Τι συνέβη στη Νάγια; Ο πρώτος λύκος που εμφανίστηκε στο Βέλγιο μετά από 100 χρόνια μάλλον έπεσε θύμα κυνηγών

30.000 αμοιβή σε όποιον μπορεί να δώσει πληροφορίες για τον χαμό εκείνης και των μικρών της.
13 Aυγούστου 2018.
13 Aυγούστου 2018.
AGENTSCHAP NATUUR EN BOS via Getty Images

Οικολόγοι στο Βέλγιο προσφέρουν αμοιβή 30.000 ευρώ σε όποιον ή όποιους μπορέσουν να δώσουν πληροφορίες σχετικά την τύχη της λύκαινας Νάγια, που φαίνεται να σκοτώθηκε από κυνηγούς.

Αν σε κάποιους η κίνηση αυτή μπορεί να ξενίζει, θα πρέπει πρώτα να αναλογιστεί ότι ήταν ο πρώτος λύκος εμφανίστηκε στο Βέλγιο μετά από περίπου 100 χρόνια.

Η Νάγια γεννήθηκε στην περιοχή της ανατολική Γερμανία και πρωτοεμφανίστηκε στο βορειοανατολικό Βέλγιο τον Ιανουάριο του 2018. Αργότερα ζευγάρωσε με έναν αρσενικό λύκο, τον Αύγουστο που έγινε και σύντροφός της.

Η Νάγια, όπως αναφέρει το BBC εμφανίστηκε για τελευταία φορά-σύμφωνα με το υλικό από κάμερες παρακολούθησης- στις 10 Μαΐου. Εκείνη την εποχή, ήταν έγκυος και πλησίαζε η γέννα.

Ο Αύγουστος εντοπίστηκε επίσης να πηγαίνει φαγητό στα μικρά αλλά σταμάτησε το κάνει αυτό δύο εβδομάδες αργότερα οπότε και άρχισε να συμπεριφέρεται και πάλι σαν μοναχικός λύκος. Σημάδι που ενισχύει τους φόβους πως η Νάγια και τα μικρά της είναι νεκροί.

Ο Αύγουστος είναι ένας από τους τρεις άγριους λύκους εμφανίστηκαν στο Βέλγιο μετά την άφιξη της Νάγια, όπως γράφει ηDeutsche Welle . Οι άλλοι δύο βρίσκονται στη γαλλόφωνη περιοχή της Βαλονίας.

Αν και δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για το τι συνέβη στη Νάγια, τοπικοί φορείς αναφέρουν μόνο πως εκείνη και τα μικρά της της χάθηκαν από τον περασμένο Μάιο, οπότε και εθεάθη τελευταία φορά ενώ και το κολάρο εντοπισμού που φορούσε δεν δίνει σήμα. Δεν αποκλείεται ωστόσο, όπως υποστηρίζουν να έχουν τελειώσει οι μπαταρίες του.

Όσο επιφυλακτικοί όμως και εάν είναι κάποιοι τοπικοί φορείς, οικολογικές/φιλοζωικές οργανώσεις εκτιμούν πως η Νάγια έχει πέσει θύμα κυνηγών.

Το Ινστιτούτο Φύσης και Δασικών Ερευνών αρνείται να πει πως σκοτώθηκε η Νάγια και τα μικρά της αφού δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τα ίχνη τους. Ωστόσο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου είπε πως στην περιοχή της Φλάνδρας υπάρχουν πολλές κάμερες παρακολούθησης και είναι βέβαιο πως η Νάγια είναι νεκρή.

Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις πρόσφεραν 20.000 ευρώ σε όποιον τους βοηθήσει να μάθουν τι συνέβη στη Νάγια ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησε και μια ακόμη οργάνωση προσθέτοντας 10.000 ευρώ στην αμοιβή.

«Ο κόσμος δεν δέχεται πλέον ότι κάποιοι άνθρωποι εκχωρούν στους εαυτούς τους το δικαίωμα να αποφασίσουν ποια ζώα επιτρέπεται να ζουν», ανέφεραν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Στο μεταξύ μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, μια φλαμανδική ένωση κυνηγών υποστήριξε πως οι κατηγορίες είναι «σκανδαλώδεις» και απείλησε να καταθέσει μήνυση για δυσφήμηση.

Οι λύκοι κυνηγήθηκαν άγρια από τους ανθρώπους τον περασμένο αιώνα αλλά σταδιακά επιστρέφουν στην ηπειρωτική Ευρώπη. Και σήμερα όμως πολλοί αγρότες διαμαρτύρονται για επιθέσεις σε ζώα ενώ ένας λύκος αποτελεί πάντα ένα σπουδαίο θήραμα για έναν φανατικό κυνηγό.

Πηγές: BBC, DW

Δημοφιλή