ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/03/2020 10:44 EET

100 νέα λεωφορεία αποκτά η Θεσσαλονίκη

«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

MotionTeam

Οι αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Παλαιά λεωφορεία και κακοσυντηρημένα, έφεραν μέχρι και τα ΚΤΕΛ να είναι έτοιμα να εκτελέσουν έργο στην πόλη.

Σημαντικό μέρος των αδυναμιών της συγκοινωνίας στην πόλη, ενδέχεται να λύσει η κυκλοφορία 100 νέων λεωφορείων, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε  το «πράσινο φως» για τη σύμβαση μεταξύ ΟΣΕΘ και ΚΤΕΛ, στα οποία ανατίθεται το 1/3 του συγκοινωνιακού έργου της πόλης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατικού κοινού.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 23 Μαρτίου οι Θεσσαλονικείς θα δουν να κυκλοφορούν στην πόλη 35 νέα λεωφορεία, τα οποία θα καλύψουν συνολικά 11 γραμμές, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, 65 ακόμη νέα οχήματα θα καλύψουν άλλες 14  γραμμές. Συνολικά, θα εξυπηρετηθούν 25 γραμμές από 100 νέα λεωφορεία.

Ήδη, έχει ξεκινήσει και προχωρά με εντατικούς ρυθμούς η διαδικασία εξοπλισμού των οχημάτων με τηλεματική, όπως και με μηχανήματα επικύρωσης εισιτηρίου συμβατά με τις προδιαγραφές του ΟΑΣΘ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι με την υλοποίηση της σύμβασης, το κόστος ανά χιλιόμετρο στα δρομολόγια που εκτελούνται σήμερα από τον ΟΑΣΘ θα μειωθεί από 3,93 ευρώ / χιλιόμετρο σε 1,43 ευρώ. Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο θα εξοικονομήσει περίπου 23.000.000 ευρώ.

«Όλοι γνωρίζουν ότι παραλάβαμε τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης σε κακά χάλια, όπως και ότι τα προβλήματά τους δεν μπορούσαν να λυθούν μέσα σε μια νύχτα. Από την πρώτη στιγμή, ξεκινήσαμε να κάνουμε μια διαχείριση κρίσης. Καταλαβαίνουμε την απόγνωση των πολιτών και δουλεύουμε συστηματικά για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Χωρίς μεγάλα λόγια, η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ είναι πλέον πραγματικότητα. Τα 100 νέα λεωφορεία δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά θα ανακουφίσουν την κατάσταση. Όπως είναι γνωστό, ακόμη 170 με 200 νέα λεωφορεία θα προστεθούν στο στόλο του ΟΑΣΘ, μέσω διαγωνισμού μίσθωσης που θα προκηρυχθεί στις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Με αυτόν τον τρόπο, τον Σεπτέμβριο του 2020, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα έχει εξασφαλίσει πάνω από 300 νέα λεωφορεία για την καλύτερη εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης,» επισήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.