ΔΙΕΘΝΕΣ
18/06/2018 07:46 EEST

20 μήνες μετά τη φυλάκισή του o Ντεμιρτάς και υποψήφιος του φιλοκουρδικού HDP, εμφανίστηκε στην τηλεόραση

YASIN AKGUL via Getty Images

Ο φυλακισμένος υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας έκανε σήμερα την πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση εδώ και ενάμιση χρόνο, εκφωνώντας μια ομιλία ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της επόμενης εβδομάδας.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που κρατείται στις τουρκικές φυλακές για σχεδόν 20 μήνες αντιμέτωπος με κατηγορίες κατά της ασφάλειας της χώρας και με ποινή κάθειρξης έως 142 χρόνια εφόσον καταδικαστεί, ορίστηκε υποψήφιος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου. Αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία κυρίως μέσω των social media από το κελί τους στη φυλακή της Αδριανούπολης, στη βορειοδυτική Τουρκία.

Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης εμφάνισης διάρκειας 10 λεπτών, την οποία δικαιούται βάσει του εκλογικού νόμου, ο Ντεμιρτάς, εμφανώς αδυνατισμένος, είπε μεταξύ άλλων:

«Ο μοναδικός λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι ότι το (κυβερνών) Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (του προέδρου Ερντογάν, το AKP) με φοβάται. Πιστεύουν ότι το να μου δένουν τα χέρια εδώ και να πηγαίνουν από πλατεία σε πλατεία και να εκτοξεύουν κατηγορίες σε βάρος μου είναι θαρραλέο».

«Παραβιάζουν ξεκάθαρα το Σύνταγμα κηρύσσοντας την ενοχή μου ακόμα κι αν δεν υπάρχει καμία καταδικαστική απόφαση σε βάρος μου, επιχειρώντας να χειραγωγήσουν τους πολίτες παραπληροφορώντας τους» συμπλήρωσε.

Με αφορμή την τηλεοπτική του εμφάνιση, το κόμμα του Ντεμιρτάς, το HDP, οργάνωσε μια συγκέντρωση των οπαδών του στην πλατεία Μπακιρκόι της Κωνσταντινούπολης, όπου εκατοντάδες εξ αυτών έσπευσαν να τον δουν.

«Δεν πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία ότι θα αθωωθώ από τη δικαιοσύνη το συντομότερο. Όσο οι δικαστικές αρχές σέβονται την ανωτερότητα του νόμου και όχι τις προσδοκίες της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Ντεμιρτάς, υπό τις επευφημίες των υποστηρικτών του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)