Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες;

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες;
An elderly couple daydreaming on a park bench.
Robert Deutschman via Getty Images
An elderly couple daydreaming on a park bench.

Υπάρχει η αντίληψη ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες, αλλά κάτι τέτοιο ισχύει τελικά;

Αυτό προσπάθησαν να εξετάσουν οι Steven Austad, Ph.D. Και Kathleen Fischer, Ph.D., από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Metabolism»

«Οι άνθρωποι είναι τα μόνα ζωντανά στους οποίους είναι ευρέως διαδεδομένη η διαφορά επιβίωσης ανάλογα με το φύλο. Πραγματικά, η διαφορά των φύλων στη μακροζωία είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης βιολογίας», ανέφεραν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου.

Αν και σε άλλα ζωντανά, από τα σκουλήκια, μέχρι άλλα θηλαστικά, η μακροζωία δεν σχετίζεται με το φύλο, στον άνθρωπο τα πράγματα φαίνεται να είναι διαφορετικά.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν το μέσο όρο ζωής γυναικών και αντρών από 38 χώρες από το 1751 (για την Σουηδία) και το 1816 (για την Γαλλία), μέχρι σήμερα.

«Δεδομένης της υψηλής ποιότητας των δεδομένων αυτών, είναι εντυπωσιακό ότι για όλες τις 38 χώρες, για κάθε χρόνο στη βάση δεδομένων, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής από τους άντρες», έγραψαν οι Austad και Fischer, βοηθοί καθηγητή βιολογίας.

«Από τις 15 πιο συχνές αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ το 2013, οι γυναίκες έφευγαν από την ζωή σε μεγαλύτερη ηλικία», ανέφεραν

Αν και στα ζώα που χρησιμοποιούμε στα εργαστήρια, όπως είναι τα ποντίκια, έχουν γίνει εκτεταμένες έρευνες σχετικά με το φύλο και τη διάρκεια ζωής, δεν γνωρίζουμε πώς η μακροζωία, ανάλογα με το φύλο σχετίζεται με το γενετικό υπόβαθρο ή την διατροφή και τις συνθήκες διαβίωσης, είπε ο Austad.

Οι διαφορές αυτές στο προσδόκιμο ζωής μπορεί να οφείλονται στις ορμόνες ή να σχετίζονται με τις διαφορές στο ανοσοποιητικό.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην βρετανική έκδοση της HuffPost.