαντορίνη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν την προσέλκυση επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των καταλυμάτων που λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια του έτους, με τη συνακόλουθη επίπτωση σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, της εστίασης, της διασκέδασης κλπ».

Σε θέματα τουρισμού και ανάπτυξης του νησιού και το χειμώνα, μίλησαν η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Ελισσάβετ Χατζηνικολάου, η Γενική Διευθύντρια Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αγνή Χριστίδου, και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ενδεικτικά στα οφέλη αυτής της ιδέας: « στη συνολική αύξηση των "ποιοτικών" επισκεπτών, στη βελτίωση των υποδομών και τουριστικών υπηρεσιών, στη σταθερή λειτουργία των επιχειρήσεων όλο το χρόνο, στη σμίκρυνση της εποχιακής ανεργίας, στην αύξηση του συνολικού εισοδήματος των κατοίκων του νησιού» ενώ υπογράμμισε τη σημαντικότητα του γεγονότος ότι «οι αεροπορικές συνδέσεις της Σαντορίνης με την Αθήνα, στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, θα είναι με πέντε μεγάλα αεροπλάνα καθημερινά (3 Aegean, 2 Ryanair), γεγονός που εξασφαλίζει την μεταφορά όσων επιθυμούν να επισκεφθούν το νησί μας.

Επιπλέον η Σαντορίνη συνδέεται καθημερινά με τον Πειραιά, με αξιόπιστο πλοίο της Blue Star Ferries, που δίνει τη δυνατότητα της απρόσκοπτης μετάβασης στο νησί και εκείνων που θέλουν να διαθέσουν λιγότερα χρήματα για το ταξίδι τους.

Ο Αντιπρόεδρος της Aegean Airlines κ. Ευτύχης Βασιλάκης και ο Εμπορικός Διευθυντής της Blue Star Ferries κ. Διονύσης Θεοδωράτος μίλησαν για το τομέα της συγκοινωνίας και την ευελιξία των δρομολογίων και το χειμώνα. Ο Δήμαρχος ανέφερε ακόμα ότι «Η Σαντορίνη, «γέννημα και θρέμμα του ηφαιστείου της», είχε την τύχη να μην βασίσει τον τουρισμό της στο μοντέλο "ήλιος και θάλασσα". Οι αρχαιολογικοί θησαυροί, ιδιαίτερα αυτός του Ακρωτηρίου, οι μοναδικοί γεωλογικοί σχηματισμοί και η απίστευτη θέα της καλντέρας, οι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής παραδοσιακοί οικισμοί, το διάσημο στην υφήλιο κρασί και η γαστρονομία αποτελούν τους πόλους έλξης των επισκεπτών του νησιού».

Ο Προϊστάμενος Εφορείας Κυκλάδων κ. Δημήτρης Αθανασούλης μίλησε για τη σημαντικότητα των αρχαιολογικών χώρων ως πόλο έλξης στο νησί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Για το ηφαίστειο, τις γεωλογικές διαδρομές και τα μονοπάτια που μπορούν να αποτελούν ενδιαφέρουσα εξερεύνηση οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, μίλησε ο ηφαιστειολόγος κ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης, ενώ το λόγο για τους παραδοσιακούς οικισμούς και τις αρχιτεκτονικές διαδρομές ανέλαβε η αρχιτέκτονας κ. Βούλα Διδώνη.

Για την οινογαστρονομία και τη δραστηριότητα που αυτή μπορεί να έχει και το χειμώνα μίλησε ο κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης, επιχειρηματίας εστίασης, ο κ. Μάρκος Καφούρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και ο κ. Πέτρος Βαμβακούσης, εκπρόσωπος των ιδιωτικών οινοποιείων Σαντορίνης.

Για θέματα που αφορούν στη κρουαζιέρα αναφέρθηκε ο κ. Αντώνης Καλούδης, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων.

Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας "Σαντορίνη - Προορισμός όλο το χρόνο" σύμφωνα με το Δήμαρχο Θήρας «δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση ούτε θα εκπληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τον χειμώνα 2015-2016 θα είναι το ξεκίνημα. Τον χειμώνα 2016-2017 θα είμαστε περισσότερο έτοιμοι και η πρωτοβουλία μας περισσότερο γνωστή. Τότε θα μετρήσουμε και την επιτυχία και τις προοπτικές»

Τη σημαντικότητα του διαδικτύου ως μέσου προβολής της πρωτοβουλίας «Σαντορίνη, προορισμός όλο το χρόνο» αλλά και ως πιο διαδεδομένου μέσου προβολής καταλυμάτων και δυνατότητας κρατήσεων ανέλυσε ο κ. Γιάννης Γιαννάτος Digital Marketing Specialist και ο κ. Μάρκος Γιαννησόπουλος, Area Manager Expedia.

Τέλος ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι για τη νέα αυτή πρωτοβουλία θα χρειαστούν μια σειρά από δράσεις, κάποιες από τις οποίες επιγραμματικά:

-Δημιουργία νέου αρχαιολογικού μουσείου

- Προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη των μνημείων, όπως συζητήθηκε ήδη με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Κυκλάδων

- Ενέργειες για την ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών της Σαντορίνης και της Θηρασίας

- Δημιουργία διαδικτυακού τόπου για την πολιτιστική κληρονομιά της Σαντορίνης - με φωτογραφίες, γκραβούρες, χάρτες έργα τέχνης, προφορική ιστορία του νησιού

- Δημιουργία πινακοθήκης. Ήδη υπάρχουν συλλέκτες και καλλιτέχνες που έχουν εκφράσει την επιθυμία να παραχωρήσουν έργα τους.

- Υποστήριξη επιστημονικών εκδηλώσεων και συνεδρίων στη Σαντορίνη που θα πραγματοποιούνται 1/11 - 31/3. Ήδη φέτος το Νοέμβριο διοργανώνεται στο νησί μας συνέδριο της UNESCO με θέμα "Η κληρονομιά και η αξιοποίηση των αμπελοοινικών περιοχών"

- Μουσική εκδήλωση κάθε Κυριακή απόγευμα στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, από 15/11/2015 έως 15/3/2015

- Το κτήριο του πρώην κοινοτικού καταστήματος Έξω Γωνιάς, που βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης θα λειτουργήσει ως "Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης της Γεωλογίας του νησιωτικού συμπλέγματος της Σαντορίνης"

- Διεύρυνση του περιεχομένου της εκδήλωσης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στις αρχές Φεβρουαρίου, με θέμα "Ηφαίστειο, ο συγκάτοικός μας στη Σαντορίνη" ώστε να ενδιαφέρει και τους ξένους επισκέπτες του νησιού

- Πρόσκληση δημοσιογράφων, από τον χώρο του ειδικού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, στη διάρκεια του χειμώνα

- Κατασκευή μαρίνας στον Μονόλιθο (βρίσκεται στη φάση της προμελέτης)

- Αναβάθμιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Επαγγελματικού Λυκείου

- Ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού. Ήδη τα περισσότερα μονοπάτια έχουν σημανθεί και κυκλοφορεί και σχετικός χάρτης.

- Τα πανηγύρια του χειμώνα

- Μεγάλη εκδήλωση για την αλλαγή του χρόνου

- Αναδιάρθρωση δρομολογίων ΚΤΕΛ

- Πλήρης καταγραφή των επιχειρήσεων που παραμένουν ανοικτές τον χειμώνα

- Έντυπο και ηλεκτρονικό υποστηρικτικό υλικό

- Αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού: Το Ακρωτήρι να παραμένει ανοικτό και τις Δευτέρες»

Η συνάντηση εργασίας έληξε με θετικό πρόσημο για την πρωτοβουλία «Σαντορίνη, προορισμός όλο το χρόνο» και με δέσμευση συντονισμένης και οργανωμένης προσπάθειας για την προώθηση και την υλοποίηση της ιδέας αυτής.

Δημοφιλή