Ποιο είναι το σωστό; Ολλανδία ή Βασίλειο των Κάτω Χωρών; Όπως και να 'χει η χώρα αλλάζει brandname

Πώς ξεκίνησε όμως το μπέρδεμα με την ονομασία της χώρας;
Colorful tulip field in front of a Dutch windmill under a nicely clouded sky.
Colorful tulip field in front of a Dutch windmill under a nicely clouded sky.
JacobH via Getty Images

Ολλανδία ή Κάτω Χώρες; Στην Ελλάδα επιμένουμε να αποκαλούμε τη συγκεκριμένη χώρα της βόρειας Ευρώπης ως Ολλανδία (Holland) σε αντίθεση βέβαια με τους αγγλοσάξωνες που επιλέγουν την ονομασία Κάτω Χώρες (Netherlands). Ποια από τις δύο ονομασίες όμως είναι η σωστή;

Σύμφωνα με τους άμεσα ενδιαφερόμενους η επίσημη ονομασία της χώρας είναι Βασίλειο των Κάτω Χωρών ή εν συντoμία Nederland (εξ ου και το Netherlands - Κάτω Χώρες) και το Holland (δηλαδή Ολλανδία) αποτελεί μια ανεπίσημη ονομασία.

Εξάλλου το Βασίλειο των Κάτω Χωρών αποτελείται συνολικά από 12 επαρχίες και ο όρος Ολλανδία αφορά μόνο δύο εξ αυτών, δηλαδή τη Βόρεια και τη Νότια Ολλανδία (Noord-Holland και Zuid-Holland).

Την εξήγηση μπορεί να τη βρει κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα σελίδα για την προσέλκυση τουριστών.

Cartoon Map of Holland with illustrations of landmarks and Legend Icons
Cartoon Map of Holland with illustrations of landmarks and Legend Icons
LavandaPrint via Getty Images

Πώς έγινε το μπέρδεμα

Μεταξύ 1588 και 1795, η περιοχή που σήμερα ονομάζεται Κάτω Χώρες ήταν η Δημοκρατία των Επτά Ηνωμένων Κάτω Χωρών. Η δημοκρατία κατακτήθηκε από τα γαλλικά στρατεύματα το 1795 και μετονομάστηκε σε Βαταβική Δημοκρατία. Ο Ναπολέοντας έστεψε τον αδελφό του Λουδοβίκο βασιλιά το 1806, μετατρέποντας τη χώρα σε βασίλειο. Οι Κάτω Χώρες παρέμειναν βασίλειο και μετά την ήττα του Ναπολέοντα. Εκείνη την εποχή, η περιοχή που ονομαζόταν «Ολλανδία» συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της οικονομίας και του εθνικούς πλούτους της χώρας.

Ως εκ τούτου, άρχισε να χρησιμοποιείται η ονομασία Ολλανδία αλλά με αναφορά σε όλη τη χώρα και η τάση αυτή επικρατεί μέχρι και στις μέρες σε χώρες όπως πχ όπως η Ελλάδα. Αυτό βέβαια και με ευθύνη του ίδιου τους κράτους που χρησιμοποιούσε τον όρο Holland σε πολλές περιπτώσεις κυρίως σε προωθητικές, διαφημιστικές ενέργειες των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Holland.com
Holland.com
Holland.com

Αλλαγή του brandname

Τώρα όμως όπως γράφει το BBC, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν πλήρως τον όρο Hollandπου ήταν το κύριο brandname που χρησιμοποιούσαν επί δεκαετίες και να το αντικαταστήσουν με το επίσημο Netherlands.

Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η μετάβαση και πληροφορίες αναφέρουν πως θα δούμε αυτή την αλλαγή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σε δύο κορυφαίες διοργανώσεις: τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και την Eurovision.

H αλλαγή θα αφορά επίσης την επίσημη ιστοσελίδα για την προσέλκυση τουριστών Holland.com . Σε ό,τι αφορά δε το logo εκτιμάται πως θα διατηρηθεί το πορτοκαλί χρώμα ως σήμα κατατεθέν αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν πλάι στην ονομασία θα συνεχίσει να υπάρχει και η χαρακτηριστική τουλίπα.

Πηγές: BBC, Holland.com

Δημοφιλή