Αυστραλία: Επιστήμονες δημιούργησαν «αόρατες ίνες» που κάνουν πίτσες και κέικ πιο υγιεινά

Ονομάζεται FiberX και παράγεται από εγγενή άμυλα όπως σιτάρι, καλαμπόκι και μανιόκα.
martin-dm via Getty Images

Ερευνητές του Πανεπιστημίου RMIT της Αυστραλίας ανέπτυξαν ένα τροποποιημένο προϊόν αμύλου που μπορεί να προστεθεί στα τρόφιμα χωρίς να επηρεάσει τη γεύση, το χρώμα ή την υφή του.

Ονομάζεται FiberX και παράγεται από εγγενή άμυλα όπως σιτάρι, καλαμπόκι και μανιόκα.

Το FiberX όχι μόνο είναι απαλό και άγευστο, αλλά είναι επίσης κατάλληλο για τον εμπλουτισμό τροφών με χαμηλές θερμίδες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ μπορεί να είναι χωρίς γλουτένη, αναφέρει το Sciencealert.

Ο επικεφαλής από το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Τροφίμων του RMIT, ο αναπληρωτής καθηγητής Άσγκαρ Φαραχνάκι και η ομάδα του χρησιμοποίησαν προηγμένη τεχνολογία τροποποίησης αμύλου με εγκεκριμένα υλικά ποιότητας τροφίμων για να δημιουργήσουν αυτό που περιγράφουν ως «αόρατες ίνες».

«Μπορούμε τώρα να προσθέσουμε επιπλέον φυτικές ίνες σε τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί και άλλα βασικά προϊόντα χωρίς να αλλάξουμε τη γεύση ή την υφή», είπε.

«Το προϊόν μας δεν γίνεται καν αντιληπτό μόλις προστεθεί. Είναι ακριβώς όπως ένας γονιός που κρύβει λαχανικά στο γεύμα ενός παιδιού για να το κάνει πιο θρεπτικό».

Με βάση τις γευστικές δοκιμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να προσθέσουν έως και 20% φυτικές ίνες στα τρόφιμα διατηρώντας την αρχική γεύση και υφή του προϊόντος.

Για την παραγωγή του FiberX, οι επιστήμονες τροποποίησαν την αρχική δομή του αμύλου σε μοριακό επίπεδο, προτού το δοκιμάσουν με πεπτικά ένζυμα για να δουν πώς θα συγκρατηθεί στο πεπτικό σύστημα του σώματος.

«Αυτή η νέα τεχνολογία σημαίνει ότι μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα των φυτικών ινών στα τρόφιμα, ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, ακόμη και όταν καταναλώνουμε λιγότερα τρόφιμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και του διαβήτη», είπε ο επικεφαλής.

Οι φυτικές ίνες είναι ένα είδος υδατάνθρακα που δεν αφομοιώνεται από το έντερο και βοηθούν στη βελτίωση της υγείας και της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου ορισμένων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η αύξηση της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες των προϊόντων διατροφής κατά 10- 20%, διατηρώντας παράλληλα την ευχάριστη γεύση και υφή είναι μια πρόκληση για τη βιομηχανία τροφίμων. Τα ήδη υπάρχοντα τρόφιμα με προσθήκη φυτικών ινών μπορεί να έχουν σκληρή υφή ή διαφορετική γεύση από το αρχικό προϊόν.

Δημοφιλή