10 πράγματα στο σπίτι σας που πρέπει άμεσα να πετάξετε και να αντικαταστήσετε με καινούρια

10 πράγματα στο σπίτι σας που πρέπει άμεσα να πετάξετε και να αντικαταστήσετε με καινούρια
yellowsarah via Getty Images

Υπάρχουν πολλά αντικείμενα μέσα στο σπίτι σας που μπορεί να μην σας περνούν καν από το μυαλό αλλά πρέπει να τα αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δείτε παρακάτω τη λίστα με τα 10 αντικείμενα με «ημερομηνία λήξης»:

1. Οδοντόβουρτσα

Όπως επισημαίνουν οι οδοντίατροι η στοματική υγεία είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρέπει να αλλάζετε οδοντόβουρτσα (ή τα βουρτσάκια στις ηλεκτρικές) περίπου ανά τρίμηνο ή και νωρίτερα αν χρειαστεί - άμεσα, όμως, αν έχετε πρόσφατα περάσει από κάποια ασθένεια. Τα παιδιά πρέπει να αλλάζουν οδοντόβουρτσα ακόμα συχνότερα.

2. Χτένα

Κι όμως η χτένα σας συλλέγει πολλά μικρόβια στα οποία εκτίθεστε λόγω καθημερινότητας (στα Μέσα Μεταφοράς, στο γραφείο, στο δρόμο ή στο σχολείο). Διάσημοι κομμωτές συνιστούν να καθαρίζετε τη χτένα σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και να αγοράζετε μια καινούρια ετησίως. Μπορείτε να πλύνετε κανονικά με σαπούνι τη βούρτσα σας ή ψεκάστε με κάποιο αντισηπτικό σπρέι ή οινόπνευμα.

JGI/Jamie Grill via Getty Images

3. Παντόφλες

Δεν είναι αυτονόητο αλλά οι βρώμικες παντόφλες σας δεν είναι καθόλου ακίνδυνες. Για να μειώσετε τον κίνδυνο μολύνσεων όπως μυκητιάσεις, να τις πλένετε συχνά και ανά έξι μήνες να τις αντικαθιστάτε.

4. Σφουγγάρια κουζίνας και μπάνιου

Τα σφουγγάρια που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα ή το μπάνιο πρέπει να απολυμαίνονται και αντικαθίστανται συχνά, περίπου σε εβδομαδιαία βάση.

5. Στρώμα

Ο μέσος άνθρωπος αφιερώνει συνολικά 25 χρόνια στον ύπνο. Είναι λοιπόν καλό να έχετε ένα στρώμα που προσφέρει άνεση και υποστήριξη. Μάλιστα σύμφωνα με το «Sleep Council» θα έπρεπε να αλλάζετε στρώμα ανά 8 χρόνια και στο μεσοδιάστημα να το αναποδογυρίζετε τακτικά, περίπου ανά εξάμηνο.

Jevtic via Getty Images

6. Πλαστικά σκεύη (τάπερ και δοχεία)

Μόλις φθαρούν λίγο τα πλαστικά δοχεία γίνονται επιβλαβή και τοξικά, ειδικά αν χρησιμοποιούνται και σε φούρνο μικροκυμάτων. Πρέπει λοιπόν να αντικαθιστάτε τα πλαστικά σας σκεύη αρκετά συχνά αμέσως μετά τον εντοπισμό φθοράς.

7. Πλυντήριο πιάτων

Η διάρκεια ζωή ενός πλυντηρίου πιάτων είναι συνήθως γύρω στα 10 με 15 χρόνια, μετά μάλλον αρχίζει και υπολειτουργεί.

damedeeso via Getty Images

8. Τηγάνια

Τα φθαρμένα τηγάνια μεταφέρουν τοξίνες στο φαγητό μας. Κι όσο κοστοβόρο κι αν είναι θα έπρεπε ιδανικά και κατ′ αναλογία με τις φθορές να αντικαθιστάτε τα τηγάνια σας κάθε 3 με 5 χρόνια. Όταν μαγειρεύετε με φθαρμένα τηγάνια ρισκάρετε να μολυνθεί το φαγητό σας.

9. Πετσέτες Μπάνιου

Προσπαθείτε να αντικαθιστάτε τις πετσέτες σας κάθε ένα με τρία χρόνια ανάλογα με την φθορά που έχουν υποστεί.

10. Μαξιλάρια

Εάν δεν πλένετε κάθε τρεις μήνες τα μαξιλάρια σας γίνονται εστίες μικροβίων. Ενώ συνιστάται να τα αντικαθιστάτε ανά δύο χρόνια.

Πηγή: Independent