ΔΙΕΘΝΕΣ
03/09/2016 05:13 EEST | Updated 03/09/2016 05:15 EEST

Τους ισλαμιστές της Αμπού Σαγιάφ «βλέπει» η κυβέρνηση των Φιλιππίνων πίσω από τη βομβιστική επίθεση

ASSOCIATED PRESS
A Philippine soldier keeps watch at a blast site at a night market that has left several people dead and wounded others in southern Davao city, Philippines late Friday Sept. 2, 2016. The powerful explosion in Philippine President Rodrigo Duterte's hometown in the southern Philippines took place amid a security alert due to a major offensive against Abu Sayyaf militants in the region, officials said. (AP Photo/Manman Dejeto)

Η ισλαμιστική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ πραγματοποίησε την επίθεση στο Νταβάο, την πόλη των Φιλιππίνων από την οποία κατάγεται ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων, δήλωσε η δήμαρχος της πόλης.

«Το γραφείο του προέδρου έστειλε γραπτό μήνυμα για να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για αντίποινα της Αμπού Σαγιάφ. Στο δημαρχείο, αντιμετωπίζουμε την υπόθεση αυτή ως αντίποινα της Αμπού Σαγιάφ», δήλωσε στο CNN των Φιλιππίνων η Σάρα Ντουτέρτε, δήμαρχος του Νταβάο και κόρη του προέδρου των Φιλιππίνων.

Ο υπουργός Άμυνας Ντελφίν Λορενζάνα απέδωσε επίσης την επίθεση στην Αμπού Σαγιάφ, μια ισλαμιστική οργάνωση που έχει δηλώσει πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη γι' αυτή την ενέργεια, όμως δεν μπορούμε παρά να συμπεράνουμε πως διαπράχθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, η οποία υπέστη πολλές απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες στο Τζόλο», δήλωσε ο Λορενζάνα.

Ο πρόεδρος Ντουτέρτε έχει εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Αμπού Σαγιάφ. Τη Δευτέρα, δεκαπέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την ισλαμιστική οργάνωση στο νησί Τζόλο, ένα από τα κύρια προπύργια της Αμπού Σαγιάφ, σε απόσταση 900 χλμ. από το Νταβάο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)