Πέντε εγκληματικά λάθη που κάνουμε κάθε μέρα και απειλούν με κίνδυνο πυρκαγιάς την κουζίνα μας

Kαι να θέσουν εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε τεράστιο κίνδυνο.
miniseries via Getty Images

Aκόμα κι αν πιστεύουμε ότι τα κάνουμε όλα σωστά στην κουζίνα, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που ίσως να μην έχουμε καν συνειδητοποιήσει ότι ενισχύουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ακολουθούν οι πέντε πιο ανεύθυνες συμπεριφορές που πρέπει να κόψουμε μαχαίρι το συντομότερο δυνατό. Άλλωστε αυτό, θα μας γλιτώσει και από ένα σωρό μικροζημιές. Ας βάλουμε τα δυνατά μας.

1. Δεν παρακολουθούμε τον φούρνο ενώ βρίσκεται σε λειτουργία

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά σχεδόν όλοι πέφτουμε στην παγίδα. Συχνά βάζουμε το φαγητό να σιγοβράζει στην εστία ή να ψήνεται στο φούρνο, ενώ εμείς τριγυρίζουμε στο σπίτι κάνοντας άσχετες δουλειές.

Ωστόσο, το μαγείρεμα χωρίς επίβλεψη είναι μακράν η κύρια αιτία οικιακών πυρκαγιών και θανάτων από φωτιά στο σπίτι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Επομένως, όταν μαγειρεύουμε, παρακολουθούμε διαρκώς. Δεν κοιμόμαστε, δεν βγάζουμε βόλτα τον σκύλο, ούτε σκρολάρουμε στο κινητό χωρίς να ρίχνουμε ούτε μια ματιά στον φούρνο.

2. Δεν αφήνουμε εύφλεκτα υλικά ή αντικείμενα γύρω από τις εστίες θερμότητας

Όσο βολικό κι αν μας φαίνεται να έχουμε το γάντι του φούρνου κάπου κοντά μας καθώς μαγειρεύουμε, το να το αφήνουμε δίπλα σε αναμμένες εστίες μπορεί να φέρει την απόλυτη καταστροφή. Το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά γάντια, καθώς και για τις πετσέτες των πιάτων, τις συσκευασίες τροφίμων και τις χαρτοπετσέτες. Θα πρέπει να τα αφήνουμε τουλάχιστον ένα με ενάμιση μέτρο μακριά από το σημείο που μαγειρεύουμε.

3. Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο η ηλεκτρική κουζίνα να πιάσει φωτιά

Οι εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας εμπλέκονταν στο 53% των αναφερόμενων πυρκαγιών, στο 88% των θανάτων από πυρκαγιές και στο 74% των τραυματισμών από φωτιά που ξέσπασε κατά το μαγείρεμα. Και σε αντίθεση με τα σπίτια που χρησιμοποιούσαν φούρνο υγραερίου, τα νοικοκυριά με ηλεκτρικές εστίες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο πυρκαγιάς. Επομένως αν θεωρούμε ότι επειδή έχουμε εξοπλίσει το σπίτι μας με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας είμαστε απολύτως ασφαλείς, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε. Και μάλιστα αμέσως.

4. Δεν στρέφουμε τις λαβές της κατσαρόλας ή την λαβή του τηγανιού προς το μέρος μας ενώ μαγειρεύουμε

Ενώ είναι πιο εύκολο να πιάσουμε τα σκεύη, οι λαβές αποτελούν εμπόδια, αφού μπλέκονται στα χέρια μας και αυξάνουν τις πιθανότητες η κατσαρόλα ή το τηγάνι να πιαστούν στα ρούχα μας.

Επιπλέον, εάν προκληθεί φωτιά από λάδι που καίγεται, μπορεί ενστικτωδώς να πιάσουμε τη λαβή για να φέρουμε το σκεύος στον νεροχύτη και να πάθουμε σοβαρό έγκαυμα

5. Αφήνουμε παιδιά και κατοικίδια να περιφέρονται χωρίς επίβλεψη στον χώρο της κουζίνας

Οι ειδικοί προτείνουν να κρατάμε τα μικρά παιδιά και τα κατοικίδια ζώα μακριά από την κουζίνα, τουλάχιστον τις ώρες που μαγειρεύουμε. Επομένως, παιδιά και ζώα συντροφιάς θα πρέπει από τον φούρνο ή άλλες εστίες μαγειρέματος να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου.

(Mε πληροφορίες από eatingwell).