Oι οργανώσεις προστασίας άγριων ζώων καταδικάζουν το βίντεο του «Snake Hunter» από τις Σέρρες (και δεν είναι αστείο)

Oι οργανώσεις προστασίας άγριων ζώων καταδικάζουν το βίντεο του «Snake Hunter» από τις Σέρρες (και δεν είναι αστείο)
YouTube

Κοινό Δελτίο Τύπου εξέδωσαν η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και η ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής), σχετικά με το προβεβλημένο από διαδίκτυο και ΜΜΕ περιστατικό δημόσιας θανάτωσης φιδιών στις Σέρρες, από τον αποκαλούμενο και ως «Snake Hunter».

Συγκεκριμένα, το δελτίο τύπου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τις τελευταίες ημέρες προβάλλεται ιδιαίτερα από τηλεοπτικά κανάλια και ιστοσελίδες η άγρια και βάναυση θανάτωσης ενός φιδιού στις Σέρρες. Στην ολιγόλεπτη μαγνητοσκόπηση ένας πολίτης διηγείται λεπτομερώς τη θανάτωση του άτυχου ζώου. Η γλαφυρότητα της περιγραφής και η φύση της διήγησης έχουν προκαλέσει πολλά σκωπτικά σχόλια, αλλά και υπερβολικές φοβικές τοποθετήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το σημαντικό όμως στοιχείο που διαφεύγει, ακόμα και από σοβαρές εκπομπές και εφημερίδες, είναι το αξιόποινο της πράξης. Το φίδι που σκοτώθηκε είναι ένας νεαρός σαπίτης (Malpolon insignitus), είδος ακίνδυνο για τον άνθρωπο, το οποίο προστατεύεται από την εθνική (Προεδρικό Διάταγμα 67/1981) και την διεθνή (Παράρτημα ΙΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης) νομοθεσία. Μάλιστα στο Άρθρο 3 του ΠΔ 67 υπογραμμίζεται ρητώς ότι “απαγορεύεται ο φόνος, η κακοποίηση, ο τραυματισμός ή η καθ΄οιονδήποτε τρόπο πρόκληση βλάβης” των ειδών που αναφέρονται στο Άρθρο 1 του ΠΔ (όπου περιλαμβάνεται και ο Σαπίτης).

Αντί της διακωμώδησης ή των υπερβολικών, πλήρως αντιεπιστημονικών, τοποθετήσεων, οι σοβαρές πηγές ενημέρωσης οφείλουν να προβάλλουν την ανάγκη προστασίας της μοναδικής ελληνικής βιοποικιλότητας, αλλά και τον παραβατικό χαρακτήρα αντίστοιχων πράξεων. Το σημαντικό στοιχείο που διαφεύγει, ακόμα και από σοβαρές εκπομπές και εφημερίδες, αλλά όπως φαίνεται και από το τοπικό δασαρχείο, είναι το αξιόποινο της πράξης. Θα αντιδρούσαν άραγε με τον ίδιο τρόπο αν αντί φιδιού το βασανιζόμενο ζώο ήταν σκυλάκι ή γατάκι;»

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και η ΑΝΙΜΑ, θεωρούν ότι οι δικαστικές αρχές πρέπει να προστατεύουν και να εφαρμόζουν το νόμο όταν αυτός καταπατείται. Η βιοποικιλότητα της χώρας αποτελεί εθνικό πλούτο. Η καταστροφή της οδηγεί σε περαιτέρω εκφυλισμό της δυναμικής της Ελλάδας. Η προστασία της είναι υπόθεση και υποχρέωση όλων των πολιτών.

Δημοφιλή