ΔΙΕΘΝΕΣ
16/02/2018 16:28 EET | Updated 16/02/2018 17:57 EET

300 κιλά ναρκωτικών σε ελληνικό πλοίο στο λιμάνι της Γένοβας. Τι λέει η εταιρεία

Φορτίο 297 κιλών κοκαΐνης, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, μετέφερε το ελληνικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «DIMITRIS C» της εταιρείας DANAOS SHIPPING Co Ltd το οποίο έδεσε στο λιμάνι της Γένοβα στις 22:50 το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, το φορτίο ναρκωτικών ήταν επιμελώς κρυμμένο σε 20 σακούλες. Η ιταλική Αστυνομία και η Ακτοφυλακή της Γένοβας φαίνεται να έχουν εντοπίσει τον παραλήπτη του φορτίου στην πρωτεύουσα της Λυγουρίας.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φορτία ναρκωτικών που έχει εντοπιστεί ποτέ στο λιμάνι της Γένοβας, ενώ με δεδομένο ότι η κοκαΐνη αποτιμάται σε περίπου 40.000-45.000 ευρώ το κιλό, η αξία του φορτίου υπολογίζεται στα 12.000.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου το πρωί,  στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων DIMITRIS C της εταιρείας DANAOS SHIPPING Co Ltd ανακαλύφθηκε από το πλήρωμα ποσότητα ύποπτης ουσίας σε πλαστικές σακούλες.

Το πλοίο, χωρητικότητας 3.430 TEU και με σημαία Μάλτας, βρισκόταν στις προσβάσεις του λιμένος της Γένοβας στα διεθνή ύδατα αναμένοντας τις οδηγίες των Ιταλικών Αρχών.

Το ύποπτο εμπόρευμα, το οποίο βρέθηκε κρυμμένο σε δυσπρόσιτο σημείο του καταστρώματος, ανακαλύφθηκε μετά από διεξοδικό έλεγχο που γίνεται από το πλήρωμα, σύμφωνα με την πάγια πολιτική της εταιρίας, πριν τον κατάπλου και μετά τον απόπλου σε  λιμάνια που έχουν αυξημένες πιθανότητες διακίνησης ουσιών. Το γεγονός αναφέρθηκε αμέσως από τον Πλοίαρχο στην εταιρεία και στις Αρχές, σύμφωνα και πάλι με την πάγια πολιτική της εταιρείας.

Επισημαίνεται ότι στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων δεν είναι γνωστό ούτε στο πλοίο, ούτε στην εταιρεία διαχείρισης αυτού (εκτός από τις περιπτώσεις ”επικίνδυνων αγαθών”, δηλαδή εύφλεκτων, χημικών, εκρηκτικών και του περιεχομένου των container - ψυγείων).

Επίσης η φορτοεκφόρτωση δεν διενεργείται από το πλήρωμα, αλλά από τρίτους, φορτοεκφορτωτές (stevedores), οι οποίοι δεν αποτελούν αρμοδιότητα του πλοίου.

Το πλοίο ευρίσκεται ήδη στον λιμένα της Γένοβας υπό τον έλεγχο των Ιταλικών Αρχών.

Ανάλογο περιστατικό το Σεπτέμβριο του 2017

Το Σεπτέμβριο του 2017, στο ίδιο πλοίο, οι λιμενικές Αρχές του Περού είχαν ανακαλύψει 121 κιλά κοκαΐνης. Το ρεπορτάζ ανέφερε πως το πλοίο «Dimitris C» είχε φτάσει στο λιμάνι του Ilo στις 13 Σεπτεμβρίου, προερχόμενο από το Ικίκε της Χιλής και πως εκτός από τα ναρκωτικά που ήταν σε τρεις τσάντες κατασχέθηκαν και χρήματα. Και τότε, με δελτίο Τύπου, η Danaos Shipping Co Ltd. διευκρίνιζε πως η ανεύρεση ναρκωτικών ουσιών στο πλοίο της εταιρείας έγινε από το ίδιο το πλήρωμα και πως αυτοί ειδοποίησαν τις Αρχές.

Sponsored Post