ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/06/2019 20:48 EEST | Updated 10/06/2019 22:41 EEST

Δώδεκα προεκλογικές δεσμεύσεις από Τσίπρα

Το πρόγραμμα διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία μέχρι το 2023.

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι 12 «εμβληματικές», όπως χαρακτηρίσθηκαν, δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσαν το κερασάκι στην τούρτα του συνολικού προγράμματος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία μέχρι το 2023, με τη χώρα πλέον εκτός μνημονίων.

Ουσιαστικά πρόκειται για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επανασυνδεθεί με τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, καθώς αυτά αφορούν οι 3 στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν:
-μείωση στο 50% (από 100%) της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.
-μείωση στο 20% (από 22%) του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος.
-κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα που παρουσιάσθηκε είναι «ένα πλήρως κοστολογημένο, τεκμηριωμένο και εναρμονισμένο με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας σχέδιο με έμφαση στην εμβάθυνση της νέας οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε την επομένη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018», επεσήμαναν κυβερνητικά στελέχη.

Επισημαίνεται ότι τον πρωθυπουργό πλαισίωσαν στελέχη της νεώτερης γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ (Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος), αλλά εμπεριότερα στελέχη (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος), δείγμα ότι την επόμενη περίοδο θα υπάρξει ανανέωση των προσώπων που θα εκφράζουν το κόμμα.

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτοκριτική

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «μία Ελλάδα για όλους τους Έλληνες» και παραδέχθηκε αυτοκριτικά πως «κάποιους πικράναμε. Κάποιους δυσαρεστήσαμε». «Είχαμε ευθύνη να φτάσουμε όλοι στο τέλος του δρόμου», είπε ο πρωθυπουργός και αναγνώρισε ότι «κάποιοι έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο προκειμένου να μη μείνει κανείς πίσω στη διαδρομή. Αυτούς τους ανθρώπους τους καταλαβαίνω περισσότερο από κάθε τι. Την κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους. Τους καλώ όμως να αναλογιστούμε όλοι μαζί αν άξιζε το κόπο αυτή η προσπάθεια. Αν άξιζε το κόπο να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος».

«Οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές;»

«Οι Έλληνες, έχουμε κάτι που μας κράτησε όρθιους σε πολύ δύσκολα χρόνια. Έχουμε αξίες με γερά θεμέλια στην ιστορία μας. Έχουμε όμως και μνήμη. Έχουμε μνήμη γιατί χωρίς αυτή δεν θα είχαμε ιστορία. Η Ελλάδα δεν προχώρησε μπροστά επειδή εμπιστεύτηκε το παρελθόν της. Αλλά επειδή διδάχτηκε από αυτό», ανέφερε εμφατικά ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ο λαός θα απαντήσει στο ερώτημα «αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές».

 

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

Δίλημμα: Θα κρατήσουμε την Ελλάδα ή θα την δώσουμε σε όσους την χρεοκόπησαν

«Παραλάβαμε την Ελλάδα που δεν έβγαζε το μήνα. Την Ελλάδα που θα μπορούσε να την εκβιάσει όποιος τη δάνειζε όσο όσο. Και αυτή είναι η πιο σκληρή μνήμη απ’ όλες. Όχι η φτωχή πατρίδα. Αλλά η πατρίδα που αφέθηκε έρμαιο στις βουλές κάθε κερδοσκόπου», τόνισε ο πρωθυπουργός και έθεσε το δίλημμα των εκλογών: «ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν».
Το σύνθημα του Αλ. Τσίπρα ήταν πως «τώρα είναι η ώρα οι πολίτες να ζήσουν καλύτερα». «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έζησαν οχτώ ολόκληρα χρόνια με το άγχος να τους κυριεύει για το πως θα βγάλουν τη βδομάδα, πως θα καλύψουν τις υποχρεώσεις μέχρι το τέλους του μήνα. Τώρα ήρθε η ώρα να είναι σε θέση κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να ζήσει καλύτερα. Να αισθανθεί στη καθημερινότητά του ότι οι κόποι έπιασαν τόπο. Να σχεδιάσει κάθε ελληνική οικογένεια με ηρεμία και ασφάλεια, μια καλύτερη ζωή. Για αυτούς και τα παιδιά τους», ανέφερε.

Ο δωδεκάλογος του Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 12 δεσμεύσεις:
1) 500.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία.
2) Ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία.
3) Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021.
4) 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία. Ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% του ΑΕΠ για την Υγεία και στο 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία.
5) Όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
6) Αύξηση στο 32% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030.
7) Διπλασιασμό των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ.
8) Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%.
9) Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%.
10) Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ.
11) Πολιτικός γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια.
12) Ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου.

 

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ